Téli italok a világ körül - készítsd el te is! (Felidéző)

febr. 15., 2018

Téli italok a világ körül - készítsd el te is! (Felidéző)

Ilyenkor télen központi szerepet játszik az életünkben a forralt bor, az enyémben legalábbis biztos. Bár cukros, azért igyekszem útba ejteni egy-egy boros bódét, de az is előfordul, hogy itthon készítek, akkor édesítőszerrel. Reszelek bele egy kis gyömbért, teledarabolom citrusfélékkel, szórok bele fahéjat és vigyázok, hogy ne forraljam fel, mert így marad benne némi alkohol is.

A világon a népek különböző forró italokkal melegítik magukat télen. A hollandok például ánizstejjel, vagyis anijsmelkkel könnyítik meg hideg napjaikat. Forró tejből, cukorból és ánizsmagokból áll, elkészítése rendkívül könnyű, mégis sokan a boltban megvásárolható instant változatát választják.

Az oroszoknak kis túlzással életmentő lehet egy-egy pohár jó forró ital. A szbiteny a 12. században érkezett az országba, az utcasarkokon szamovárokból árulták, méz, gyógyfüvek, valamint különböző fűszerek, többek között fahéj, kardamom, gyömbér és szegfűszeg felhasználásával készül.

A svédek nem viccelnek, a glögg ugyanis egy jóval több alkoholt tartalmazó, bor alapú ital, mint a mi forralt borunk. Ők kiegészítik másfél deci pálinkával, vodkával vagy brandyvel és a szokásos ízesítők mellett - narancs, fahéj, gyömbér - tesznek bele hámozott mandulát, mazsolát és vörösáfonyát is. A glögg szó egyébként felmelegítést jelent, nem kétséges, hogy az ital teljesíti küldetését.

A skót „hot toddyt” állítólag egy orvos, Robert Bentley Todd írta fel betegeinek megfázás és influenza ellen. Az eredeti recept whiskyből készül, forró víz, méz, fahéj, szegfűszeg és citrom hozzáadásával. A hot toddynak már számos új fajtája van, például ginből, brandyből vagy rumból.

A jagateet a tiroli erdészek és vadászok italaként ismerték meg, majd később a síelők kedvencévé vált. Sokkal több, mint egy egyszerű rumos tea. Azért vigyázzunk, hogy egy-egy pohár után lecsúszunk-e a pályán, ugyanis a jagetee alkoholtartalma igen magas. Fekete tea, vörösbor, rum, szilvás snapsz vagy pálinka hozzáadásával készül, amit fahéjjal, szegfűszeggel, citromkarikákkal ízesítenek.

(Cikkünk 2017. december 23-án jelent meg.) 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások