Tíz alaptermék, amivel tökéletes lesz a sminked

jún. 3., 2017

Tíz alaptermék, amivel tökéletes lesz a sminked

Akár most kezdi valaki a sminkelést, akár újrakezdi (mondjuk gyermekáldás után a munkahelyre visszatérve), mindenképpen hasznos tanácsokkal igyekszünk szolgálni a következőkben, hiszen tíz nélkülözhetetlen sminkterméket mutatunk be. Persze mindennek az alapja a mindennapos arctisztítás, egy jó hidratálókrém, továbbá a fényvédelem, főleg nyáron (arcra való napvédőkkel). De nem mindegy, hogy mi következik ezután!

1. Sminkalap

Más néven primer. Kapható mattító, gyöngyházfényű vagy éppen zöldes színben is. A mattító a zsíros bőrön és a tág pórusokon segít, a gyönyházfényű a szárazabb bőrt kelti életre, a zöldes pedig a kipirosodott arcbőrt kompenzálja. A primer sokkal egyenletesebbé teszi a bőrt és tartósabbá a sminket. Ez a sminkelés első lépése, melyet az ujjainkkal a legegyszerűbb felvinni. Kapható külön szemhéjbázis vagy szemhéjalap is, ami a szemfestéket teszi élénkebbé és sokkal tartósabbá. Zseniális termék.

2. Alapozó vagy BB krém

Sok embernek az alapozóról egy vastag, maszkszerű, ragacsos dolog jut eszébe, pedig ez ma már messze nincs így. A legtöbb alapozó viszonylag könnyű viselet, és tartalmaz hidratáló, bőrvédő anyagokat. Fontos, hogy a bőrtípusunknak megfelelőt válasszunk - más való száraz és más a zsíros bőrre. Ezen kívül a bőrünk árnyalatát nagyon fontos figyelembe vennünk. Meleg vagy hideg árnyalat? Sötét vagy világos? Vásárlásnál az áll és a nyak közötti területen dolgozzuk el a tesztert, majd igyekezzünk természetes fényben megvizsgálni, hogy ne üssön el a bőrünktől. Az alapozót felvihetjük vastag ecsettel, szivaccsal vagy az ujjainkkal. A BB krémek Dél-Koreából indultak világhódító útjukra. Ennek az országnak hihetetlen fejlett a kozmetikai ipara és még a háziasszonyok is gyakran látogatják a plasztikai sebészeteket. A BB krém arra lett kifejlesztve, hogy a lézeres arckezelés után takarja a pirosságot és gyógyítsa a sebes bőrt. Ez a termék egyben egy fedő, gyógyító krém, ami emellett fényvédőt is tartalmaz, hiszen Dél-Koreában nagyon fontos szépségideál a hófehér bőr. Legjobb, ha egyenesen Dél-Koreából rendelünk, például az eBayről, mert minden nyugati gyártmány csupán hitvány másolat ezek mellett. Nem olyan egyenletes a fedése, mint egy alapozónak, de mégis nagyon széppé teszi a bőrt.

3. Púder

Lehet kőpúder vagy porpúder, a lényeg az, hogy mattít, tartósabbá teszi az alapozót és tovább egységesíti a bőr színét. Ecsettel vagy pamaccsal vihetjük fel, esetleg naponta néhány alkalommal frissítve a sminket. Ha nem transparent (átlátszó) púdert használunk, akkor itt is vigyázni kell arra, hogy illeszkedjen a színe.

4. Pirosító

Sokan elhanyagolják ezt a terméket még a rendszeresen sminkelők közül is, pedig egy visszafogott, halvány árnyalat nagyon csinossá, elegánssá tudja tenni az arcunkat. Az arccsontra kell felvinni, egy nagy ecsettel vagy ujjakkal elsimítva. Nagyon fontos, hogy hideg vagy meleg árnyalatot, fényes vagy matt textúrát választunk.

5. Highlighter, bronzosító/kontúrozó

A bronzosítót nem a pirosító helyett, hanem az alá, az arccsont alatti kis mélyedésbe kell kenni, nagyon halványan. Esetleg az orr két oldalát is árnyalhatjuk vele, ezzel keskenyebbnek tűnik az orrunk. A highlightert, ami egy fényes, vizesen csillogó termék, a pirosító fölé kell felvinni, szintén halványan, nem cél a diszkógömb hatás. Vannak olyan termékek, amik highlightert és kontúrozót is tartalmaznak, sőt, olyan is létezik, amiben színben hozzáillő pirosító is van. Ezek nagyon praktikusak.

6. Szemceruza, szemhéjfesték, szemhéjtus

Ezekkel a termékekkel lehet árnyalni, formázni a szemeket. Fontos: alul egy fekete szemceruzacsík, az még önmagában nem smink! Ennél sokkal gazdagabbak a lehetőségeink! Krémes, por állagú vagy préselt, színes szemhéjárnyalók, filces, ecsetes vagy gél állagú tusok, tekerhető vagy hegyezhető ceruzák - csak ízlés kérdése. Kísérletezni kell. Ha nem vagyunk biztosak a színválasztásban, akkor maradjunk a földszínű, bronzos árnyalatoknál, azok általában mindenkinek jól állnak. Egy krémes szemhéjfesték jó szolgálatot tehet, hiszen könnyű vele bánni és tartós, valamint sokféle színben kapható. Szemceruzából sem muszáj feketét választani, ezerféle színben kaphatóak a különböző ceruzák.

7. Szempillaspirál

Ez talán a legfontosabb termék mind közül. A hagyományos spirálkefén túl néhány éve megjelentek a szilikon- vagy gumitüskés spirálok is, amiket én nagyon kedvelek. Általában a feketét szeretjük, de a barna vagy a kék is jó választás lehet.

8. Szemöldöktermékek

Ezt sajnos nem tudom szebb szóval mondani, annyiféle van belőle, hogy nincs összefoglaló neve. Leggyakoribb a szemöldökceruza, de por, wax vagy gél állagú is létezik, kis kefével vagy ecsettel. A szemöldök kiemelése új keretet adhat az arcunknak. Ha szép dúsak a szálak, egy kis színtelen zselével akkor is érdemes átkefélni.

9. Rúzs vagy szájfény

A korona a sminkünkön, a legizgalmasabb része az egésznek. Lehet matt, szatén vagy fényes árnyalat, a végtelen számú árnyalat bármelyike, a lényeg, hogy viseljük magabiztosan. Érdemes szájkontúrceruzával körberajzolni előtte az ajkainkat, így nem folyik meg a rúzs. Apró trükk: a rúzsozás után dugjuk be az ujjunkat a szánkba, majd húzzuk ki. Így az, ami a fogunkon landolna, az ujjunkra kerül.

És ennyi! :) Így készül a jó nő! Ami nem túlzás, kutatások ugyanis kimutatták, hogy egy sminkelt arcú nőt sokkal jobban tisztelnek, többre tartanak, mint a sminkeletleneket. Én nagyon szeretek sminkelni, új arcaimat felfedezni. Néha fárasztó, macerás, persze. De nagyon jó utána tükörbe nézni. Egy új, fényes, egyenletes, szabályosabb arc - nem teljesen más, csak a meglévőnek egy jobb verziója. Megéri a befektetett energiát! :)

 

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások