A stewardess-megjelenés a sikeres állásinterjú titka?

nov. 6., 2015

A stewardess-megjelenés a sikeres állásinterjú titka?

Külföldi blogokat bújva bukkantam rá az Emirates légitársaság egyik stewardess-ének írására, aki szerint, ha egy állásinterjún arra törekszünk, hogy megjelenésünk és viselkedésünk hasonlítson egy légiutaskísérőjére, gyakorlatilag nyert ügyünk van. De mitől is leszünk olyanok, mint a stewik? Vegyük sorra!

Magabiztosság, kedvesség, szakmai tudás. Ezt sugallják a légiutaskísérők már az első pillanatban, amikor felszállásnál találkozunk velük. Kihúzzák magukat, mosolyognak, kedvesen köszöntenek minket. Mást igazából mondaniuk sem kell, máris megnyugodtunk, a gép nem fog lezuhanni. Huszadik alkalommal is végignézzük a biztonsági bemutatót, és első szóra bekapcsoljuk az övünket. Több nyelven beszélnek folyékonyan, jó problémamegoldó képességük van, jól tűrik a stresszes helyzeteket. Kisugárzásukkal hatnak ránk, akár férfiak, akár nők vagyunk.

A munkahelyek általában olyan alkalmazottat keresnek, akik az általuk elképzelt, a cégről alkotott idillikus képbe tökéletesen beleférnek, így aztán a jó megjelenés egy állásinterjún elengedhetetlen. A stewardessek öltözködéséből érdemes ellesnünk egy-két ötletet!

Kell egy tuti kosztüm, ami sötét színű, lehetőleg fekete, fazonja a testalkatunkhoz illő legyen, hiszen nem lehet mindenki 170 magas és 50 kiló, de nem is kell. Érdemes áldoznunk rá, hogy jó minőségű legyen, hiszen nem egy-két alkalommal fogjuk felvenni. A klasszikus blézert szoknyával és nadrággal is jól tudjuk párosítani, ha pedig hozzá egy gyöngy fülbevalót és egy szolid gyöngysort is felveszünk, elragadóvá, mégis komollyá válik a megjelenésünk. Az ékszerek viselésével azonban bánjunk csínján, ne essünk át a ló túloldalára, sőt, inkább maradjunk a minimálnál. Nehogy a végén úgy nézzünk ki, mint egy karácsonyfa, mert akkor pont az ellenkező hatást váltjuk ki: közönségesek és olcsók leszünk. Ha a szoknya mellett döntünk, fontos, hogy ne legyen mini. Az az elfogadható, ha a szoknya a térd fölött két ujjal végződik. Ha ennél rövidebb szoknyát viselünk, akkor túlságosan kihívóvá válunk.

Ha megfigyeljük a légiutaskísérőket, hajuk általában szolid kontyba van feltűzve, ami kényelmes, praktikus, ugyanakkor rendkívül elegáns megjelenést kölcsönöz. A sminkjük pedig tökéletes, de nem maszkszerű: púder, pirosító, szemhéjtus és rúzs. Ezek az alapkellékek. Fontos, hogy ha állásinterjúra készülünk, az ajkunk inkább természetes színűre legyen festve, ne rikítsunk egy pink vagy Ferrari-piros rúzzsal. Ugyanez a helyzet a körömmel is. Legyen ápolt, manikűrözött, de természetes színű, ezzel az ápoltságot és az igényességet sugározzuk.

Ha fel szeretnénk dobni egy kicsit a megjelenésünket színekkel, akkor gyöngysor helyett egy kis sálat is a nyakunkba tehetünk, de ebben az esetben is maradjunk a visszafogott, pasztell árnyalatoknál. A pinket hagyjuk meg a WizzAir igazi stewardesseinek!

Végül pedig a cipő, az egyik legfontosabb: egyszerű, dísztelen, fekete vagy nude színű magassarkú. Nem feltétlenül tűsarkúra gondolunk, válasszunk kényelmes, mégis elegáns darabot.

A legfontosabbat viszont ne felejtsük el: egy légiutaskísérő legfontosabb öltözéke a mosolya és a kedvessége. Legyen ez az első, amit megtanulunk és alkalmazunk tőlük, már az interjú kezdetén, a bemutatkozásnál. Hiszen senki sem akar egy savanyú, undok emberrel együtt dolgozni...

 

Szilvási Kassai-EszterSzilvási Kassai-Eszter

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások