Stoppolj, ha mersz?

jún. 15., 2016

Stoppolj, ha mersz?

Itt a nyár, szeretnénk minél több helyre eljutni, élvezni a szabadságot. Főleg szingliként szeretnénk megélni az egyik legjobb évszak minden pillanatát, sokszor őrültségekbe is belevágunk. Tavaly így tettem én is. Bár nagyon-nagyon ellenzem a stoppolást, egy barátnőm hosszas unszolására kipróbáltam.

Megbeszéltük, hogy Budapestről, az M7-es bevezetőjéről indulunk és meg sem állunk Balatonföldvárig. Lehet, hogy én vagyok már túl öreg, vagy sohasem voltam ehhez elég laza, de ahogy ott álltunk az autópálya szélén, elképesztően kiszolgáltatottnak éreztem magam. Először négy srác vett fel minket, Fehérvárig vittek. Az a húsz perc maga volt a pokol számomra, végig attól rettegtem, hogy elvisznek egy kietlen erdős részre és megerőszakolnak minket. Majd egy külföldi pár autójában utaztunk, náluk pedig végig attól tartottam, hogy eladnak minket prostituáltnak.

Persze nem lett semmi bajunk, a fiúk és a pár is nagyon kedvesek voltak, azonban már rögtön az elején megfogadtam, ez volt életem első és utolsó stoppolása. Ha tehetném, mindenkit lebeszélnék róla, de hál' Istennek nem én formálom egyedül a közvéleményt. Vannak, akik fantasztikus élményként élik meg ezt az utazási formát, úgy vélik, nem csak szabadok és rengeteg pénzt spórolnak meg, de érdekesebbnél érdekesebb emberekkel találkoznak. Gondolkoztam rajta, hogy rémisztő történeteket írjak, de inkább csak összeszedtem néhány pontot, mire érdemes figyelni stoppolásnál:

1. Forgalmas helyen, jól látható módon stoppolj! Legideálisabbak az autópálya felhajtók és a benzinkutak. Mindig ügyelj arra, hogy az út azon szakaszán próbálj fuvart szerezni, ahol az autós könnyen meg tud állni!

2. Ha Magyarország határain kívülre merészkedsz, tájékozódj a stoppolás szabályairól, mert ugyan Hollandiában támogatják, Németországban elviselik, de Nagy-Britanniában kifejezetten büntetik.

3. Mindig tarts magadnál térképet! Nagyon fontos, hogy tudj tájékozódni, tudd, hogy hol vagy és hova tartasz.

4. Mindig Te kérdezd meg először, hogy merre megy az autós, hiszen ha nem találod szimpatikusnak, akkor még mindig mondhatod, hogy más az úti célod.

5. Legyen feltöltve a telefonod, hogy bármikor kérhess segítséget!

6. Figyeld az utat, nehogy máshová vigyenek, mint amiben megállapodtatok! 

 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások