Zsenialitás és végzet

júl. 31., 2017

Zsenialitás és végzet

Az egész világot megrázta július 20-án a hír, miszerint Chester Bennington, a Linkin Park frontembere öngyilkosságot követett el. Nem volt ez másként 1994 áprilisában sem, amikor Kurt Cobain vetett véget életének. Sokunkban felmerül a kérdés: miért? Jönnek a pszichológiai érvek, mely szerint nem lehet ilyet tenni, hisz mindketten gyermekeket hagytak hátra maguk után.

Azonban a létezésünk, annak értelme és mozgatórugói, valamint a belső feszültségünk, korábbi traumáink, amiken keresztülmentünk, teljesen egyénien hatnak ránk. Attól, hogy így döntöttek, vagy taszították magukat olyan helyzetbe, ahol ez a végkifejlet, nem mondanám egyikükről sem, hogy nem szerették családjukat.

Asztrológiai szempontok szerint vizsgálódva, a legszembetűnőbb a két képlet között a Halak jegy kiemelt érintettsége. Akik igazán nagy hatást gyakorolnak művészetükkel környezetükre és a világra, biztosan rendelkeznek a jegy által uralt tulajdonságokkal. Érzékenyek, álmodozók, spirituálisak, keresik földi létezésük okát, miértjét. Képesek énkifejezésükkel a zene által társadalomkritikát megfogalmazni, és felhívni a figyelmet arra, hogy a világ nem jó irányba halad. Egy boldogabb, tisztább jövőről énekelnek, hittel és elvágyódással. Kurt esetében a Szűz aszcendenst érő negatív fényszögek miatt, folyamatos gyomorpanaszok jelentkeztek, amik bizony hozzátettek az ő személyiségének fejlődéséhez.

Chesternél pedig az uralkodó bolygóját érő Nap szembenállás jelzi az 5-ös házból a gyermekkorban átélt borzalmakat.

Megfigyelésem szerint egy művész, aki a tehetsége által lett ismert, mindenképp megtapasztalja a földi poklot, emellé társul a személyiségének egy olyan erős lelki mélysége, amiből adnia kell másoknak is. Sokkal szegényebb volna a világ ezek nélkül a csodálatos dalszövegek és érzések nélkül, melyeket zenéik közvetítettek számunkra. A szélsőségek kiemelten jellemzőek rájuk, ennek nagyon jó példája Kurt egyik interjúja, amiben „Halak jegyű Jézus emberkének” nevezi magát, majd a Something in the way című számában arról énekel, hogy oké, hogy megesszük a halakat, hisz nincsenek érzéseik.  

De ha érzik, mennyien szeretik, sőt istenítik őket, mégis miért választják a nirvánát? - kérdezzük. Azért, mert a híresség, az azzal járó felhajtással nem az a világ, ahová ők igazán vágynak. Nagyon boldoggá tette őket az, hogy emberek ezreinek, millióinak voltak ott a legnehezebb pillanataiban a zenéjük által, és lelki erőt merítettek belőlük. Hiszen a zene a világon a legjobb orvosság a szív fájdalmára és örömére is, vallom én ezt Halak Neptunusszal a 6-os házamban. Azonban önmagukat és az őket ért sérelmeiket nem tudták meggyógyítani, szükségük lett volna valakire, aki igazán megérti őket.

 

Ez a legnehezebb megoldandó feladatunk: találni olyan élőlényt a világon, aki akár szavak nélkül is megért, érzi a rezdüléseinkből, mikor van szükségünk segítségre, vagy éppen támogatásra, mikor igényeljük azt, hogy kicsit elvonuljunk a világtól, de biztonságban legyünk démonainktól is.

Vannak természetesen pozitív példák is, akik ki tudtak jönni útvesztőikből. Ilyen például Kiss Tibi, a Quimby frontembere, aki képes volt az újjászületésre (12-es házas Neptunusszal). Igaz, hogy dalszövegeiben is, azóta visszafogottabb és megfontoltabb lett, de így talán boldogabb életet tud élni, mint korábban. Vagy vehetjük a Dire Straits énekesét, Mark Knopflert, aki igaz csak picit hordozza a Halak jellemvonásait (aszcendense áll itt) és a mai napig szívhez szólóan gitározik közönségének, igaz, neki segítenek az Oroszlán tulajdonságai feldolgozni és ünnepelni a sikert.

Teljesen egyén- és születésiképlet-függő tehát az, hogy mit tudunk kezdeni a bennünk lakozó lidércekkel; a hátukra ülünk és megszelídítjük őket művészi formában, vagy az eszetlen vágtában elvesztjük a kontrollt, és félelmeink maguk alá temetnek bennünket.

Annyit tudunk tenni, hogy nyitott szívvel és lélekkel élünk, az érzékeny, szeretetre, segítségre vágyó embereket felkaroljuk, akit pedig társunkká választunk, azt szeretjük egy világon át és biztosítjuk számára a szellemi és érzelmi szárnyalás lehetőségét.

Szűcs-Szabó AnnaSzűcs-Szabó Anna

Hozzászólások