Túrót a tortádba!

júl. 2., 2015

Túrót a tortádba!

 A túrót a hétköznapokban előszeretettel használjuk akkor, ha igényesen, igekötők használata nélkül akarunk káromkodni: Túró a füledbe!

 A túró rendkívül sokoldalúan használható alapanyag. Pogácsák, krémek, előételek fontos hozzávalója. Kínálhatjuk sósan, édesen.

Az egyik legjobb felhasználási módja, ha tortát sütünk belőle.

A tésztához szükség lesz:

- 220 g lisztre

- 120 g vajra

 - 50 g porcukorra

- 1 csipet sóra

- 1 tojássárgájára

 A felsorolt hozzávalókból linzertésztát gyúrunk. Ez az egyik legegyszerűbb és tőlünk nyugatabbra manapság az egyik legnépszerűbb tésztaalap. Az átszitált liszthez adjuk hozzá a hűtőből kivett, apró kockákra vágott vajat. Aki igazán remek tésztát szeretne készíteni, annak felfedünk egy apró trükköt: a hideg vajat egy nagylyukú reszelőn reszeljük a liszthez. Dobjunk hozzá egy csipet sót. Aztán kezdjük el két tenyerünk között összemorzsolni a vajat és a lisztet. A kéz melegétől a vaj elkezd olvadni, a tészta pedig egyre nagyobb morzsákra áll össze. Tegyük hozzá a tojássárgáját, majd legvégül a porcukrot. Utóbbit szitáljuk át. A jó linzer titka, hogy gyorsan összegyúrjuk és nem “masszírozzuk” feleslegesen a tésztát, mert a kezünktől megolvad a vaj, ami erősen rontja a tészta állagát.

Frissentartó fóliába csomagoljuk be a tésztát és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.

Ha eleget pihent a tészta, ideje elővenni és egy 26 cm-es gyümölcstortaformába egyszerűen belereszelni egy nagylyukú reszelőn. Eligazgatjuk a redőkbe és a 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük a tésztát. Majd kivesszük és hagyjuk kihűlni, a sütő hőmérsékletét 160 fokra mérsékeljük.

A töltelék:

- 500 g túró

- 4 tojás

- 160 g cukor

- 1 citrom reszelt héja

- 1 narancs reszelt héja

- 1 csipet só

- 60 g étkezési keményítő

- 1 csomag vaníliás cukor

- 1 evőkanálnyi narancslikőr (ez elhagyható)

A túrót krumplinyomón vagy egy szűrőn törjük át. Macerás feladat, de a krém selymessége miatt nagyon fontos lépés. Ezután válasszuk ketté a tojásfehérjét és sárgáját.

Egy határozott mozdulattal üssük a tojást az asztal, vagy egy tál széléhez nagyjából úgy, hogy a felénél repedjen be a héja. Ezután válasszuk szét a héjat egy tál felett és hagyjuk, hogy a fehérje lecsurogjon. Aki kevéssé gyakorlott, követheti a következő módszert: egy tálba üssük bele a tojást, fogjunk egy üres fél literes műanyag flakont. A száját tegyük a tojássárgája fölé és nyomjuk össze a palackot, ami egyszerűen felszippantja a sárgáját.

A túrót alaposan keverjük össze a tojássárgájával. Tegyük hozzá a reszelt citrom- és narancshéjat. Fontos, hogy a fehérjét ne reszeljük bele, mert keserű íze lesz a krémnek. Keverjük bele a keményítőt, a vaníliás cukrot. Felezzük el a 160 g cukrot. Az egyik felével verjük kemény habbá a tojásfehérjét. A habverés valójában annyit tesz, hogy levegőt viszünk a fehérjébe annak gyors mozgatása során. Mikor kemény egy hab? A habverőt emeljük ki a tálból, ha a végén a hab egy csúcsos sipkát formáz, akkor elkészült. A filmekben, főzőműsorokban úgy tesztelik a habot, hogy a tálat a fejük fölött felfordítják - ha a hab nem zuhan a tesztalany búrájára, akkor jó, ha igen, akkor irány a zuhany...

Ha igazán jó habot szeretnénk, akkor a cukrot mindig három részletben szórjuk a készülő habhoz. Először akkor adjuk hozzá az első harmadot, amikor már szép fehérré vált.

A következő feladat a hab és a túró összedolgozása. Tipp: egy kanálnyi habot tegyünk mindig elsőként a krémbe és középről kifelé haladva óvatos mozdulattal keverjük el. A habbal, vagyis a levegővel dúsított tojásfehérjével fellazítjuk a krémet. S ha már egyszer kemény munkával a levegőt belevittük a tojásfehérjébe, akkor azt ott is kellene tartani. Mindig a felvert habot adjuk a krémhez, soha ne fordítva! Addig kell óvatosan keverni a habot és a túrót, míg egyneművé nem válik a massza. Ezután kanalazzuk a tésztaformába és 160 fokon süssük 45 percig.

Ha kihűlt, hintsük meg porcukorral.

Jó étvágyat!  


 


 


 

 

SCS

Hozzászólások