Az édes álmok útja sikerrel van kikövezve

ápr. 24., 2016

Az édes álmok útja sikerrel van kikövezve

Traupert Szandra a szülői házban álmodott csodákról, s szép lassan meg is valósítja az álmait. Gödi kis cukrászműhelye alig két év alatt országos ismertségre és szakmai elismertségre tett szert, s a tehetséges, fiatal cukrász ambícióit látva, a világhírnév sem várat sokáig magára. 

IgenÉlet: Tortáidat, süteményeidet elnézve sokféle érzés kavarog bennünk, de ez mindenképpen jó: hagyományos, formabontó, merész, cuki, élethű, játékos – ezek mind-mind eszünkbe jutnak az alkotásaidról. Te hogy jellemeznéd két-három szóval a munkáidat?

Traupert Szandra: Röviden és tömören úgy jellemezném, hogy nálam a torták nem csak édesség szerepet töltenek be. Arra törekszem, hogy a munkáim, a torták, amiket készítek önmagukban felérjenek egy teljes értékű, egyedi ajándékkal.

IÉ.: Nagyon fiatal vagy, s nagyon fiatalon nagy sikereket tudhatsz magadénak. Alig két éve cukrászkodsz, de már számos díjjal és elismeréssel büszkélkedhetsz. Gyermekkori szerelem az édességek világa? Hogy született meg a PipiCake?

T.Sz.: 22 éves vagyok. Gyermekkoromban tánctanár és rendezvényszervező szerettem volna lenni, a cukrászpályára véletlenül tévedtem. A középiskola után szakmát akartam tanulni, és úgy éreztem, a cukrászat áll hozzám a legközelebb. Még tanulóként elindultam életem első tortadíszítő versenyén, ahol ezüstérmes lettem. E sikeren felbuzdulva versenyről versenyre jártam, már nem volt megállás... Teljesen magával ragadott a szakma, igazi szerelem lett belőle, ami azóta is töretlenül tart. Maga a PipiCake egy nagy álom volt a számomra, de sosem gondoltam volna, hogy ilyen hamar meg is valósul! Sok helyen próbáltam elhelyezkedni, de úgy éreztem, mindenhol korlátozni akarnak, és én nem akartam megutálni, amit csinálok, mást akartam adni az embereknek, mint a legtöbb cukrászda. A szüleim felajánlották, hogy segítenek elindulni, ha utána fenn tudom tartani egyedül a műhelyt, úgy éreztem, megér egy próbát. Így 2014 júliusában megkezdte működését a PipiCake Cukor&Torta Design.

Édes szerelem

IÉ.: Miért fontos a megmérettetés számodra? Kihívás, egyfajta hiúság, a pozíciód bemérése? Ma már elengedhetetlen a rangos eseményeken való megmérkőzés ahhoz, hogy igazán elismerjenek a szakmában?

T.Sz.: Igen, rengeteg versenyen vettem, vettünk részt, hiszen édesanyám is indult amatőröknek rendezett versenyeken, ahol számos szép eredményt ért el, karamell munkáival. A megmérettetések nagy része szakmai verseny. Mára 6 arany és 7 ezüst minősítést tudhatok magaménak, illetve két vállalkozói díjat is kaptam működésem rövid ideje alatt. A versenyek nagy kihívást jelentenek a számomra, de segítenek abban is, hogy lássam, hol tartok, merre haladok a szakmában. Rengeteget tanulok a versenyeknek köszönhetően, mert segítik a fejlődésemet, a kapcsolatépítést, és persze nem titkolt célom az sem, hogy általuk ismertebb legyen a PipiCake.

Formabontó formatorták

IÉ.: Említetted, hogy mást akartál nyújtani, mint a legtöbb cukrászda. Hangsúlyozod a házias ízeket, szemben más üzletek megszokott ízeivel. Mitől mások, mitől háziasak a te készítményeid, mint egy nagy cukrászda kínálata?

T.Sz.: A házias ízek legalább annyira fontosok, mint az, hogy a torta szép legyen. Csak olyat adok a vendégeimnek, aminek én is örülnék, amit szívesen fogyasztok. Minden receptem saját, minőségi alapanyagokat használok, nálam a csokoládékrém nem egy vajkrém kakaóporral, hanem igazi, 58%-os étcsokoládéval készül, a főzött krém. Emellett saját házi lekvárokat használok minden süteményembe. Úgy gondolom, ez a titka annak, hogy igazán elégedettek legyenek, akik hozzám fordulnak.

Fogbarát innováció: cukormentes nyalóka

IÉ.: Ma már sokan kísérleteznek „reform”, „fitnesz”, „cukormentes” termékekkel is. Nálatok vannak „karcsúságbarát” sütemények?

T.Sz.: Igen, folyamatosan próbálkozom az újításokkal. Vannak nálunk cukormentes, laktóz- és gluténmentes torták is.

IÉ.: Cukormentes nyalókában viszont úttörő vagy. A nyalóka egy darab gyerekkori szerelem, vagy a gyerekek iránti felnőtt szerelem?

T.Sz.: Pontosan, a cukormentes nyalókákat a gyerekek iránti szeretet inspirálta. Gyermekkoromban én is, mint a legtöbben, imádtam a nyalókákat, a fogorvosokat viszont kevésbé. Innen jött az ötlet, hogy ne csak egy sima cukrászat legyen a PipiCake. Nem szokványos pluszként cukormentes nyalókáink széles választékát kínáljuk iskolai, óvodai és egyéb gyerekrendezvényeken. A PipiCake-nél található a legnagyobb választék az országban, több mint százfajta mintájú és formájú nyalókát kínálunk kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Virágzó vállalkozás

IÉ.: Merre tovább az álmok útján?

T.Sz.: Szeretném ha a PipiCake Cukor&Torta Design igazi családi vállalkozássá nőné ki magát, hiszen ezalatt a rövid idő alatt is rengeteg támogatást és segítséget kaptam a családomtól. Rendezvényről rendezvényre járnak velem, és végtelen türelemmel és odaadással kezelik, hogy az életem, ezáltal kicsit az ő életük is, a cukrászat körül forog. Nagyon hálás vagyok nekik, ezért is szeretném, ha azt látnák, hogy a vállalkozás egyre nagyobb és ismertebb lesz itthon. Mindenképpen fontosnak tartom, hogy a jövőben, amint lehetőségem nyílik, nyissak egy kis bemutatótermet. Folyamatosan keresem az új partnereket a cukorvirágaim és a nyalókák forgalmazására. Szeretném, ha az ország minden pontján elérhető lenne a gyerekek számára a PipiCake-es, cukormentes nyalóka! Természetesen a versenyek is fontos szerepet töltenek be az életemben. A legnagyobb álmaim közé tartozik a PipiCake fejlődése mellett, hogy kijuthassak a Cukrász Világbajnokságra, és megmérettethessem magam a szakma csúcsát jelentő Cukrász Olimpián is.

Szabó JuditSzabó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások