A feltöltődés lemondással jár

okt. 20., 2015

A feltöltődés lemondással jár

Arádi Antóniától 20 éve ragadta el a gyomorrák a férjét. Akkor kishíján összedőlt az ő élete is, de ő mégis a pozitív változás útján indult el. Felszámolta stresszel járó vállalkozását, megalapította Visegrádon a Vitalizáló Vendégházat, s két évtizede segít másoknak egészségük visszanyerésében, megőrzésében és az ősi harmóniához való visszatalálásban.    

IgenÉlet: Szerencsére manapság az emberek közül egyre többen élnek tudatosan, egyre többen ismerik fel, hogy fizikai állapotuk romlása bizony a lelki egészségük megroppanására vezethető vissza. Természetesen igaz ez fordítva is. Ilyenkor jutunk el odáig, hogy ki kell söpörni az ártó, betegítő dolgokat, gondolatokat magunkból. Hogyan segíthet ebben a böjt?

Arádi Antónia: A böjt jelentése hagyományos értelemben a lemondás. Tartózkodás valamilyen ételtől, italtól, tevékenységtől, de igazi jelentése ma már túlmutat a régi meghatározáson. A különböző spirituális, meditációs mozgalmak és az alternatív gyógyászat egyre inkább a böjtkúrák felé fordulnak.  Régen is így tettek őseink, így tesznek az állatok, ha betegek, sőt a kisgyerekek is, ha elkapnak valamilyen fertőzést. Az emberiség történetében, a vallások mindegyikében jelentős szerepet tulajdonítanak a böjtnek. Elsősorban a beteg emésztőrendszerben keletkező, felszívódó mérgek teszik tönkre az egészséget, betegítik meg az embert, tesznek idő előtt öreggé és csúnyává. Az időnkénti böjtölés minden más pozitív hatása mellett önfegyelemre is szoktat, arra, hogy ne hagyjuk, hogy az események és a divatok magukkal sodorjanak.

IÉ.: Ön mikor kezdte mélyebben tanulmányozni az egészségmegőrzés e módját?

A.A.: 1995-ben, tehát pontosan 20 éve. Sajnos szomorú esemény vezetett erre az útra: férjem 48 éves korában gyomorrákban meghalt, csak meghosszabbítani tudtuk az életét a természetgyógyászat segítségével. A trauma után gyógyszerfüggő lettem, amiből - megjárva a pszichiátriát is - egy böjtkúra segítségével tudtam kilábalni. Ezután éreztem úgy, hogy a stresszel járó vállalkozói múltamat fel kell adnom, hogy a saját tapasztalataimmal, a megtanult módszerekkel másokon segítsek.

IÉ.: Miben segíthet a léböjt? Miért nem szabad szilárd táplálékot fogyasztani ilyenkor?

A.A.: Normális körülmények között a szervezet természetes úton is eltávolítja a méreganyagokat, de a szilárd táplálkozás mellőzésekor ez az anyagcsere-folyamat felgyorsul, egy „másállapot” alakul ki. A sokféle étel megemésztése helyett az immunrendszer erősítése kerül előtérbe. Az emésztőszervek pihentetése után könnyebben kezdhetünk bele az egészségesebb táplálkozásba.

IÉ.: Mennyi ideig célszerű egy ilyen léböjtkúrát tartani? Ön mit javasol a vendégeinek?

A.A.: Véleményem és tapasztalatom szerint a 7-8 napos kúrák a leghatékonyabbak, természetesen előtte már „leépítő”, utána „felépítő” napok tartásával, melyekre különös figyelmet kell fordítani. Különböző betegségek kezelésére - orvosi utasítással és felügyelettel - ennél hosszabb böjtölés hozhat gyógyulást.

A pihenésre is mindig kell időt szakítani

IÉ.: 7-8 napig leveken élni azért nagyon nehéz lehet. A gyakorlatban hogy képzeljünk el egy ilyen kúrát a kezdetétől a végéig?

A.A.: A fent említett átvezetés a böjtölésbe fontos, tehát az első és az utolsó nap ennek jegyében zajlik. Továbbiakban a napirend megfelelő összeállításával tudjuk megkönnyíteni a „nem-evés” esetleges reakcióit - első napokban fejfájás, gyakori székletürítés - való mielőbbi túljutást. Pontos időbeosztás van: „étkezés”, azaz a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, mozgás, relaxálás. Délelőtt és délután is személyre szabott mozgás - vezetett torna vagy jóga, aquafitnesz, hegyi túrák -, majd az azt követő pihenés - csendespihenő, szauna - elengedhetetlen. A böjt elkezdése előtt orvosi vizsgálat szükséges. Az aktuális egészségi állapot felmérése és ennek megfelelő kúra előírása és betartása adhat csak megfelelő eredményt. Az évtizedek óta visszajáró vendégek és az újonnan kialakuló barátságok adják a vidám hangulatot és alakítják ki a közösségi szellemet, ami szintén fontos.

IÉ.: Mára sok irányzata lett a böjtölésnek is. Van Buchinger-, Mayr-, Schroth-kúra stb. Ezek miben különböznek egymástól, s mitől függ, hogy a vendégeknek melyiket ajánlja?

A.A.: A Buchinger-féle léböjt tekinthető „alapkúrának”, ez a legdrasztikusabb és leghatékonyabb. Ez maga a léböjt, melyről korábban beszéltünk. Ettől orvosi javaslatra szoktunk csak eltérni, vagy ha valaki többször jön egy évben, és élvezetesebbnek találja a különböző lehetőségek megismerését, kipróbálását.

IÉ.: A böjt alatt van lelki „koplalás” is?

A.A.: Ez az egyetlen terület, ahol sajnos inkább visszafejlődésről tudok beszámolni. 15-20 évvel ezelőtt nem volt megengedett a tévénézés vagy a mobiltelefon használata. Most is fontos, hogy a böjtöt nem szabad fogyókúrának felfogni, a mentális tisztulás a cél, de a rohanó világban igénylik a vendégek pl. a wifi-t. Külön kérésem alapján próbáljuk a civilizációs ártalmakat kizárni, politikamentes „övezetté” nyilvánítani a Vendégházat, este tévénézés vagy számítógép használata helyett könyvet olvasni és időben, 9-kor lefeküdni.

IÉ.: Melyik évszakban célszerű elkezdeni a böjtöt?

A.A.: A természet tavaszi megújulásával egyidejűleg - ahogy a vallási böjtök is - március-április hónapokban a leginkább eredményes, de ettől eltérő időpontban is megteszi áldásos hatását. Véleményem szerint évente 7-10 napos kúra feltétlenül szükséges, ennek kiegészítéseként több 2-3 napos böjt, pl. spárgakúra, eper-, dinnye-, szilvakúra, hajdina- vagy rizskúra tartása ajánlott.

IÉ.: Hogy lehet a kúra után otthon, hétköznapi körülmények között megőrizni valamit abból a harmóniából, ami egy böjtházban adatik? Milyen otthoni praktikákat javasol két böjtkúra közöttre? 

A.A.: Vendégeink mondják, hogy 3-4 néhány hónapig könnyű a böjt alatt tett fogadalmaknak megfelelően, visszafogottan – mind mennyiségileg, mind minőségileg – élni, étkezni. Sokszor valamelyik családtag, férj vagy feleség áradozik, milyen „méregmentes”, nyugodt társat kapott vissza, akinek a hátán fát lehet hasogatni.

Alapszabályok:

 

- Ne sózzon a felépítő étrend ideje alatt, mert ödémássá válhatnak a szövetek!
- Fokozatosan fogyasszon minél több rostdús ételt, ne egyen húst
!
- Mindent alaposan rágjon meg
!
- Várja meg a természetes székelési ingert és csak végszükség esetén használjon hashajtót
!

 

Az alábbi tanácsokat szoktam a távozó vendégek figyelmébe ajánlani:

- Lehetőleg reggel és délben egyen többet, a vacsora legyen könnyen emészthető, és lefekvés előtt 3-4 órával történjen.
- A naponta többszöri étkezést részesítse előnyben.
- Soha ne kiéhezetten étkezzen, ilyenkor ugyanis nehezen tudja megállni, hogy ne habzsoljon be mindent.
- Ne felejtse el továbbra sem jól megrágni az ételt: az emésztés a rágással kezdődik!
- Ne egyen többet, mint amekkora adagot a két ökle kitenne!
- Kerülje a közvetlen étkezés előtti - vagy alatti - folyadék bevitelét! Ezzel ugyanis felhigítja és hatástalanítja az emésztőnedveket.
- Továbbra is fontos a megfelelő folyadékbevitel, ami testsúlytól, évszaktól és fizikai aktivitástól függ; átlagosnak a 2,5 litert lehet tekinteni.
- Lehetőleg ne egyen túlzottan sokféle ételt egy étkezés alkalmával!
- Kerülje a füstölt árukat, majonézes ételeket, illetve minden zsírban vagy olajban sütött ételt! Helyettük kókuszolaj használata ajánlott. A margarint teljesen iktassa ki!
- Kerülje a fehér ételeket: fehér kenyér, fehér rizs, fehér cukor. (Fehér cukor helyett használjon kevés mézet vagy nyírfacukrot, esetleg ERITRIT-et vagy Stivia-t!

- Üdítőitalok teljes mellőzése, inkább fogyasszon teát melegen vagy szobahőmérsékleten, a centrifugált gyümölcslevek helyett is inkább gyümölcsöt egyen. Ez a megfelelő rostbevitel miatt fontos.
- Rendszeresen mérje meg a súlyát - ez jó kontroll és figyelmeztetés!
- Az ételt ne főzze, süsse szét, inkább csak pároljon mindent!
- A húsok közül a fehér húsokat részesítse előnyben: szárnyasok, hal.
- A zsírok helyett javasolt a hidegen sajtolt olajok bármelyike.

 

 

Szabó JuditSzabó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások