Szakácsok ha imádkoznak

szept. 23., 2015

Szakácsok ha imádkoznak

Szent Lőrinc vértanút tartja a hitvilág a vendéglősök, szakácsok védőszentjének. A szakma berkein belül tisztelet övezi, legendáját és brutális kivégzését pedig mindenki ismeri.

258. augusztus 6-án a római császár kivégeztette Sixtus pápát, majd néhány nappal később archidiakónusát, vagyis a római hét szerpap egyikét, Lőrincet is megégették egy vasrostélyon, gyakorlatilag elevenen megsütötték. Bűne az volt, hogy a tőle követelt egyházi kincsek helyett a szegényeket vezette a kormányzó elé. Sírja fölé Nagy Konstantin császár templomot építtetett, ezt azóta Szent Lőrinc bazilikájának hívják, halála napja pedig emléknappá emelkedett. Általában kereszttel, könyvvel a kezében vagy egy pálmával szokták ábrázolni. 

Spanyolországban nem csak a vendéglátósok tisztelik és emlékeznek meg róla, hanem a spanyol nemzet egyik védőszentjének is tartják. A tisztítótűzben szenvedő lelkek, tanulók, diákok, szegények, gondnokok, könyvtárosok, minden tűzzel kapcsolatos egyén: sörfőző, üvegfúvó, szakácsok, cukrászok, fogadósok oltalmazójaként emlegetik.

 

SZKE

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások