„Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség!” (Felidéző)

máj. 3., 2017

„Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség!” (Felidéző)

Persze vannak rizikófaktorok az életben, és vannak ebből kifolyólag kialakuló betegségek is. Stressz, hasi elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint és még sorolhatnánk. Van azonban egy dolog, amely gyógymódként biztosan mindegyikre használ, ez pedig nem más, mint a testmozgás.

„Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség!”- hirdette bölcsességét a legnagyobb görög filozófus, Arisztotelész. Pedig akkoriban még nem álltak rendelkezésre különböző műszerek, vércukorszintmérők, diagnosztikai eszközök. És igaza van, az emberi szervezet egészsége szempontjából semmi sem annyira fontos, mint a testmozgás. Diétázhatunk, kerülhetjük a káros szenvedélyeket, ha nem mozgunk, akkor bizony sosem leszünk igazán egészségesek…

A közhiedelemmel ellentétben a mozgásszervi megbetegedések egy jelentős százaléka sem a kopások és a sport okán alakul ki, hanem pont az ellenkezője, a mozgásszegény életmód miatt. Meg kell értenünk, hogy az ember biológiai váza, amelybe beletartoznak a csontok, ízületek, izmok, funkcionális egységet alkotnak, tehát funkciójuk van. Ez a funkció pedig a mozgás.

Ezért gyerünk ki a szabadba és tessék mozogni! Nem kell futni, nem kell biciklizni, hiszen a leghasznosabb, ugyanakkor legkímélőbb mozgás a séta. A tavaszi napsütés a legalkalmasabb arra, hogy az idősebb rokonainkat, barátainkat is rávegyük, hogy kimozduljanak. Karoljunk beléjük, fogjuk meg a kezüket, és sétáljunk velük együtt a szabadban. Mozgás! Gyerünk, gyerünk!

Béres FerencBéres Ferenc

Hozzászólások