Bea falatkái, avagy variációk sajtra

dec. 25., 2016

Bea falatkái, avagy variációk sajtra

Nem tudom, te hogy vagy vele, de számomra ez a december egy szempillantás volt. Itt vagyunk karácsony másnapján, néhány nap és már az óévet búcsúztatjuk. Ha még nem lenne ötleted a szilveszteri vendégseregnek, hoztam néhány kedvencet. Ezek a falatkák pillanatok alatt elkészülnek, egyszerűek, különlegességüket inkább az ellentétes ízek adják.

A receptben megadott mennyiségek kb 2-2 főre elegendőek.

Camembertes, gránátalmás minik, balzsamecettel

Bár nálunk nem épp honos a gránátalma, viszont épp szezonja van, így bármelyik nagyobb üzletben, vagy a piacon hozzá lehet jutni. Nem elég, hogy a rubint bogyók gyönyörűek, és nagyon finomak, de még egészségesek is. Egyike a világ legrégebben ismert és fogyasztott élelmiszereinek, elsőrendű antioxidáns, és betegségmegelőző hatású.

Hozzávalók:

  • 1 bagett (vagy kifli, amit fel tudsz karikázni)
  • 250 g camembert (lehetőleg ne a csomagoltat, hanem kimértet válassz, mert sokkal lágyabb, érettebb)
  • 1 gránátalma (furán hangzik, de nekem általában az jön be, amelyik kívülről világosabb. Ebben ugyan a bogyók sem olyan sötét pirosak, viszont édesebb és a mag is kisebb benne)
  • balzsamecet krém (tudod, az a sűrű fajta, nem a nagyon folyós)
  • petrezselyem

A bagettet vágd karikákra és pirítsd meg. Én serpenyőt használtam, és amikor megfordítottam, mindjárt rá is tettem a camembert szeletkéket. Utána még érdemes 1-2 percre bedugni a grill alá, hogy enyhén megolvadjon a sajt. Így miután kihűl, még mindig lágy marad. Szórd meg a gránátalmaszemekkel, enyhén locsold meg a balzsamecet krémmel és díszítsd a petrezselyemlevelekkel.

Tortillatekercsek

Sajtkrémes-sonkás-diós tortillatekercs

Már említettem, hogy nem nagyon vagyok oda a készételekért, mert általában tele vannak minden vacakkal, ráadásul otthon sokkal finomabb készíthető bármiből. Pont ez a kategória a tortilla is. Ahhoz, hogy a legegyszerűbb változatát elkészítsd, négy dologra van szükséged: lisztre, vízre, olajra és sóra. Ehhez képest a bolti változatban még van két sor az összetevők listájával. Ja, és baromi drága…No comment…

De mivel mégis szilveszter lesz, legyen kicsit különlegesebb, készítsd spenóttal. Nem túlzok, fél óra alatt bőven megvagy vele. Persze, ha nem szeretnél vele pepecselni, megfelel a bolti változat is.

Hozzávalók kb. 4 db-hoz

  • 1 csésze liszt (250ml-es csészével), én tönköly fehéret használtam
  • 1/2 csésze spenótpüré (a fagyasztott tökéletes)
  • 1/2 tk só
  • 2 ek olívaolaj

Egyszerűen gyúrd össze a hozzávalókat alaposan. Egy könnyen nyújtható, de nem ragacsos tésztát kell kapnod. Ha nagyon száraznak érzed, egy-egy evőkanál vízzel lazítsd, ha nagyon ragad, egy kis liszttel orvosold. Oszd négy egyforma részre és nyújtsd ki kb. 22-24 cm átmérőjűre. Formázz gombócot, kicsit lapítsd el, majd enyhén lisztezett felületen, és folyamatosan forgatva, mozgatva, hogy ne ragadjon le nagyon, nyújtsd ki, minél vékonyabbra. Legyen igazán vékony. Ha azt hiszed, hogy már jó, még nyújts rajta egy keveset. Amennyire tudod, söpörd le róla a lisztet (én egy lapos festőecsettel szoktam) és száraz serpenyőben, közepes lángon süsd meg mindkét oldalát. Nem kell neki sok, kb 1-1 perc alatt el szokott készülni. Még forrón tedd két konyharuha közé, majd ha elkészültél az összessel, tedd egy zacskóba, hogy ott hűljön ki. Így hidegen is puha marad. Ha már nagyon belejöttél, és nagyobb adagot készítesz, tedd egyszerűen a mélyhűtőbe, így bármikor előkaphatsz egy lepényt. Csak dobd be a mikróba fél percre, és már tekerheted vagy hajtogathatod is.

A krémhez:

  • 500 ml tejföl
  • 150 g füstölt sajt
  • 150 g sonka
  • 1 marék dió
  • só, bors

A krémhez készítsd el a sajtkrémet. Persze ebből is használhatsz boltit, de ezzel ugyanaz a helyzet, mint a lepénnyel. És igen, szerintem ez is sokkal finomabb házilag. ;)

Ez egy kis előkészületet igényel, tehát jó, ha előző este nekilátsz. Nincs más dolgod, mint egy mély tálra rátenni egy tésztaszűrőt, kibélelni egy vékony textillel vagy egy lap kéztörlővel, és belekanalazni 500 ml tejfölt. Takard le, és tedd a hűtőbe egy éjszakára. Minél tovább hagyod így, annál sűrűbb lesz. (Három nap után akár már golyókat is formázhatsz belőle.) Reggelre kb 1 dl savó csöpög ki belőle, és szépen besűrűsödik. (Egyébként ez a kedvenc krémalapom. Ízesítheted zöldfűszerekkel, darált kolbásszal, vagy bármivel, amit szeretsz. Hidd el, kenterbe veri a bolti változatot.) Vedd ki a felét, reszeld bele a sajtot, és szórd bele a kisebb darabokra aprított diót. (A diót előzőleg kicsit meg szoktam pirítani, szerintem így finomabb.)

Töltsd meg vele a lapokat, tekerd fel, és egy recés késsel vágd kb 1,5 cm vastag karikákra. Átszúrhatod egy fogvájóval és díszítheted koktélparadicsommal, de a paradicsomnak ne a vágott vége kerüljön a tortilláhaz, nehogy eláztassa!

Áfonyás mámor

Kéksajtos-áfonyás falatkák

…A végére pedig a kedvencem. ;) Imádom a kéksajtot, és bár elsőre furán hangozhat, de nagyon jól mennek hozzá az édes ízek. Például az áfonya vagy a ribizlilekvár.

Hozzávalók:

  • 1 bagett
  • 150-200 ml lecsepegetett tejföl (az előzőek szerint)
  • 150 g kéksajt (válassz valamilyen érettebb fajtát)
  • 250 g áfonya (a fagyasztott is tökéletes)
  • 2 ek cukor

Előbb az áfonyaszószt készítsd el: 200g áfonyát (akár fagyottan) szórj egy lábosba, adj hozzá 2-3 evőkanál vizet és 2 ek cukrot, és kezdd el főzni. Kb. 10 perc után már elég sok leve van, és a bogyók is szépen megpuhultak. Egy villával nyomkodd össze, és főzd, amíg lekvár állagú nem lesz. Szórd bele a maradék egész szemeket, forgasd át néhányszor, és tedd félre, amíg elkészíted a krémet.

Keverd össze a tejfölt és a sajt 2/3 részét. Ez egy elég fura színű krém lesz. Morzsold bele a maradék sajtot, és csak enyhén forgasd bele. Vigyázz, hogy ezt már ne törd össze nagyon.

A bagettet karikázd fel és pirítsd meg. Igen, ki fog hűlni, de így akkor is sokkal finomabb, mint simán. Kend meg a krémmel a karikákat és kanalazz rá az áfonyaszószból. Már tálalhatod is.

Remélem tetszett ez a néhány vendégváró, és elkészíted valamelyiket – vagy akár mindegyiket. 

Nyugodt és örömteli napokat kívánok, és persze jó mulatást az év hátralevő részére!

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások