Osho - tele van vele a Facebook, de ki ő valójában?

márc. 4., 2018

Osho - tele van vele  a Facebook, de ki ő valójában?

Rengetegen osztanak meg ezoterikus (vagy annak hitt) üzeneteket a Facebook üzenőfalán. Sokan idéznek a legnépszerűbbektől: Oravecztől, Coelhotól, na és persze Oshotól.  Utóbbit elismert spirituális tanítóként tartják számon, a könyvesboltok polcai tele vannak a műveivel. Ám ha kicsit jobban utánaolvasunk életének, akkor minimum elgondolkozunk hitelességén.

Oshot sokan csak szellemi mesterként ismerik, könyveit pedig úgy olvassák, mint az éltető energiát. Pedig élete korántsem volt annyira magasztos, mint amilyennek írásai alapján hihetjük.

Osho ugyanis nem volt más, mint  szektavezér. Rajneesh Chandra Mohan Jain néven született 1931-ben, majd felvette a Bhagawan Shree Rajneesh nevet, aztán pedig Oshoként vált ismertté. A Bhagawan jelzőt eredetileg hindu istenekre használták, de azok is megkaphatják, akik hatalmas szellemi tudással rendelkeznek. Osho nem szerénykedett és saját döntése alapján felvette ezt a megnevezést, sőt a későbbiekben nem kevesebbet állított magáról, minthogy ő Isten megtestesülése. Rajneesh már gyerekkorában is meglehetősen furcsa életet élt, állítólag folyamatosan törekedett a szabadságra, nem engedte magát irányítani. Később ezt azzal magyarázta, hogy az embernek saját magának kell megszereznie a tudást és nem mások tudását és hitét kell átvennie. Osho nem tisztelte a hagyományokat, szembehelyezkedett a régi vallásokkal, ugyanis elavultnak tekintette őket.  

Rajneesh Indiában elvégezte az egyetemet, majd huszonegy éves korában jött a várva várt megvilágosodás. Osho rengeteget olvasott a hit- és filozófiarendszerekkel, valamint a pszichológiával kapcsolatban. Szerinte az emberi élet egyetlen célja, hogy elérje a szellemi megvilágosodást. Sokszor arra biztatta híveit, hogy ezt csak a legmerészebb szexuális kicsapongások útján érhetik el. Rajneesh egy Indiai egyetemen tanított, majd onnan gyorsan elküldték, mert kiderült, hogy a jógaórákon szexuálisan molesztálta tanítványait, és kábítószert is terjesztett. Elbocsátása után saját vallási szervezetet hozott létre. Ekkor vette fel a Bhagawan megnevezést is, amelyet az indiaiak nem nagyon tudtak elfogadni, ugyanis túl megtisztelőnek találták ezt a titulust Rajneeshez.  Osho meglátta a vallásban az üzletet és elkezdte a saját maga által összetákolt világnézetet népszerűsíteni. Egyik tanítványa könyvet is írt Oshoról, de számos festmény is készült róla, melyeken a beállításokkal azt akarta érzékeltetni, hogy ő egy igazi spirituális tanító.

Sokan követik - anélkül, hogy tudnák, milyen ember volt

Oshot egyébként szexgurunak is nevezték, nem hétköznapi szexuális érdeklődése és túlfűtöttsége miatt. David Berghez hasonlóan ő is sokszor rendezett szexorgiákat. Ebben bizonyára segítségére voltak a tudatmódosító szerek, ugyanis saját maga is rendszeresen fogyasztott hasist, LSD-t vagy váliumot, de szívesen kínálta meg híveit is, így ugyanis pénzt tudott kicsalni tőlük. Rajneesh gyógyítás címen sokszor végeztetett fizikai munkát tanítványival, vagy kínozta őket, de alkalmazott ordítás- és nevetésterápiát is.

Oshot kitiltották Indiából, ezért az Amerikai Egyesült Államokban kezdett új életet.  A guru megvetette a nyomort és a szegénységet. Ezt demonstrálandó mindig gyémántokkal kirakott aranyórát hordott, számtalan magánrepülője, 93 darab Rolls Royce-a volt, és mindig fegyveres őrök kísérték mindenhová. Rajneesh egy kissé túlbecsülte magát, ugyanis Amerikában egy Rajneesh nevű várost akart létrehozni, amely híveinek adott volna otthont. A közösség tulajdonképpen egy bűnszervezetté alakult, hiszen részt vettek embercsempészésekben, kábítószer kereskedelemben és gyilkossági kísérletekben is. De a tagokat nem kerületék el a nemi betegségek és a vérfertőzés sem. Oshot az Egyesült Államokból is kitiltották adócsalás miatt, majd azután számos más országba sem tehette be a lábát. Rajneesh nevéhez illetve szektájához fűződik az egyik legnagyobb biológiai terrortámadás is, amikor szalmonellával fertőztek meg egy étteremhálózatot, és ennek következtében több ezren fertőződtek meg.

Később az is kiderült, nem Osho írta azt a közel száz könyvet, melyeken őt jelölték meg szerzőnek, hanem a tanítványai adták ki azokat. Osho ellentmondásos figura volt, erkölcstelen élete ellenére mégis sokan jónak tartják meditációit és tanításait. 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások