Öt ok, hogy miért ne hagyd ki a reggeli kávét!

jan. 23., 2016

Öt ok, hogy miért ne hagyd ki a reggeli kávét!

Múlt héten a világ legegészségesebb élelmiszerét, a BÚZAFÜVET mutattam be nektek, ami tele van antioxidánssal és vitaminnal. Van azonban még egy alapélelmiszer, ami nélkül szerintem már nem is tudunk létezni. Igen, igen, a víz is az, de csak azért, mert elengedhetetlen a kávéfőzéshez…

A reggeli kávé elfogyasztása napunk kulcspontja, egyfajta rituálé mindannyiunk számára. Ha kimarad, például azért, mert elaludtunk, vagy voltunk olyan felelőtlenek, hogy elfelejtettünk venni egy csomaggal és kiürült a fémdoboz, akkor bizony baj van. Borul az egész nap, rosszkedvűek leszünk, nyűgösek és fáradtak. A reggeli fekete megadja nekünk azt a koffeinlöketet, ami egész napra kitart, ami felélénkíti a kókadozó érzékeinket és elindít a fürdőszoba felé, hogy aztán fitten és energikusan vághassunk neki a napnak. 

Nem is gondolnánk, de a mértékkel fogyasztott kávé jó hatással van az egészségünkre is. Van néhány meglepő dolog, amit a fekete elfogyasztásának köszönhetünk. Azt tudjuk, hogy hatékonyabban tudunk döntést hozni, felfrissülünk és az agyunk is élesebben vág egy-egy koffeinlöket után. Ebéd után, ha teleesszük magunkat és azt érezzük, hogy elnyom minket az álom, egy csésze kávé csodákra képes. Lássuk, mire jó még!

  • A koffein megnöveli a véráramba került zsírsavakat, így edzés során az izomzatunk fejlődik, a zsírszöveteink viszont mérséklődnek, ahogy az elraktározott, a testünkben megtalálható szénhidrát is oszlásnak indul. 
  • Egy amerikai tanulmány szerint, akik rendszeresen kávét fogyasztanak, azoknál csökken a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, valamint szabályozza az agynak a kognitív funkcióit, és dopamin termelésének köszönhetően még a hangulatunk is kiegyensúlyozottabbá válik.
  • Kutatások szerint azoknak a férfiaknak és nőknek, akik napi 2-4 csésze kávét elfogyasztanak, az öngyilkosságra való hajlama a felére csökkent.
  • A floridai egyetem tanulmányai szerint a napi szintű kávéfogyasztás még az Alzheimer-kór kialakulását is késlelteti az arra hajlamos embereknél.

Mindez természetesen csak akkor igaz, ha mértékletesek vagyunk, hiszen a túlzott koffeinfogyasztás megemeli a pulzust, a vérnyomást, akár szívbetegség kialakulásához is vezethet. 

 

Szilvási Kassai-EszterSzilvási Kassai-Eszter

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások