Szubjektív - TOP5 balatoni étterem (Felidéző)

jún. 8., 2017

Szubjektív - TOP5 balatoni étterem (Felidéző)

Ha nyár, akkor Balaton. No de van-e a lehúzós, túlárazott, zsírban tocsogó éttermeken kívül olyan is, amit Gurméman jószívvel ajánl a kedves olvasónak? A feladat nem egyszerű, de föláldoztam magam, és majd két héten keresztül éttermeket teszteltem a Balatonon. Azt nem tudom, hogy ki mi alapján készíti a saját listáját, de abban szinte biztos vagyok, elnézve az idei toplistákat, hogy mostanában nem ettek a Balatonnál.

Nem kell hozzá nagy élettapasztalat, hogy az emberfia tudja: a Balatonon jó éttermet találni nehéz feladat. A szezon rövidsége és a még rövidebb látásmód miatt a legtöbb vállalkozó a profitmaximalizálásra törekszik. Már magam előtt is látom a Bundesliga-frizurás, arany fuxos, atlétás faszit, aki pörgeti az esti zárásnál a húszezreseket. De azért van egy jó hírem: ma már nem csak ez van a Balatonon. Egy viszonylag komoly merítés után felállítottam egy listát az általam ajánlott éttermekről. Az értékelésem szempontrendszerében a kiszolgálás minőségét (kedvesség), a gasztronómiai élményt (ízek), az étterem enteriőrjét (hangulatát), valamint az ár-érték arányt vettem elsősorban figyelembe, és azt is fontosnak tartottam, hogy ne egyszeri étkezés, egyetlen teszt után írjak véleményt. A jegyzett éttermekből végül az alábbi TOP 5+1 ajánlás született.

1. Márga Bisztró

A csopaki Szent Donát pincészet bisztrójaként életre hívott Márga bisztróról a letisztult szó jut eszembe. Letisztult eleganciájú az étterem enteriőrje, illetve az étlap is. Egy valami már-már giccsbe hajló: a kilátás a Balatonra. A vendéglátás távolságtartó, de rendkívül udvarias. Az ételek pazarok, minden egyes falatot gasztronómiai élményként konzerváltam. A borkínálat a fehérek vonalán egy kissé fejnehéz, de ki az, aki nem a saját boraival dominálna a saját bisztrójában?! Az árakra nem mondanám, hogy alacsonyak, de ár-érték arányban kifejezetten jó.

A forróságban csodás hűsítő

A forróságban csodás hűsítő

2. Kővirág Étterem

A Káli-medence leghangulatosabb kertjével rendelkező étterme hiperkedves kiszolgálással. Egy hely, ami kiváló példa arra, hogy egy étteremnek akár jót is tehet, ha nem vendéglátós öreg rókák, hanem nyári munkájukat végző, őszinte mosolyú fiatal lányok szolgálják ki a vendégeket. Az étlap három krétatáblára felférő, de jól összeállított menü. Az ételek rendkívül ízletesek, finomak. Egyik alkalommal marhapörköltet, a másik alkalommal borjúbécsit kértem, mindkettő kifogástalan volt. Az adagok szokatlanul nagyok. A tojáshabos, vanília sodós mákos guba verhetetlen, a borkínálat cizellált. Az étterem árai jók.

3. Söptei Pincészet és Étterem

A Söptei Étterem Csopak felső részén, az Istenfia utcában található. A minimál étlap egy krétatábláról olvasható. A ráírt ételek részletgazdag látásmódot tükröznek. Az étterem hangulata családias, a szőlőben lévő terasz bensőséges hangulatú. A kiszolgálás gyors, határozott, ugyanakkor udvarias. Az ételek nagyon finomak, több alkalommal is leteszteltem. A borkínálat monopolhelyzetet tükröz, de mentségükre legyen mondva, hogy a borok finomak. Az ár-érték arány jó.

4. Kistücsök Étterem

A Kistücsök a déli part egyik legismertebb étterme. Van, aki szereti, van, aki nem. Azt gondolom, hogy a megfizethető balatoni éttermek közül a Kistücsök igenis jó konyhát mutat, a magyar hagyományoknak megfelelő adagokkal. Rosszat egyetlenegyszer sem ettem, és most is, mindkét alkalommal finomak voltak az ízek. Húslevesekben pedig biztosan No.1 az egész Balatonon. Az nehezen megfejthető, hogy az Angus borda hogyan fért bele a „régiónk ízei menübe”, de spongyát rá, hiszen tényleg minden finom volt. A borkínálat jónak mondható. Az ár-érték arány jó.

Kerekedjetek fel, és próbáljátok ki az éttermeket! Nem fogtok csalódni

Kerekedjetek fel, és próbáljátok ki az éttermeket! Nem fogtok csalódni

5. Ferenc Pince Csárda

Tihany egyik dombteraszán áll a Ferenc Pince Csárda étterem, amelyet a saját kézműves ételeket kínáló Punk család üzemeltet. Az étlap a hagyományos magyar konyhát követi. Az ételek háziasak, de nagyon finomak. Külön említést érdemel a különleges ízvilágot adó szürkeborjú szalontüdő, illetve a desszertek közül igazán különleges az ordás palacsinta. Bár a rendelésnél voltak hiányosságok, a kiszolgálás udvarias, és itt is őszinte mosolyú fiatal felszolgálók színesítik a vendéglátást. A borok közepesek. Ár-érték arányban nagyon jónak számít az étterem! A panorámateraszról a kilátás meseszerű.

+ 1 Spoon il Mercato: a listámnál a hagyományos magyar éttermeket preferáltam, de igazságtalannak tartottam volna, ha nem kerül említésre az olasz konyha egyetlen nívós balatoni képviselője, hamisítatlan és tökéletes ízekkel. Avanti, ragazzi!

(Az írás 2016. július 5-én jelent meg.)

Béres FerencBéres Ferenc

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások