Pirner Alma: "Kizárólag egy szerepben soha nem lehetünk boldogok”

szept. 14., 2015

Pirner Alma: "Kizárólag egy szerepben soha nem lehetünk boldogok”

Pirner Alma neve fogalom. Ám mára nem csak az egzotikus tánc és a rúdsport világában legenda, hanem párkapcsolati trénerként is egyre nagyobb ismertségre és elismertségre tesz szert. Alma a napokban ad életet első gyermekének, akinek az érkezésére nagyon készül. Kisugárzásról, nőiségről, házasságmentésről, gyermekáldásról beszélgettünk vele. 

IgenÉlet: Gyermeket vársz. Nagyon meleg hangon posztolsz, beszélsz a várandósságról, olyan puha érzés még olvasni is. Nagyon vártad már, hogy anya lehess?

Pirner Alma: Pont most jött el az ideje, úgy érzem. Az ember érzi, mikor van az a pont, amikor már jöhetne bármikor a Pici. Mi szerencsére ezt egyszerre éreztük a férjemmel, és nem váratott magára sokat a dolog, pont úgy jött, ahogy elterveztük.

Nem terhesség, hanem várakozás és önismeret

IÉ.: A várandósságod idején is hangsúlyozod a testi-lelki-szellemi harmónia fontosságát. Hogyan valósíthatja meg egy nő, hogy a folyamatosan változó testét, hangulatait ne „teherként”, hanem más és más önismereti lehetőségként fogja fel?

P.A.: A várandósság az egyik legtermészetesebb dolog egy nő életében, legalábbis annak kellene lennie. Fontos, hogy valaki milyen testi, lelki és szellemi állapotban vág bele, mennyire kiegyensúlyozott előtte. Aki nem az a várandósság előtt, valószínűleg alatta sem lesz az, sőt! Lényeges, hogy már előtte rendelkezzünk kellő önismerettel és kiegyensúlyozott lelki és fizikai élettel. Úgy tényleg öröm minden pillanat, ha ezt meg is tudjuk élni. Fontos, hogy mindig a jelenben legyünk, ne a múltban, de túl sokat a jövőn se aggódjunk. Ez nem csak a gyermekvárás alatt lényeges, de általánosságban, az életünkben. Egy pár akkor válik szülővé, amikor közösen, teljes egyetértésben eldöntik, hogy gyermeket szeretnének, és nem akkor, amikor az a gyermek megszületik. Testünk elfogadása legalább annyira fontos ebben az időszakban is, mint az egészséges és kiegyensúlyozott életmód. Mikor vigyázzunk a testünkre, ha nem ilyenkor? Kellő és megfelelő mozgással és étrenddel pedig a legjobbat adhatjuk a babának és magunknak is. Így nem kell aggódnunk a túlzott elhízástól sem.

Várandósan is fitten

IÉ.: Ezt közösségben is vallod. S nem csak a várandósság idején. Békési Brigittával elindítottátok a MOMMY MAKEOVER mozgalmat, hogy segítsetek a nőknek eligazodni és helytállni valamennyi szerepükben. Mit tapasztalsz, mivel küzd, miben bizonytalan leginkább egy mai nő?

P.A.: Rengeteg kétely van a mai nőkben és borzasztóan sok bizonytalanság. Nem találják a női szerepeik között a harmóniát, és az sajnos mindig kiderül, hogy kevés az olyan nő, aki kizárólag egy szerepben hosszú távon boldog tud lenni. Aki „karrierista”, arra vágyik egy idő után, hogy feleség legyen és anya. Az anyák arra vágynak, hogy önmegvalósítsanak, kitörjenek a monotonitásból, és a férjük újra szexi és csábító nőnek lássa őket. De ne is menjünk ilyen messzire! Sok nő nem él boldog párkapcsolatban, csak látszólag vagy még látszólag sem, s rengeteg a 30-as egyedülálló is, párkapcsolat és gyermek nélkül. Borzalmas az az irány, amerre most halad a társadalom. A karrier és munka sokaknak elveszi, felemészti minden idejét, bele se férne az életükbe egy párkapcsolat. Vagy épp irreális igényeik vannak az „álomférfiről”, akire évek óra várnak, s a nagy várakozásban nem hajlandóak kompromisszumra. Aztán szép lassan megszokják a szingli létet. Én még mindig a klasszikus családmodellben hiszek és abban, hogy az ember társas lény. Egy kapcsolat kompromisszum, néha lemondás, megértés, kommunikáció és küzdelem, igen. Minden nap tenni kell azért, hogy kapcsolatunk, házasságunk ne csak papíron létezzen. Minden nap éreztetni kell a másikkal, mennyire fontos nekünk, megőrizni az intimitást, fenntartani a szexuális érdeklődést és csábítást, figyelmet fordítani a párunkra, közös célokat, terveket szőni. Ez mind-mind hozzátartozik egy boldog párkapcsolathoz.

Hit nélkül nem megy

IÉ.: De a mindennapok rohanásában, a monotónia közepette hogy legyen erőnk, inspirációnk ahhoz, hogy szexinek mutatkozzunk a férjünk előtt, hogy megteremtsük az intimitást egy egyszerű szerda este pl. Szerinted mitől szexi egy nő?

P.A.: Egyértelműen a kisugárzásától, karizmatikus személyiségétől, bájosságától, önbizalmától és titokzatosságától. Minden más csak ezután jön. Lehet valaki bomba formában, ha önértékelési gondokkal küzd, vagy semmi kisugárzása nincs. Hosszú távon nem tud érdekes lenni egy férfi számára sem.

IÉ.: És fordítva? Mi tesz vonzóvá egy férfit?

P.A.: A magabiztosság, a tartás, a határozottság. Az az érzés, hogy mindig minden helyzetben lehet rá támaszkodni, és helyt tud állni. A humorérzék, az ágyban a gyengédség, de mégis domináns viselkedés. Ha intelligens, megáll a saját lábán, van határozott véleménye, de kompromisszumkész. Minden más, ami külsőség, csak ezután jön.

Alma a férjével

IÉ.: De a külsőnkön akad meg először a másik szeme. És a nőiesség mindenkinek mást jelent. Mindannyian másként küzdünk az önelfogadásért. Te hogy fedezted fel a saját nőiességedet? Sokat „dolgoztál” a magabiztosságodon?

P.A.: Szerintem ez egészen kicsi kortól kezdve egy hatalmas és véget nem érő önismereti út. A tánc rengeteget segít ebben, már kisgyermek kortól a lányoknak. Hogy tisztában legyenek saját testükkel, testtudatuk fejlődjön, megtanulják kifejezni érzelmeiket a mozgáson keresztül. Én rengeteget köszönhetek a mozgásnak, táncnak és annak, hogy nem félek az egyedülléttől, sőt! Kell az egyedüllét, ami nem egyenlő a magánnyal. Kell az, hogy lecsendesítsük a „zajt” a fejünkben, és kicsit elemezzük magunkat. Emellett a siker és magabiztosság titka egyértelműen az is, hogy olyan dolgot csináljunk, hivatásszerűen, amiben tiszta szívből hiszünk. Különben nem fog igazán működni, és sikeresek sem leszünk. Hitelesnek kell lenni, mindig mindenek felett, ekkor tudunk magabiztosak is lenni. Ekkor nem tud minket senki sem elbizonytalanítani. Hit nélkül semmi nem működik.

IÉ.: Egzotikus táncosnőként, erotikus műsoraidban is mindig ott van a finomság, a művészi érték. Rengeteg nőnek vagy a példaképe. Hogyan lehet valaki érzéki anélkül, hogy „olcsónak” tűnne?

P.A.: Mindent lehet kiválóan, jól, középszerűen és pocsékul is csinálni. Ez minden szakmában így van. Kérdés, hogy mennyire értesz ahhoz, amit csinálsz, mennyi energiát fektetsz bele, mennyit tanulsz, mennyire tudsz megújulni, mennyire vagy alázatos a szakmáddal. Azt kell jól átgondolni már a legelején, hová pozicionálod magadat. A határvonal sokszor nagyon keskeny. De ha tudod, mit akarsz, meddig mész el, és van stílusod, kitartásod, akkor oda juthatsz, ahová szeretnél.

IÉ.: Magyarországon te honosítottad meg a rúdtánc-fitnesst. Miért érezted úgy, hogy a rúdtáncot ki kell emelni a revü világából?

P.A.: A rúdtánc egy teljesen más mozgásforma, tele kihívással, rendkívül összetett. Megérdemelte, hogy külön is foglalkozzunk vele, és anno, 14 éve, amikor az első stúdiómat megnyitottam, ezt megláttam. Az idő pedig, úgy tűnik, engem igazolt, hiszen mára teljesen szétvált az erotika és rúdtánc, kialakult a rúdfitness és rúdsport is, ahol már nyomokban sem fedezhető fel a revü, erotika vagy nőiesség.

IÉ.: Kiknek ajánlod a rúdtáncot?

P.A.: Tulajdonképpen mindenkinek, aki ki szeretne próbálni valami izgalmas és kihívásokkal teli mozgásformát, mely a test mellett a női önbizalmat is erősíti. Külső adottságoktól függetlenül bárki kipróbálhatja, lényeg, hogy teljesen egészséges legyen, és nyitott.

A nőiességért keményen meg kell dolgozni

IÉ.: Már nem csak a rúd-sporttal forrt össze a neved. Nőiesség tanácsadó vagy, párkapcsolati tanácsadó papírod is van. Nagy szükség is van manapság a párkapcsolati coachokra, mert egyre több a válás, egyre kevesebb a házasság, egyre türelmetlenebben és intoleránsabbak egymással a párok. Milyen problémákkal fordulnak hozzád leginkább? Nők, férfiak egyaránt keresnek?

P.A.: Igen, egy éve dolgozom tanácsadóként, szerencsére nagy sikerrel. Leginkább nők fordulnak hozzám, 60-70%-ban egyedülállóak, akik szeretnének párkapcsolatot, de valamiért jó ideje nem sikerül kialakítani. Önértékelési problémáik vannak, vagy negatív irányba befolyásoló családi minták, esetleg irreális elképzelések. Rengeteg nő nem tudja, hogyan legyen nagybetűs NŐ, hogyan élje meg a hétköznapokban a nőiességét, legyen csábító, érzéki. Nem tudják sokan, hogyan és hol kellene ismerkedni, hogyan kellene reagálni egy férfi közeledésére, bókjaira. A másik szegmens, bár kevesebb, de a párkapcsolatban élők csoportja. Itt leginkább az elhidegülés szokott bekövetkezni, amikor eltávolodik egymástól a pár, ahogy ők nevezik, „ellaposodik” a kapcsolat. A tüzet, intimitást, erotikát szeretnék újra felébreszteni a kapcsolatban, különféle eszközökkel. A harmadik dolog a gyermekvállalás, ami nagy mérföldkő egy nő és pár életében. Gyakran előfordul a kapcsolat zátonyra futása. A nő csak anyaként kezd el funkcionálni, elhanyagolja a férfit és magát is. Elindulnak a lejtőn, a nő egy idő után elégedetlen. Rájön, mégsem elégíti ki csak az anyaszerep, mert szeretne még más dolgokat is az élettől és a férjétől. Nagyon kevés férfi jön, leginkább akkor, ha házassági tanácsadásra jelentkeznek be, mert ez esetben akkor a leghatékonyabb a coaching, ha mindkét fél jelen van.

Hivatás, szerelem, élet

IÉ.: S egy ilyen párterápián mit tanácsolsz egy nőnek és egy férfinak, hogy a házasságuk X év után újra működőképes és izgalmas legyen?

P.A.: Ahogy említettem korábban, attól, hogy van egy párkapcsolatunk, az még csak „papíron” létezik. Minden nap kell tenni azért, hogy azt működtessük is. Fontos a másik tudtára adni minden nap, hogy összetartozunk, hogy mennyire szeretjük és mellette állunk. Ismerjük meg a másik „szeretetnyelvét”, úgy szeressük, amiből ért, ahogy neki jó, ne úgy, ahogy mi gondoljuk! Kommunikáljunk, mindig mondjuk el, amit érzünk, amivel elégedetlenek vagyunk, ami bánt, amit másképp szeretnénk, de a megfelelő időben, a megfelelő körülmények között, SZELÍDEN és előremutatóan! Soha ne azonosuljunk a problémával, és a párunkat se azonosítsuk vele! Figyeljünk oda az intimitásra, érintésekre, csókokra, testi kontaktusra és a megújuló szexualitásra! Ne hanyagoljuk el magunkat, ne csak akkor legyünk csinosak, ápoltak és szexisek, amikor elmegyünk otthonról, hanem otthon is adjuk meg a módját! Gyermekvállalásnál pedig ne feledjük, a gyermek érkezik hozzánk, KETTŐNKHÖZ, nem pedig fordítva. Senki nem szeretne egy „mártír” anyát vagy társat magának.

Szabó Judit - V. Szabó Kriszta

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások