Pedofília, öngyilkosság, sorozatgyilkosság? - Ezek mind inspirálják a művészeket

nov. 16., 2016

Pedofília, öngyilkosság, sorozatgyilkosság? - Ezek mind inspirálják a művészeket

Egyre többen kezdik felfedezni a művészeti alkotások jótékony hatását. Persze izgalmas akár perceken keresztül elemezni egy festményt, odaadóan hallgatni egy híres zeneszerző művét, vagy éppen belemélyedni egy jó könyvbe, átadni magunkat egy versnek. Szerintem azonban sokkal közelebb tudunk kerülni egy-egy szerzeményhez, ha ismerjük az alkotó életét, személyiségét, motivációját. Ezért összegyűjtöttük néhány festő élettörténetének egy-egy érdekességét.

Oskar Kokoschka babája

A festő extravagáns esetét Afonso Cruz egy regényben rögzítette, így hangzik a kiadó fülszövege: „Oskar Kokoschka, a festő annyira bele volt bolondulva Alma Mahlerba, hogy amikor véget ért a kapcsolatuk, készíttetett egy élethű babát, amely szerelme minden egyes részletét hűen lemásolta. A bábkészítőnek írt levelébe, amelyet a babához mellékelt, és amelyet pontos leírással ellátott rajzok kísértek, még azt is belevette, hogy a bőrnek mely ráncait tartja nélkülözhetetlennek. Kokoschka, aki nem akarta véka alá rejteni a szenvedélyét, a városban sétálgatott a babával, eljárt vele az operába. Egy nap aztán elege lett belőle, a fejéhez vágott egy üveg vörösbort, és a baba a szemétbe került.” 

Picasso öngyilkos barátja

Pablo Picasso első jelentős alkotását, a Casagemas temetését, barátja szerelmi bánat miatti öngyilkossága inspirálta. „Akkor kezdtem kéken festeni, amikor rájöttem, hogy Casagemas meghalt” - nyilatkozta a művész a kék korszakról. Négy évig alkalmazta a kék színt, miközben képei egyre egyszerűbbek, letisztultabbak lettek.

Egon Schiele egyik alkotása

Schiele, a pedofil?

Miközben Freud pszichoanalitikus iskolája azt vizsgálta Bécsben, hogy milyen komplexusokat okozhat a szexuális elfojtás, Egon Schiele ontotta az erotikától izzó képeket. Schiele viselkedése folyamatosan gyanút keltett a környezetében. Gyerekkorában Gerti húga iránti intenzív ragaszkodása aggasztotta a családot, felnőttként pedofília vádjával citálták bíróság elé, amiért kiskorú lányokról készített aktrajzokat. Végül maga mögött tudhatta az incidenst 24 nap, keservesen viselt elzárással, amit egy provinciális fogdában töltött – írta a kunszt.reblog a festőről.

Alma Mahler ihlette

Czigány Dezső, a sorozatgyilkos?

Míg csodálattal nézzük a művész képeit, addig azt is érdemes tudni, vér tapad a kezéhez. Nyáry Krisztián egy interjúban elmondta, a 20. század első felének nagyon jelentős művésze kvázi sorozatgyilkos volt; bizonyíthatóan megölte az egyik feleségét, lányát, unokáját és egy járókelőt az utcán, de valószínűleg az előző feleségét is. Nem ítélték el, mert az első gyilkosságot nem tudták rábizonyítani, a másodiknál felmentették, az utolsó körben pedig ő is öngyilkos lett.

 

 

 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások