Túlsúlyos gyermekek - az étel táplálék legyen, ne jutalom!

márc. 13., 2018

Túlsúlyos gyermekek - az étel táplálék legyen, ne jutalom!

Jó pár facebookos fogyókúrás csoport tagja vagyok és megdöbbenve tapasztalom, hogy sokan már nem a saját problémáikkal, sikertörténeteikkel jelentkeznek, hanem a gyerekeikével. Az elhízás ma már nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek problémája is.

Rengeteg szülő már pici korban azzal „fogja be” a gyermek száját, hogy a kezébe ad egy jó cukros tejszeletet, mondván addig is csöndbe van. Így szépen rászoktatja a kicsit az édes ízre, a cukorra és arra, hogy folyamatosan majszoljon valamit, de a cumisüvegekbe is sokszor kerül valamilyen agyoncukrozott gyümölcslé. Ma már nagyon gyakori a válás, a szülőpárok sokszor próbálnak abban versenyezni a másikkal, hogy a gyereknek megadnak mindent, amit szeretne, elviszik gyorsétterembe, megvesznek neki mindenféle édességet vagy éppen az étellel próbálják vigasztalni. Mindemellett a valódi játékot felváltotta a tévé, a számítógép, és a gyerekek ahelyett, hogy az udvaron rohangálnának, ülnek egy fotelban és a képernyőt bámulják. Ezért sokan már egészen pici korban túlsúllyal küzdenek, a szülők pedig nem is sejtik, milyen egészségügyi károkat okoznak ezzel gyermeküknek.

Ahogy a felnőttek esetében, úgy a gyermekeknél sem működnek a villámdiéták, életmódváltásra van szükség. Meg kell mutatni nekik, hogy egészségesen is lehet finomakat enni, és aktívan időt kell velük tölteni. A példamutatás a legfontosabb tényező.

Íme néhány lehetőség az étkezésük átformálására:

  • Az étkezés ne egy folyamatos, non-stop program legyen, jelöljük ki az idejét, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora.
  • Ne édességgel jutalmazzunk, hanem együtt töltött idővel, például egy jó kis játékkal a kertben, egy nagy sétával a parkban.
  • Ha mindenképpen szeretnénk valamilyen rágcsálnivalót adni gyermekünknek, készítsünk egészséges nasikat (például étcsokis almaszirom, zabkása, gyümölcsök, zöldségek, akár sült formában is, smoothiek, paleo sütik, a választék szinte végtelen).
  • Főzzünk otthon, így tudjuk mi kerül a gyermek ételébe és megtervezhetjük úgy az étrendet, hogy semmilyen vitaminból ne szenvedjen hiányt.

Ha így neveljük gyermekünket, biztosak lehetünk benne, hogy egészséges felnőtt válik majd belőle. 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások