Tippek és trükkök, hogyan ne posztolj baromságokat a közösségi oldalon

ápr. 13., 2018

Tippek és trükkök, hogyan ne posztolj baromságokat a közösségi oldalon

Ugye, neked is vannak olyan ismerőseid, akik rendszeresen posztolják az álhíreket? (Ha nincsenek ilyenek, akkor lehet, hogy te vagy az!) Tudtad, hogy a cikkek jó részét el sem olvassák azok, akik kommentelik és megosztják? Tehát az első lépés: mielőtt hozzászólsz, vagy megosztod, olvasd el a cikket! És ha ez megvan, hogyan ismerheted fel és kerülheted el a kamu híreket?

1: A legfontosabb: ne ossz mindent ész nélkül!

Ha valakiről megosztasz valamit úgy, hogy ő arra nem adott engedélyt, az törvénybe ütközhet. Például előfordul, hogy valaki kitesz egy posztot, benne egy személy képével, adataival, hogy az ellopott tőle valamit. Ha te ezt megosztod, akkor ellentmondtál az ártatlanság vélelme alapelvének, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy valóban az történt, ami oda van írva. De mondok mást. Lehet, hogy találsz egy olyan posztot, amiben valaki a régen eltűnt rokonát keresi. Te megosztod, ő megtalálja - közben lehet, hogy a hatóságok a bántalmazó elől menekítik éppen a bántalmazottat, ami így hiábavaló munka volt.

2: Figyelj a forrásra!

Vannak olyan honlapok, amelyeknél ha elolvasod az impresszumot (ha van egyáltalán), nem találsz értékelhető információt: sem egy elérhetőséget, sem egy újságíró nevét. Ez mindig gyanús. Mint ahogyan az is, ha egy jól ismert médium nevére hasonlít a cím, de mégsem ugyanaz. Gyakran nem .hu végűek az álhíreket közlő oldalak.

3: Nézd meg a dátumot!

Sokszor osztanak meg eltűnt személyeket, kéréseket, gazdakereső állatokat, holott már régen nem is aktuális a dolog (ha ugyan valaha aktuális volt).

4: Ellenőrizd a szerzőt!

Keress rá a szerző nevére a neten. Ha nem találsz tőle semmit, vagy nincs feltüntetve szerző, akkor meglehet, hogy álhírről van szó.

5: Lehet, hogy poén az egész?

Vannak olyan oldalak, ahol kifejezetten álhíreket osztanak meg, ilyen például a Hírcsárda. Ennek megvan a létjogosultsága, mert poén. Jó, ha ismered az ilyet és fel tudod fedezni a viccet a sorok mögött., mielőtt felháborodottan megosztanád, mint tényt.

6: Mennyire releváns a cím?

Ha a cím igazi “clickbait” azaz kattintásvadász cím, a tartalomnak pedig vajmi kevés köze van a címhez, akkor mindenképp lépj tovább, eszedbe ne jusson megosztani! Lehet, hogy valamelyik “celeb” ügyes-bajos dolgai, vagy intim ügye a téma, de a valóságban erről semmit sem árulnak el, csak találgatnak - te beugrottál, másokat kímélj meg tőle!

7: Ne lájkolj, ha csak úgy láthatod a tartalmat!

A Facebook algoritmusa igyekszik kiszűrni azokat az oldalakat, amik csak lájkolás után fedik fel magukat. Ha mégis belefutsz, tudd, hogy az ilyen oldalakon a tartalmak ritkán valóságosak.

8: Ellenőrizd az oldalt!

Nézd meg, szerepel-e az oldal ITT. Ezen a: listán megtalálod a legismertebb átverős oldalakat. Ne bízd a véletlenre: ha a Facebookon találsz ilyet, jelentsd az oldalt.

9: Nem fogsz házat nyerni!

Sem mobilházat, sem Teslát nem fogsz nyerni a Facebookon egy megosztással. Pláne nem akkor, ha a nyereményt hirdető oldal csak néhány napja jött létre. Ez egész egyszerűen csak egy lájkvadász oldal próbálkozása. Ennek minősített esete, amikor a kamu nyereményhez még személyes adatokat is kérnek: előfordult, hogy több százan tették így közzé a lakcímüket. Ez tényleg tragikus.

A Facebooknál éppen most fut egy nagy botrány, mert rengeteg felhasználó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe. Mark Zuckerberget a Szenátus hallgatta ki ennek kapcsán és hát nem volt tőle túl boldog. Ne feledd: te is része vagy ennek a közösségnek - tartozz az értelmesebbik feléhez és ne ossz álhíreket! 

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások