Nyald, mert nyalhatod!

júl. 21., 2015

Nyald, mert nyalhatod!

Sokunknak már látomásaink vannak a forróságban. Túlhevült elménk jégkockákkal teli lavórt, egészséges légkondit, pávatollakkal legyezgető eunuchokat (na jó, az eunuchot csak a férjek/feleségek megnyugtatása végett írtuk), ház mögötti szabadstrandot, éééés: örökké termő fagyiadagoló készüléket vizionál kartávolságban.

A fagyi az a jeges hűsítő, amely a világ minden táján töretlen népszerűségnek örvend századok óta. Képesek vagyunk ősszel, télen (nem a borzalmas, szájpadlásra ragadós télifagyira gondolunk), nyáron fogyasztani, mert valójában az élvezetért esszük, nem (csak) üdítő hatásáért. A legnagyobb forgalma mégis a kánikulában van, természetesen.

Amerikában 1984-ben még hivatalos napot is kapott. Ronald Reagan elnök döntése értelmében július harmadik vasárnapja a Nemzeti Fagyinap. Ilyenkor az - amúgy sem a mértékletességükről híres – amerikaiak még lelkesebben nyalják ezt az édességet. A fagylalt színes, édes, vidám, játékra, kihívásra ingerlő. Nem véletlen hát, hogy egy csomó rekord kapcsolódik a fogyasztásához.

1. 2000 májusában Hawaii-on 3100 gombócból készítették el a világ leghatalmasabb fagyipiramisát. A gúla 21 sorból épült fel, tömege 362 kg, magassága 1,21 m volt.

2. Az ausztrálok a legnagyobb fagyifogyasztók. Évente 16,6 litert falnak be fejenként.

3. 2014 júniusában egy amerikai eperfesztiválon elkészítették a világ legnagyobb eperfagyi-szobrát. Az alkotáshoz 733 doboz eperfagyit használtak fel. A szobor több mint 1,3 tonna súlyú, 1,68 m magas és 1,88 m széles lett.

4. A leghosszabb ideig működő fagylaltos bácsi Allan Ganz volt, aki 1947-ben, 10 éves korában kezdett el fagyit árulni, s 2014-ben vonult nyugdíjba. 67 éven át töltögette tehát szorgalmasan a tölcséreket.

5. A világ leghatalmasabb fagyitortáját Kanadában készítették édesszájú önkéntesek 2011 májusában. A több mint 10 tonnás sütemény alapja piskóta volt, rajta vanília fagyi. Vajkrém bevonattal rögzítették, a tetejére pedig a népszerű, kesernyés ízű Oreo kekszből készítettek szórást.

6. 1988-ig kell visszamennünk a leghatalmasabb fagyikehelyért. Kanadában készítették: 20 tonna fagylaltból, 4,3 tonna öntetből és 243 kg tejszínhabból.

7. A legfürgébb kezű fagyicukrásznak a brit Andrew Ross bizonyult 2010 júniusában. A sheffieldi mester 10,34 másodperc alatt dobott össze 1 liter fagylaltot tejszín, vaníliaaroma, cukor és folyékony nitrogén segítségével.

8. A legtöbb fagyigombóc tölcséren egyensúlyozásának rekordját egy Ashrita Furman nevű férfi tartja 2013-ból. Ő 100 gombóc fagyit pakolt fel egyetlen tölcsérre New Yorkban.

9. A legmagasabb fagyitölcsért olaszok készítették Riminiben 2011-ben. 2,81 méter magas volt.

10. A fagyidobálás és –elkapás rekordját egy német páros tartja: Gabriele Soravia egy perc alatt 25 gombóc fagylaltot dobált át testvére, Lorenzo tölcsérjébe a sajátjából.

(guinnesworlrecords.com nyomán)

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások