Best of Hungarian „szalonczukkedli” - Gurméman Nagy Szaloncukor Tesztje

dec. 13., 2016

Best of Hungarian „szalonczukkedli” - Gurméman Nagy Szaloncukor Tesztje

Ebben most nem akartam kompromisszumokat kötni: annyi ócska, gejl szaloncukrot ettem már az életemben és "kóstoltam elő", hogy úgy döntöttem, ami említésre sem méltó, azt tényleg nem fogom megemlíteni. A szaloncukor nemcsak azért fontos, mert szép hagyomány, hanem azért is, mert sok gyermek ebből az alkalomból találkozik először a csokoládéval. Már csak ezért is legyen jó és minőségi! Íme a legjobbak, de azért köztük is vannak különbségek.

Tádám! Végre eljutottunk oda, hogy egy - a nagyközönségnek szánt - szaloncukor tesztnél nem kell rosszabbnál rosszabb minőségű édességtől émelyegnünk, jobb híján. A magyar csokoládékészítés fejlődéstörténetének legújabb állomása ugyanis, hogy ennek a speciális karácsonyi édességnek kommersz képviselőit, az előkóstolás után, kihagyhattuk a tesztből, hiszen már a kézműves csokoládét készítők, illetve az ipari, ugyanakkor minőségi szaloncukorgyártók portékáiból is akad jó néhány darab, illetve íz, amely alapján felállíthatunk egy egyébként nagyon is szubjektív sorrendet, listát. Ha pedig valaki azt hinné, hogy gasztrosznob vagyok, annak egyfelől részben (!) igazat kell adnom, másfelől ki kell hogy ábrándítsam, ugyanis – bennünket is meglepett ugyan – a kommersz és a kézműves szaloncukrok kilogrammra levetített árai között szinte alig tapintható a különbség, hiszen míg a pontszámok alapján az első helyezettünk 7000 Ft/kg, addig az utolsó helyezettért is nagyjából 6000 Ft/kg árat kell a kasszánál fizetnünk.

A teszt előtt jöjjön egy kis szaloncukor-történelem: a francia eredetű fondantcukor, amely a szaloncukor ősének nevezhető, valamikor a 19. század első felében érkezett Magyarországra feltehetően német közvetítéssel. Az első fondantkészítő gép Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester által Magyarországon alapított csokoládégyárban működött, ahol elsősorban Gerbeaud Emil cukrászdája számára készítették a „szalonczukkedli” elnevezésű karácsonyi édességet. Hegyesi József cukrászmester 1891-ben megjelent receptkönyvében már több mint egy tucat különböző ízű szaloncukor elkésztésének „vényét” írja le a „czitrom” krémestől a tutti-fruttison át a melange ízesítésűig. Tehát a szaloncukor nem játék, múltunk, őseink ünnepeinek és a saját életünk része, amelyet továbbadunk gyermekeinknek. A szaloncukrot még a legnagyobb étkű emberek is „kóstolják”, a szaloncukor, ha tetszik, ha nem, egy gourmet dolog. A legszentebb édességek egyike, hiszen a karácsonyé.

A Nagy szaloncukor Tesztbe az előkóstolás eredményeként öt szereplő: a biatorbágyi Theobroma Csokoládé manufaktúra, a kiskunlacházi Demeter Chocolate, a Szamos, illetve a Stühmer csokoládégyárak, valamint a Damniczki cukrászda két-két ízű szaloncukorkája kerültek be. A teszt során belbecsként a csokoládét és külön a tölteléket, külcsínként pedig a cukorka, illetve a cukorkák csomagolását értékeltük, kategóriánként külön-külön 1-10 pontos skálán. A sorrend a következőképpen alakult:

1. Demeter Chocolate

Szatmári szilvapálinkás szaloncukor: no, ez nem kamu, hanem igazi autentikus szatmári ízvilág egy kis csokoládéba mártva. Büszke lehet rá, aki kitalálta és az is, aki készítette. Ünnepien csillogó, kék színű sztaniolba csomagolva. Összességében egy igazi csukafejes az ízek orgiájába.

Csokoládé: 10 pont Töltelék: 10 pont Csomagolás: 9 pont

Mézes málnapálinkás szaloncukor: „…olvad a málna a számban”- énekli Rúzsa Magdi, és tényleg, egyszerűen nem hiszem el, hogy van ilyen szaloncukor. Akarok még!

Csokoládé: 10 pont Töltelék: 9 pont Csomagolás: 9 pont

Összesen 57 pont

Demeter, a nyertes ízkombináció

2. Damniczki Cukrászda

Kávé-karamell ízű szaloncukor: bár nem vagyok egy karamell rajongó, de a csokoládéja rendkívül finom, a töltelék krémes és lágy. A csomagolás szép. Konkrétan egy raklappal meg tudnék belőle enni.

Csokoládé: 9 pont Töltelék: 8 pont Csomagolás: 9 pont

Vilmoskörte pálinkás, fehércsokis szaloncukor: bár pálinkák közül a körte a kedvencem, mégis valahogyan a fehércsoki számomra nem olyan karácsonyi, valahogy nem az igazi, persze az is lehet, hogy a modern-konzervatív mivoltom miatt. ;) Persze azért nagyon különleges és finom.

Csokoládé: 8 pont Töltelék: 8 pont Csomagolás: 9 pont

Összesen 51 pont

3. Theobroma Csokoládé

Tejcsokoládé-fahéj ízű szaloncukor: rendkívül krémes és harmonikus csokoládé, finom töltelékkel, matt, éppen ezért kissé ünnepietlen, profán csomagolásban.

Csokoládé: 9 pont Töltelék: 8 pont Csomagolás: 7 pont

Étcsokoládé-narancsos kardamom ízű szaloncukor: sajnos azt kell mondanom, hogy számomra túlságosan fűszeres, már-már émelyítő, szerintem a szegfűszeg arányát nem igazán találták el, túl tolakodó. Talán ezért is voltam szomorú, hogy ezért alig élvezhető az egyébként nagyon finom csokoládé.

Csokoládé: 9 pont Töltelék: 4 pont Csomagolás: 7 pont

Összesen 44 pont

Theobroma: izgalmas

4. Stühmer

Gyümölcszselés ízű szaloncukor: a zselés szaloncukorban a gyermekkori kommersz verzió talán a biológiai nosztalgia miatt verhetetlen volna, de én sosem rajongtam igazán az úgynevezett „zselés cukorért”, ez pedig sajnos az, persze nagyon jó minőségben, finom csokoládéval bevonva.

Csokoládé: 6 pont Töltelék: 7 pont Csomagolás: 8 pont

Ír krémlikőr ízű szaloncukor: nekem a töltelék túlságosan édes, egy picikét jobban dominál a cukor íze, mint kellene, elnyomja az ízt, amit pedig nagyon éreznem kellene.

Csokoládé: 6 pont Töltelék: 7 pont Csomagolás: 8 pont

Összesen 42 pont

A Szamos marcipán sem tud hibázni

5. Szamos

Meggyes krémmel töltött marcipán szaloncukor: a csokoládé nem rossz, de nem is ájultam el tőle. A töltelék finom és ízletes, aztán azon vettem magam észre, hogy egyik még a számban, a másik már kibontva a kezemben - „sajnos” nagyon szeretem a Szamos marcipánt.

Csokoládé: 6 pont Töltelék: 7 pont Csomagolás: 8 pont

Feketeribizlis krémmel töltött marcipán szaloncukor: ebben az esetben is a töltelék volt a finomabb, sajnos ez sem adott egy "WOW" élményt, de boldog lennék, ha az átlag magyar emberek ezt „lopkodnák” le a fáról.

Csokoládé: 6 pont Töltelék: 7 pont Csomagolás: 8 pont

Összesen 42 pont

Béres FerencBéres Ferenc

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások