„Az angyalok erőt adnak”

okt. 29., 2015

„Az angyalok erőt adnak”

„Volt egyszer egy mesebolt, abban minden mese volt.” Minduntalan Gazdag Erzsi versének sora jut eszembe, ha rátévedek az ANCSAKINCSEK oldalára a Facebookon. S ezzel nem vagyok egyedül. Czeglédi Anikó kézműves táskái, pénztárcái, ruhái, kötényei, figurái mind-mind elvarázsolnak. Visszarepítenek egy olyan világba, mellyel békebeli lányregények lapjain találkozhatunk. Minden termék egyszeri és megismételhetetlen, hisz angyalok vezetik a tervező kezeit.      

IgenÉlet: Az Ancsakincsek oldala tényleg igazi kincsesláda. Itt minden van, mi egy női szemnek-szájnak ingere: táska, kötény, kis kabalák... Mikor nyitott a „kincsesbolt”?

Czeglédi Anikó: Az „Ancsakincsek” ládája régóta tele van az általam készített táskákkal, tárcákkal, babákkal, figurákkal. Kincseimet kezdetben lányomnak, Anicának, rokonoknak, barátoknak ajándékba, illetve magam számára varrtam. Egyre népszerűbbek lettek, ezért úgy döntöttem, fő profilommá teszem és „nyitok egy boltocskát”. Rengeteg ötletem és megvalósítandó tervem volt/van, ezért úgy éreztem, teret kell engednem a fantáziámnak. Így 2013-ban szinte teljesen átváltottam a textil ajándéktárgyak készítésére.

Egy kincs a ládából

IÉ.: Maga a név is - Ancsakincsek - kotorászásra, vásárlásra ingerlő, olyan békebeli, ráérős válogatásra ösztönző, ám egyúttal azt is sugallja, hogy minden spontán, egyedi. Ötletek mentén dolgozol vagy megrendelésre?

Cz.A.: Valóban. Nagy szabadságot találtam az alkotásban. Főleg magamra hallgatok, amikor nekilátok egy-egy darabnak. Van úgy, hogy előre nem is tudom, milyen lesz a végeredmény, s van, hogy pontosan, lépésről lépésre megtervezem a részleteket. Amit éppen érzek, amilyen hangulatom van! Ám ha egy megrendelőm ragaszkodik a saját elképzeléséhez, akkor természetesen tartom magam a kéréseihez!

IÉ.: Van két egyforma darab?

Cz.A.: Természetesen előfordul, hogy egy megrendelésben több darab egyforma, de mivel mind egyedi, így mégsem egyformák tehát. (Nevet.)

IÉ.: Emlékszel még életed első olyan darabjára, amit eladtál?

Cz.A.: Már legalább 25 éve varrok. Már gyermekként készítettünk anyukámmal textilfigurákat. Gimis koromban már magam varrtam a ruháimat, készítettem táskákat és fejfedőket. Mókás volt! Akkoriban gyakran flittereztem és gyöngyöztem ezeket a darabokat. Azt hiszem, akkoriban ezeket adtam el barátnőknek.

Alvótársak

IÉ.: Mit készítesz a legszívesebben?

Cz.A.: A kedvencem a táskavarrás, de az Angyalok készítése különösen izgalmas elfoglaltság. Életre kelnek a kezemben. Olyankor szinte én is szárnyalok! Hiszem is, hogy valami pluszt is kap a megrendelő, nem csak egy tárgyat! Természetesen a ruhákhoz is hangulat kell, illetve kellő alkotói szabadság. Ha van ösztönző megrendelő, aki ad lehetőséget tervezni, belevihetem a tervezésbe a kreativitásomat, akkor fantasztikus eredmények születnek. Sok sikerélményem van ezen a területen is, hisz a szakmám női szabó, divat- és stílustervező.

Ancsa-táska

IÉ.: Mi inspirál? Mitől "Ancsás" egy darab?

Cz.A.: Szinte minden inspirál! A környezet, ahol éppen vagyok, a természet, az emberek. Minden. Amit éppen olvasok, amin gondolkodom, amit érzek. Sokszor érzem, hogy most rögtön neki kell állnom valami elkészítésének, mert szétvetnek az ötletek. Motivál egy régi csipke, régi gomb és textildarab. Egy régi fotó nagyanyáinkról. Mindenféle technikát szívesen alkalmazok és akár ötvözök együtt többfélét is egy darabon belül. És igazi inspiráló erő a magyarságom, a gyönyörű kultúránk, hagyományaink. „Ancsás” pedig attól lesz egy darab, hogy belecsempészek valami pluszt, vicceset, meghökkentőt.

IÉ.: A trendeket is figyeled, vagy abszolút egyéni minden mintád, formád? Milyen anyagokkal dolgozol a legszívesebben?

Cz.A.: Figyelem a trendeket, de szívesen kalandozok az időben ide-oda. A természetes anyagok, a pamut, a len a kedvenceim. A színekben szeretem a pasztellt, az egyszerű fehéreket, krémeket. De a vidám, mintás anyagokkal is élmény a munka.

Erőt adó angyalka
IÉ.: Az angyalka sokszor visszaköszön a munkásságodban. Vannak/voltak körülötted „angyalok”, akik inspiráltak, bátorítottak, segítettek?

Cz.A.: Az angyalok erőt adnak! Erre akkor jöttem rá, amikor az elsőt varrtam. Egyszerűen hatalmas lelkesedéssel töltött el, ahogy frizurát, arcocskát, ruhát, végül szárnyakat kapott Hiszek bennük! Jó, hogy itt vannak! Szinte adja magát a dolog, hogy meg is formázzam őket.

IÉ.: Nem csak az angyalokkal dolgozol, újdonság a szívecskés köszönőajándék ötlete. Mit gondolsz, mi az, amit nem lehet elégszer megköszönni az életben?

Cz.A.: Köszönő ajándékokkal kifejezhetjük hálánkat, szeretetünket. Szinte végtelen a lehetőség, hogy kinek, mit köszönhetünk meg. A hála fontos és jó érzés. Érdemes gyakorta „hálálkodni”, hisz minél többet adunk belőle, annál többet kapunk.

IÉ.: Szeretet-táska, gyönyörűség, csoda, öröm - mi a mottód? Mit üzensz a munkáiddal, az életeddel azoknak, akik Ancsakincset vesznek, visznek, birtokolnak?

Cz.A.: A „Szeretet-táska” is egy valakihez kötődő érzésből ihletődött. Ezekkel a tárgyakkal az érzéseinket jártunkban-keltünkben kimutathatjuk. Szeretettel van körülvéve, aki hordja, aki látja, és én is, aki elkészítettem.

V. Szabó Kriszta

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások