Valami megmozdult! Nem hagyják magukat a diákok! (Felidéző)

márc. 14., 2018

Valami megmozdult! Nem hagyják magukat a diákok! (Felidéző)

Van még remény - ezt üzente a pénteki diáktüntetés. Vannak még ebben az országban olyanok, akik gondolkoznak, akiket nem lehet megvezetni, akik cselekszenek. A 18 éves Fehér Alexandra, egy budapesti gimnázium tanulója és a 20 éves egyetemista Gyetvai Viktor a „Ne menj suliba január 19-én” elnevezésű demonstráció szervezői. Úgy érezték, Magyarországon az oktatás nem elég modern, nem elég igazságos és nem diákközpontú.

 

Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna és, hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani. Igenis fontos tanulni a múltat, de ahogy telik az idő, bővülnek az ismeretek, velük együtt a tananyag, és ez egy idő után borzalmasan felhalmozódik. A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnánk ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban. Ha ez nincs meg, nem leszünk naprakészek, nem tanulunk meg önállóan élni, saját értékrend és értékelés útján döntést hozni és nem lesz szabad az elménk. Nem akarunk mind ugyanúgy viszonyulni a világhoz, mert mind mások vagyunk, ezért az oktatás se faragjon minket egy és ugyanazon mintára” - írták a Facebookon.

 

Végül több ezren vonultak a Kossuth téren a Parlament elé, mert nekik nem mindegy, hogyan alakul a jövőjük, nem szeretnének feltétlenül külföldön dolgozni. "Nem akarunk túlterhelt, szorongó gyerekek lenni, és ez az ország csak akkor jut valamire, ha a mai fiatalság megfelelő oktatást kap" - mondta a tüntetésen az egyik szónok. Ahogy fogalmaztak, nem lógni akarnak, hanem tanulni, de értelmes dolgokat.

 

Majd felolvasták a március 15-i 12 pont mintájára készült „Mit kíván a magyar diákság?”című röplapot:

 

 1. Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!

 2. Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!

 3. Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előre hozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!

 4. Állítsák vissza a korlátozás nélküli, szabad tankönyv-választást!

 5. Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!

 6. Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és a tanárok szólásszabadságát!

 7. Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!

 8. Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!

 9. Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!

 10. Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjjal!

 11. Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé!

 12. Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében!

Ha január 31-ig nem teljesülnek a követelések, akkor újra tüntetést szerveznek. Mert nem félnek. Mert hősök.

 

(Cikkünk 2018. január 20-án jelent meg. A diákok március 15-én ismét tüntetésre hívnak. Az esemény Facebook-oldala ITT.)

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások