A jó házasság 11 pontja - de biztosan működik így?

jan. 15., 2016

A jó házasság 11 pontja - de biztosan működik így?

Troy Stoneking amerikai motivációs előadó és coach 11 pontba foglalta, hogyan teszi boldoggá még 25 év után is a feleségét. A mondatokat olvasva az első gondolatunk, mekkora közhelyekkel operál, s ja, hát Amerika az Amerika. Ott mindent el lehet adni, még a legolcsóbb jó tanácsokat is. Aztán ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy Troynak valamiképpen igaza van. Valahogy mégis émelyítő a felsorolás. Ennyire keveset kérnénk mi, feleségek? Ennyire egyértelműen bugyuták lennénk? Tényleg csak erre vágyunk a társunktól? Lehet. De ahogy olvastuk a „férjek gyöngye” vallomását, olyan érzésünk volt, hogy azért nem teljesen ezt szeretnénk. Na de először lássuk a tanácsokat!

Troy mottója: „Nem vagyok tökéletes, jócskán van hibám, de próbálok a lehető legjobb férj lenni!” (Ebbe több cukor nem is kell, elég édes így is, túlontúl.)

Menjünk is tovább! Mit tesz Troy, hogy mindennap elnyerje felesége elismerését?

1. Házimunkát végzek

Kipakolom a mosogatógépet, teregetek, beágyazok. A feleségem ezt nagyon méltányolja. A házimunkában való részvételem azt jelzi neki, hogy a házunkat én is az otthonomnak tekintem, s kiveszem a részem a rendben tartásából. (Ó, micsoda gavallér! Ennek evidenciának kellene lennie, főleg, ha egy pár 25 éve együtt él!)

2. Tiszteletben tartom az akaratát

Mindig megkérdezem, mit szeretne vacsorázni, csak aztán mondom el, én mire gondoltam. Ha együtt futunk, mindig azt a tempót veszem fel én is, ami neki kényelmes. Előbb ő, aztán én. Nem, ettől nem vagyok lábtörlő, csak fontosnak tartom az igényeit. (Még jó, hogy ezt az utolsó mondatot hozzátette, mert épp csúszott volna ki a szánkon: Mekkora papucs!)

3. Meghallgatom

Ha valamit meg akar velem osztani, leülök és meghallgatom. Néha közbekérdezek, de csak azért, hogy még jobban kifejezhesse az érzéseit, gondolatait. Nem próbálom megoldani a problémáit, hacsak nem kér rá. Próbáltam régebben többször, de a nők ezt nem veszik jó néven. Nekik arra van szükségük, hogy kibeszélhessék magukat, nem a megoldási javaslatainkra van szükségük. Tartsuk ezt tiszteletben!

4. Gyengéden bánok vele

A feleségem soha nem hall engem durván beszélni. Soha nem kell attól tartania, hogy fenyegetően lépek fel. Túlságosan szeretem ahhoz, hogy pokróc módon viselkedjek vele. Ha össze is különbözünk, soha nem engedem a negatív érzéseimet elhatalmasodni magamon. Inkább emlékeztetem magam, mennyit is jelent nekem ő, s nagylelkűen hagyom kibontakozni. (Na, nem biztos, hogy mindig erre van szükségünk! Kicsit balfékes formát kezdesz ölteni, kedves Troy! És ez még csak a 4. pont.)

5. Kedves szavakat használok

Ha a feleségemmel beszélek, nagyon sokat használom a „kérlek” és a „köszönöm” szavakat. Ő kapja a legtöbb verbális kedvességet tőlem az életben. (És másokkal hogy beszélsz?)

6. Bókolok neki

Ha kipróbál egy új stílust, vagy más frizurával jön haza, rögtön megdicsérem. Ha a barátainkkal találkozunk, mindig mesélek nekik a feleségem nagyszerű cselekedeteiről. Imádom, ahogy fest, imádom, hogy a legrosszabb időben is kimegy futni, imádom, hogy annyi mindent tesz másokért! Azt akarom, hogy az egész világ tudja meg, milyen csodálatos lény az én feleségem. (Jézusom!)

7. Felelősséget vállalok

Ha valami elromlik a háztartásban, nyilvánvalóan igyekszem megjavítani. Ami az én dolgom, az az én dolgom. Lehet, hogy lassúbb vagyok, mint egy szaki, de végül valahogy megoldom a problémát. Nem akarom nem neki való dolgokkal terhelni a feleségemet.

8. Meghallgatom, bocsánatot kérek, változtatok

Futok. 5 km nekem meg sem kottyan. Mostanában a feleségem figyelmeztet, ha valakinek azt mondom: - Ugyan, 5 km az semmi! Emlékeztet, hogy régen nekem is hatalmas erőfeszítés volt 5 km-t lefutni. Szerinte tiszteletben kell tartani mindenkinek az erőfeszítését, akárhol is tart az útján. Többé nem használok ilyen minősítést. (Amerikában tényleg ennyire kevés is elég?)

9. Kikérem a véleményét

Ha nehéz döntés előtt állok, mindig megkérdezem, mi a véleménye, ő mit tenne. Nagyon intelligens, világosan látja a dolgokat és képes beleérezni mások helyzetébe. A látásmódja mindenképpen nagyon értékes a számomra.

10. Támogatom az álmai elérésében

A legutóbbi születésnapjára egy ajándékkártyát adtam a feleségemnek a helyi művészeti stúdióba. Imád festeni, ezzel is hozzásegítettem, hogy még több kelléket vehessen és órákon vegyen részt. Hasznos dolgokkal támogatom a vágyait!

11. Szeretem, és ezt meg is mondom neki

Mindennap, naponta többször. Sosem kopik el a jelentése, mert mindig komolyan gondolom, őszintén mondom. Ő természetesen szintén így tesz. Sokszor biztosít a szeretetéről. Azt akarom, hogy tudja, mindig ő lesz az az ember, akit a világon a legjobban szeretek.

Troy Stoneking szerint tehát ezek a mondatok és cselekedetek egy boldog házasság alappillérei. Szerinte ha a férjünk így cselekszik, akkor mi roppantul elégedettek, kielégítettek leszünk és soha nem méltatlankodunk. A szerkesztőségben egyetértettünk a lányokkal abban, hogy a kevesebb néha több. Troy kicsit túltolta. Nem a férjünk habcsókba mártott, fojtó ölelésére és nonstop utánunk koslatására van szükségünk. Hanem arra, hogy ha kell, ott legyen, számíthassunk a segítségére és a figyelmére. Elég, ha egyenrangú partnerként, felelős szülőkként tudunk együttműködni, akik nem adják fel saját magukat a másikért, s akik beismerik, ha néha mindenből és mindenkiből – beleértve egymást is – elegük van. Mert az élet nem fekete-fehér, de rózsaszín púderrel megszórva mindenképpen hamis.  

(mindbodygreen.com nyomán)

 

V. Szabó Kriszta

 

 

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások