Vekerdy Tamás szerint nem baj, ha nem volt kitűnő a bizonyítványunk, merjünk nagyot álmodni!

aug. 31., 2017

Vekerdy Tamás szerint nem baj, ha nem volt kitűnő a bizonyítványunk, merjünk nagyot álmodni!

„Soha se szerettem az első eminenseket. Elő se fordultak a családomban. Én se voltam az. Nem is akartam. Emlékszem, hogy mindenféle történeteket tudtam olyan egyénekről, akik rosszul tanultak, aztán később nevezetes nagy férfiak lettek” - írta Mikszáth Kálmán A gyerekek című regényében.

A minap éppen Vekerdy Tamás beszélt arról, hogy nem gond, ha a gyerek rossz tanuló, sőt akinek nem kitűnő a bizonyítványa, az valamiben nagyon tehetséges. A pszichológus szerint az ilyen gyerek gondolkodása eltér a megszokottól, divergens. Egy probléma felvetése esetén azonnal elindul nála a „brain storming”. Gondolataik több irányba cikáznak. Ez látszólagos hadoválásban nyilvánul meg, pedig kizárólag arról van szó, hogy több úton folyik a megoldás keresése, ebből születnek végül az új dolgok.

A tehetséges gyerekek ugyanis nem minden területen kiemelkedőek, sőt azt mondhatjuk, hogy bizonyos tantárgyakban kifejezetten alulteljesítenek. Ami nem köti le őket, azzal nem foglalkoznak. Tehát az lenne a cél, hogy ezeken a területeken legyenek a tanárok elfogadóak, nyújtsanak segítséget a gyermeknek. Vegyék észre, mi az, amiben diákjuk kiemelkedő.

Az biztos, hogy a magyar oktatási rendszer egyáltalán nem rugalmas, ezért ha gyerekem lesz, biztosan valamilyen alternatív iskolába fog járni, ahol észreveszik, ha valamiben jó és nem hajszolják agyon, csak azért, mert mondjuk nem megy neki a matek. Ráadásul a környezetemben is egyre több sikeres emberről derül ki, hogy az iskolában nem teljesített jól, akár bukdácsolt.

Számos híresség nem érezte magát komfortosan az iskolapadban:

- Például Winston Churchill politikus, Nobel-díjas író állítólag diszgráfiás és diszlexiás is volt gyermekkorában. Állítólag olyan rossz tanuló volt, hogy a továbbtanulásnál az egyetem szóba sem jöhetett, sőt a Királyi Katonai Főiskolára is csak harmadszorra vették fel.

- Agatha Christie, a híres krimiírónő sem büszkélkedhetett kitűnő bizonyítvánnyal. Saját magáról azt vallotta, mindig lassúnak ismerték, sőt az írás, betűvetés soha nem tartozott az erősségei közé, semmi eredetiség nem volt az irományaiban és soha nem tudott helyesen írni.

- Bill Gates sem remekelt az egyetemen, olyannyira, hogy tanulmányait félbe is hagyta, azért, hogy megvalósítsa az álmát.

- Steve Jobs sem remekelt az iskolában.

- Richard Branson, akit a pénzügyi világ zsenijének is szoktak nevezni, 16 évesen abbahagyta tanulmányait diszlexiája miatt. Ma pedig a több száz céget összefogó Virgin Group milliárdos tulajdonosa.

Persze nem szeretnénk senkit sem arra biztatni, hogy ne tanuljon, de azt is el kell fogadni, hogy a bizonyítványban szereplő rossz jegyek egyáltalán nem jelentik a világ végét. Sőt!  

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások