Tippek, hogy ne legyen mérgező a kapcsolatod!

ápr. 11., 2018

Tippek, hogy ne legyen mérgező a kapcsolatod!

Ha szerencsénk van, gyerekkorunkból hozunk annyi tartást magunkkal, hogy ne maradjunk benne egy rossz kapcsolatban. Sőt, egyáltalán felismerjük, hogy mérgező kapcsolatban élünk. Sokszor nem kapunk megfelelő alapokat és mintát, ezért nem tudjuk, milyen egy egészséges férfi-női viszony.

Amíg nagy a szerelem, körülvesz minket a rózsaszín köd, végképp nem látjuk a gondokat. Íme néhány jelenség, amely mindenféleképpen mérgező a kapcsolatra nézve.

1. Rendkívül káros, ha még évekkel később is felhozzuk, a másik fejéhez vágjuk, ha a múltban hibázott. Egy idő után ez eluralkodhat a kapcsolaton, és másról sem fognak szólni a mindennapok, csak arról, hogy azon versengünk, kit ért nagyobb kár, ki "tartozik" többel a másiknak.

2. Ahelyett, hogy megmondanánk valójában, mi zavar, apró dolgokkal kezdjük el piszkálni a másikat. Ez arról árulkodik, hogy nem kommunikálunk nyíltan, nem vagyunk igazán őszinték egymáshoz.

3. Érzelmi zsarolás. Ha például valaki úgy érzi, néha kissé távolságtartó vele a partnere, nem azt mondja, hogy "úgy érzem, néha hideg vagy velem", hanem azt, hogy "nem tudok valakivel együtt lenni, aki hideg velem". Az érzelmi zsarolás rengeteg felesleges drámával jár, ráadásul elköteleződési válsághoz vezethet.

4. Ha az érzelmi állapotunkért a partnerünket tesszük felelőssé. Ez az önzés egyik formája.

5. Ha belenézünk a másik telefonjába, üzeneteibe, az rendkívül káros lehet a kapcsolatra nézve. Azt jelzi, hogy magas fokú a bizalmatlanság a kapcsolatban, és az egyik kontroll alatt akarja tartani a másik embert, ehhez pedig nincs joga.

6. Ha felületes örömforrásokkal fedjük el a problémákat és a szőnyeg alá söpörjük a gondokat, az biztosan "robbanáshoz" és feszültséghez vezet.

Ne feledjük: mindenki szabad ember, nincs jogunk megváltoztatni vagy korlátozni a másikat, mi csak a saját hozzáállásunkról és a partnerünk viselkedésére adott reakcióinkról dönthetünk.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások