Ahol tényleg édes az élet - a Stühmer Kft. csokigyárában jártunk

szept. 28., 2015

Ahol tényleg édes az élet - a Stühmer Kft. csokigyárában jártunk

Maklár Egertől néhány kilométerre fekvő takaros kis falu, mely igazi csodát rejt. Mit csodát! Csokicsodák tömkelegét. Ide helyezte székhelyét ugyanis tavaly nyáron a Stühmer Kft. csokoládégyára. A legendás Stühmer cég történetéről, a csokikészítés rejtelmeiről és a hagyományápolás fontosságáról is beszélgettünk Csóll Péterrel, a Stühmer Kft. tulajdonosával, aki az üzemen végigkalauzolva bennünket, lépésről lépésre megmutatta, hogyan lesz a belga csokipasztillából például almatöltelékes szaloncukor.

Bonbonválogatás

Kicsit korábban érkezünk a megbeszélt találkozóra, s még Csóll Péterre várunk, elhelyezkedünk a gyár előterében kialakított hangulatos cukrászdában. A sűrű krémes cappuccino mellé bonbonválogatás jár kistányéron. Még nem történt semmi, de már el vagyunk bűvölve. Sőt, tulajdonképpen az üzletbe való belépés pillanatában „lenyűgöződtünk”, ugyanis már a küszöbön beburkolja a vendéget a kávé, porcukor, sütemény és tisztaság otthonos illata.

Hamarosan csatlakozik hozzánk a tulajdonos, Csóll Péter, aki meglepő vallomással nyit: soha nem iszik kávét, mert nem vált az élete részévé. Arra azonban nagyon ügyel, hogy az üzletben a legjobb minőségű olasz eszpresszó várja a betérőket, melyet mindig rutinos kávéfogyasztók segítségével választ ki. A csokit viszont annál inkább kedveli. A Stühmer nem a kakaóbab feldolgozásával kezdi a gyártást, az alapanyagot egy belga gyártó szolgáltatja. Ét-, tej-, fehércsoki pasztillákat vásárolnak, ezeket olvasztják fel óriási tartályokban, s készítik belőle azt a rengeteg féle finomságot, mely a Stühmer névjegye. A bonbont, a szeletes, táblás csokoládékat és természetesen a szaloncukrot.

Szaloncukor még "meztelenül"Szaloncukorszezon

Azt a szaloncukrot, melynek most amúgy is szezonja van. Legalábbis ami a gyártást illeti. És valóban: az üzembe lépve azt tapasztaljuk, hogy a gyártókapacitás jelentős része a legendás Stühmer-féle szaloncukor készítésének szolgálatába állt. A csokoládémesterek egyike karamellt keverget, a másik az almás krémet főzi, melybe valódi Calvados brandy kerül. Ahogy körbenézünk a milliónyi kis bonboncsoda között, olyan érzésünk van, mintha meghaltunk volna, s épp ránk szakadt az édesség-mennyország. Ameddig a szem ellát, különböző stádiumú szaloncukrocskák mártóznak, forognak, zakatolnak a futószalagon. Csóll Péter pedig a jó gazda szeretetével mesél az édességről és a kezdetekről is.

Szaloncukor útra készen

Gyerekkori szerelemből virágzó vállalkozás

A kis Csóll Péter gyermekként gyakran ácsorgott a csábító kirakatú egri Stühmer Édességbolt előtt. Meggyőződése, hogy minden ember szívében van egy kedves hely, melyre szeretetteli nosztalgiával emlékszik. Neki ilyen volt a békebeli hangulatú Stühmer, ahol fecsegtek a nénikék, ahol pult alól még banánt is lehetett kapni, ahol a pultosoknak mindenkihez volt egy kedves szava. A szakács végzettségű Csóll Péter az élet számos területén kipróbálta magát, mielőtt az ifjúkori szerelmet a „magáévá tette”, de a vendéglátós múlt és az egri csokibolt adta kedves emlékek soha nem engedték túl távolra húzódni a Stühmer-életérzéstől.

Mikuláshadsereg

Történelem

Friedrich Stühmer, alias Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester 1868-ban alapította az első csokoládégyárat Magyarországon. Rövid időn belül már 63 fióküzlettel büszkélkedhetett a cég Európa-szerte. A bázis természetesen hazánkban volt, de a párizsiak és az abbáziaiak is élvezhették a finomságokat. Stühmer Frigyes honosította meg Magyarországon a minőségi csokoládégyártást, a gőzüzemű technológiát. A kommunizmus aztán a Stühmer-gyárat sem kímélte. Államosították a céget, az alapító leszármazottai pedig feladták a rendszer elleni küzdelmet, s abbahagyták a csokigyártást. A rendszerváltás után a Stühmer nevet egy német hölgy védette le, akitől Csóll Péter 2004-ben megvásárolta. Stühmer Frigyesnek köszönhetjük az olyan régi finomságokat, mint a Százszorszép desszert, vagy a Korfu és Melódia szelet. Csóll Péter egy barátja unszolására fel is kutatta a Korfu szelet eredeti receptjét, s Makláron azóta is gyártják szüleink, nagyszüleink kedvelt édességét.

Cukrászremekek

Tovább is van…

De nem csak a tradicionális Stühmer-klasszikusok élednek újjá Csóll Péter manufaktúrájában. Íztervezői milliónyi újdonságot kísérleteztek ki. Olyan remekeket zártak csokoládéba, mint a Szilvás Betyár, az almás-karamellás válogatás, bodzás, lime-os, körtés, málnás étcsokoládé, a cappuccinos fehér csoki, vagy épp a mákos tejcsokoládé. A Stühmert azonban nem csak merész és különleges ízvilágáról lehet azonnal felismerni, de exkluzív csomagolásáról is, melyért szintén külön tervezők felelnek.

Csóll Péternek rengeteg terve van. A csokoládékreációk, édességboltok mellett cukrászdájának hírnevét is igyekszik öregbíteni. A következő szezontól már Stühmer-fagylaltot is kóstolhatnak a Maklár felé autózók. Sőt! Bár a tulajdonos nem issza a kávét, de az illatát nagyon szereti, a békebeli hangulatot pedig még inkább. Így tervei között szerepel egy nagy kávépörkölő és –őrlő gép beszerzése is, hogy a csokiboltba betérőket a kávé zamata is azonnal rabul ejtse.

Minket már rabul ejtett a maklári csodacsokivilág. De nem csak minket. A beszélgetés- és üzembejárás végére a faluvégi cukrászda is megtelt vendégekkel. Egy sima, kora őszi hétköznap délután.

Sinkovics Szilvia - V. Szabó Kriszta

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások