Van különbség a Balaton északi és déli partján nyaralók között?

júl. 11., 2017

Van különbség a Balaton északi és déli partján nyaralók között?

A Balaton északi és déli partja más-más embereket vonz. Hogy miért? Kizárólag a pénztárca kérdése az, ha valaki csupán Siófokig utazik, vagy inkább a más-más igények, szórakozási, üdülési szokások kapcsolódnak a kiválasztott úticélhoz?

Az északi és a déli emberek is mások, de vannak amolyan általános, közös jellemzőik. Így van ez a magyar tenger két partján nyaralókkal is. Míg az északi part a hűvösebb, távolságtartóbb, a vízben nem pacsálni, hason csúszkálni, hanem komolyan sportolva úszni kedvelő embereket vonzza, addig a déli part sekély vize iszapcsatákra, délies duhajkodásra sarkallja az ott pihenőket.

Míg sokan emelt fővel, az északi part természeti szépségeinek tudatában rendíthetetlenül caplatnak valamilyen kaptatóra, addig a nyaralók a déli part főleg sík területein könnyedén bicikliznek át egyik üdülőhelyről a másikra anélkül, hogy vizes zászlóként kellene fejükre csavarni az izzadtságtól átnedvesedett pólóikat. A déli parton nyaralók nem győzik hangoztatni azt, hogy csak nekik van pazar kilátásuk, hiszen az északi oldalon nyaralók mégsem láthatják saját magukat, addig az északi parton üdülők fölöttébb elégedetten ülnek olykor háttal a Balatonnak és gyönyörködnek az előttük tornyosuló hegykoszorúkban.

Összefoglalhatnánk azzal a közérthető sztereotípiával a két nyaraló embertípus közötti különbséget, hogy míg az északiak folyamatosan tesznek azért, hogy velük és családjukkal valami történjen, vagyis az egyik pontból a másikba eljussanak, küzdelmek árán felderítsék a gyér fürdőzési lehetőségeket, amiért még sokszor fizetnek is, addig a déliek csak henyélnek a tágas strandokon kényelmesen elhelyezett nyugágyakban, és egész nap van lehetőségük a nyári fürdőhelyek kedvelt szórakozási formájára, egymás szűnni nem akaró kibeszélésére, megfigyelésére, mustrálására. Ez a trend már nem kizárólag nők számára jelent kikapcsolódási lehetőséget, hanem egyként élnek vele ifjabb és idősebb férfiak is. 

Egy valami azonban mindkét parton nyaralókról általánosan elmondható: torkig vannak a zsúfoltsággal, elegük van a fővárosi dugókból, úgy egyáltalán a nagyvárosi forgalomból, azt képzelik és vizionálják egész nyaralásuk alatt, hogy csodálatos, szűnni nem akaró napsütésben és boldogságban telik az egész év a Balaton partján élő lakóknak, és tulajdonképpen az északi és a déli part polgárainak is mindig minden olyan egyszerű, hiszen még az egyetlen magyar tenger is nekik jutott.   

Szaplonczay DóraSzaplonczay Dóra

Hozzászólások