„Plakátmagányban ázó éjjelek” – rendhagyó kiállítások budapesti kocsmákban

okt. 11., 2016

„Plakátmagányban ázó éjjelek” – rendhagyó kiállítások budapesti kocsmákban

Bevallom, a Púder Bár, a Szatyor Bár, illetve a Hello Baby amúgy is a kedvenc budapesti kocsmáim közé tartoznak, de most még inkább szívembe zártam őket. Az ötvenes évek hangulatába repítő enteriőrökkel, vitrinekkel és plakátokkal emlékeznek, emlékeztetnek a szabadságharcra, illetve 56 hőseire, rendhagyó módon. Talán az ehhez hasonló kezdeményezések elérnek egy fontos célcsoporthoz, az ifjúsághoz is…

 

A már említett kocsmák egyébként is kitűnnek a tucat berendezésektől unalmas átlagtól, rengeteg erőforrást fektettek bele a belsőépítészeti tervezésbe és kivitelezésbe. De most a szabadságharc emlékéve kapcsán időszaki kiállításokkal lepték meg a közönséget. A nagyon sok közpénzből megépített Pesti Srácok Emlékparkban kialakított 1956-os kiállításnagy talánya számomra, hogy mit keres ott az 1957-ben életbe léptetett, pajzsos, úgynevezett Kádár-címer, de persze lehet, hogy a sok pénzből nem tellett igazán jó szakemberre.

A kocsmai kiállításokban ilyen buta, ordító hibákkal szerencsére nem találkozunk. Magunk előtt láthatjuk viszont a sarkon éppen beforduló tankot, az orvlövészek elől szaladó férfiakat és nőket, hallhatjuk az utca zsivajából élesen kihallatszó rikkancs fiú hangját. „A kormány a helyén van!” - itt vannak a szállodai forgóajtón kitámolygó újságírók, de láthatjuk a szabadságharcra készülő, búcsúzkodó pesti srácot és a meggyötört, álmatlan és éhes magyar asszonyok arcát, a reményvesztetten menekülő családokat, akik közül sokan inkább már a határt választják. De ott van előttünk a piaci forgatag, a fővárosba érkező – halottak látványától megszeppent - ifjú arca, a piros-fehér-zöld karszalagot büszkén igazgató honvéd és a vele beszélgető buszkalauz legyintő mozdulata… Érzem a puskapor és az égő benzin szagát… Megelevenedik bennem az akkori városi utca képe és moraja, itt járnak, kiabálnak és harcolnak körülöttem azok az emberek, és ugyanolyan elevenek, mint akkor, pedig én most egy kis vörösbort kortyolgatok a budapesti utcáról betérve, ahogy körbenézek a kedvenc helyeimen.

Kiállítási helyszínek: Szatyor Bár, Púder Bár, Hello Baby Bár

 

 

 

Béres FerencBéres Ferenc

Hozzászólások