Citromos-parmezános csirke

márc. 19., 2017

Citromos-parmezános csirke

…ééés, még mindig van itthon CITROM

Mikor először készítettem citromos csirkét, úgy, ahogy van, az egészet kivágtam a macskának, mert olyan keserű lett, hogy ehetetlen volt. (Rémlik, hogy a jószág is csak megrázta a mancsát, aztán odébbállt…) Pedig ez egy finom, pikáns étel, csak nem szabad citromkarikákat beletenni – hiába biztat erre bármelyik recept, ne higgy neki!

Viszont, ha azt kihagyod - mármint a héjat - akkor egy egyszerű, hirtelensült csirkét is meg tudsz bolondítani. Na, jó, a parmezánnak is lehet ebben némi része! ;)

Könnyű, egyszerű és különleges. Én most spagettit készítettem hozzá, de akár bulgurral vagy kuszkusszal is tálalhatod.

Érdemes hozzá biocitromot használni, mert hiába nem kerül bele a citromhéj, a kezelt citrom még így is keserűbb, mint kezeletlen társa.

Hozzávalók (2-3 főre):

A húshoz:

  • 1 csirkemellfilé – bőr nélkül kb. 500 g
  • 20 g parmezán
  • 40 g liszt
  • 2-3 ek vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors

A szószhoz:

  • 400 ml húsalaplé
  • 200 ml tejszín
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő (3 ek vízben elkeverve)
  • 3 gerezd fokhagyma (vagy több, ízlés szerint)
  • 1 citrom leve
  • 2-3 ek parmezán

Tetejére:

  • petrezselyem
  • parmezán

 

Forgasd meg a parmezános lisztben

Elkészítés:

A húst kedved szerint darabold. Én elfeleztem a mellet, levágtam a kis „fülét” (aminek biztos van valami becsületes neve), és hosszában még egyszer kettévágtam. Tehát lett hat szelet hús. Keverd össze a parmezánt és a lisztet. Persze, normálisan az ember nem méricskél a panírozáshoz lisztet, de mivel itt a parmezán mint fűszer szerepel, vétek a túl sok liszttel kidobni a maradékot. A csirkét sózd, borsozd, majd forgasd meg a lisztben, és hirtelen süsd ki a vajas olajban. Vedd ki a serpenyőből, tedd félre. A visszamaradt olajat hagyd picit kihűlni (ha szükséges, pótold), majd add hozzá az összezúzott fokhagymát (így nem ég majd meg), pirítsd néhány másodpercet, és öntsd fel a húsalaplével és a tejszínnel. Sűrítsd be a kukoricakeményítővel, majd szórd bele a parmezánt. A végén jöhet a citrom leve. Ha sótlan, ízesítsd ízlés szerint. Tedd vissza bele a hússzeleteket, és tálalásnál szórd meg az apróra vágott petrezselyemmel, és parmezánnal.

Jó étvágyat!

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások