Csábi Bettina: "Ne azt nézd, hogy nem lehet, hanem azt, hogy lehet!"

szept. 29., 2015

Csábi Bettina: "Ne azt nézd, hogy nem lehet, hanem azt, hogy lehet!"

Csábi Bettina tízszeres profi világbajnok ökölvívó, akire, valljuk be, mindannyian hasonlítani akartunk, amikor láttuk a ringben. Profi sportkarrierjét befejezve vállalkozásokba kezdett, egyik legnagyobb projektje a „Bajnokok életmód programja”, mely iránytűként szolgál mindenkinek, aki győztes akar lenni az életében. Bettina most beavat bennünket abba, hogyan lehet egy édesanya bajnok, s hogyan lehetünk sikeresek egyszerre a sportban, a karrierünkben és a magánéletünkben.

IgenÉlet: Tízszeres profi világbajnok vagy, páratlan karriert futottál be sportolóként. Mi volt a sikerednek a titka? Mitől lettél Te a legjobb?

Csábi Bettina: A rengeteg munkától. Mindig többet edzettem, mint a többiek, keményebben, csak férfi ellenfelekkel felkészülve.

IÉ.: Megviselt, amikor abbahagytad a profi sportot? Lelkileg hogyan lehet feldolgozni azt, hogy egy korszak lezárult az életedben?

Cs.B.: Nem viselt meg. 16 évesen eldöntöttem, hogy 30 éves koromban gyereket szeretnék. Arra azért nem számítottam, hogy ikreim lesznek. Az edzések mellett folyamatosan képeztem magam, azt az időt, amit a többiek pihenésre fordítottak, én tanulásra.

„Neked kell akarni, hogy feljebb lépj”

IÉ.: Három gyermek gyönyörű édesanyja vagy és abszolút kiegyensúlyozottnak tűnsz, vállalkozol. A nők nagy része azt hiszi, választania kell a család és a karrier között. Szerinted mi a kulcs ahhoz, hogy az egyensúlyt megőrizve mindkét területen sikeresek legyünk?

Cs.B.: Az időgazdálkodás a legfontosabb, nincsenek a napjaimban üresjáratok. Én négykor felkelek heti háromszor, és akkor megyek futni, így mire a lányok felébrednek, addigra már lezuhanyoztam, a kakaójukat odakészítettem, és észre sem vették, hogy nem vagyok otthon. Aztán dolgozom. Jogtanácsos vagyok, illetve a BAJNOK életmód programot fejlesztem folyamatosan. Délben el szoktuk vinni a legkisebb lányunkat sétálni, délután ismét munka, majd mehetek a két nagyobbért az iskolába. Tanulok velük, vagy edzésre viszem őket, majd én tartok edzést. Viszont hétvégén is minimum másfél napot dolgozom. Az az ára annak, hogy a napi 1 óra séta megvan a kicsivel, és a 2 nagyobbal is foglalkozom, hogy heti fél nap az, amit tényleg a feltöltődésre fordítok. A második szempont pedig, ami miatt nem merül fel nálam, hogy többet kellene pihennem, az az, hogy mind az életmódprogrammal kapcsolatos tevékenységemet, mind a jogi munkámat imádom. Mind a kettőben benne van a kihívás, a siker és rengeteg hála. Olyan, mintha a hobbijaimmal foglalkoznék egész nap. Egyszer hallottam egy mondást: „Foglalkozz azzal, amit szeretsz, és soha többé nem kell dolgoznod”. Én ezt csinálom.

IÉ.: Saját tapasztalataid, sikereid alapján született meg a bajnokok edzése? A programban milyen jellegű gyakorlatokat kell elvégezni és milyen rendszerességgel?

Cs.B.: Ugyanazokat a gyakorlatokat hajtjuk végre, amiket én végeztem pályafutásom alatt. Mindenkinek a saját szintjéhez igazítom természetesen, optimális terhelést biztosítva. Akik jelentkeznek online távedzésre, sokszor elcsodálkozom, hogy mennyit edzenek, napi 1-2 órát. Persze ehhez kell szaktudás, hogy napi 30-40 perc edzéssel jó formát tudjál tartani, de gyakorlatilag 30 éves tapasztalat áll mögöttem. És igen, segítek, mert az a cél, hogy akik hozzám fordulnak, azok, miután elérték a kívánt alakot, erőnlétet vagy teljesítették a kitűzött céljukat, mint például a maraton lefutását, egy szintentartó szakasz után tudják, mit miért csináltak. Aki versenyezni akar, annak nyilván napi szinten több órát kell tréningeznie, mert ő a nap 24 órájában versenyző. Aki nem, de szeretne jó alakot, annak véleményem - és saját tapasztalatom - szerint napi fél óra elég. Családosként neked, pláne, ha dolgozol is mellette, nincs időd arra, hogy órákat tréningezz. De nem is kell. Azt viszont tudomásul kell venned, hogy az a 30-40 perc, az EDZÉS. Nagybetűvel, csupa nagybetűvel. Ha olyan edzőt választasz, aki nem tudja saját vagy a tanítványai képét felhasználni reklámhoz, vagy 20 évesen már van rajta súlyfelesleg, lelked rajta. De akkor ne várj eredményt sem, mert nyilvánvalóan nem lesz. Szakmai képzettség, kézzel fogható, megdönthetetlen eredmények - ha így választasz, nem fogsz hibázni. De valamit még a legjobb edző mellett sem felejthetsz el. Neked kell akarni, hogy feljebb lépj! Neked kell megtalálni azt az edzőt, akiben megbízol, és neked kell elérni azokat az eredményeket, melyekre büszke leszel.

Tenni kell a sikerért

„Az akadályokat siker követi”

IÉ.: Minden édesanyából tudsz bajnokot faragni? Mindannyiunkban van valahol egy bajnok?

Cs.B.: Nem, nem mindenkiből. Az utolsó három hónap alapján, hogy statisztikát mondjak, volt két ember a közel kétszázból, akiből nem sikerült. Az egyikükkel el sem kezdtem dolgozni, a másik nagyon jól haladt, majd megtorpant. Őt várom vissza, mert biztos vagyok benne, hogy jelentkezni fog. Aki hozzám jelentkezik, az tényleg akarja a változást, így könnyebb dolgom van.

IÉ.: Nekünk, nőknek nem csak a testünket, hanem a lelkünket is ápolnunk kell. A távedzettjeid is igénylik, hogy a napi szintű edzések mellett megsimogasd néha a lelküket is?

Cs.B.: Lelkiismeretes edzőként igyekszem foglalkozni a bajnokaimmal, nem csak az edzésterv és étkezés terén, hanem inkább a lelki háttérrel, akár egy pszichológus. Eközben nem ketyeg az óra, hogy mennyi időt töltök ezzel, mert megvan az eredménye. A legerősebbeknek tűnők is megroppannak néha, nekik kell leginkább rámutatni arra, hogy néha várni kell az eredménye, mert az akadályokat siker követi.

IÉ.: Tényleg van úgy, hogy az ember megtorpan, úgy érzi, elérte a maximumot, amit ki tud hozni magából és a teljesítménye nem nő, sőt, csökken. Ilyenkor hogyan tovább?

Cs.B.: „Jó pap holtig tanul.” Ezt ne felejtsd el. Mindenkinek szüksége van a változatosságra a túledzettség elkerülése érdekében, a folyamatos motiváció fenntartása miatt, továbbá a szervezet alkalmazkodik a terheléshez, elvileg hathetente más és más edzésmódszereket kellene alkalmazni. Nálam nincs két egyforma edzés, bár az alapgyakorlatok mindig benne vannak az edzésekben. Vannak edzéselméleti módszerek, amik szintén alkalmazhatóak, azokba most nem mennék bele.

IÉ.: Azt mondod: a győzelem egy szokás, és ahhoz, hogy megtanuljunk győzni, sok kis győzelem kell. Az ember hajlamos arra, hogy mindig a negatív dolgokat lássa meg a saját életében és a környezetében, hajlamos azt érezni, hogy ő csak veszíthet. Mit tanácsolsz ezeknek a nőknek? Hogyan győzhetik le saját magukat? Hogyan tanulják meg értékelni a kisebb győzelmeket, hogy utána ők is bajnokok lehessenek?

Cs.B.: Tudtad, hogy az a hat ember határoz meg Téged, akikkel a legtöbb időt töltöd? A Te felelősséged, kivel vagy! Csak az edzés vetületét tekintve a kérdésnek:

Miért nem edzünk? Napi 30 perced van magadra. Csak nézd meg a sikeres embereket, akik reggeltől estig dolgoznak!

A gyerek miatt nem tudom megoldani.” - nekem három van.

„Nincs rá pénzem!” - akkor vállalj plusz munkát, vagy ne költs cigire, édességre!

Ne magyarázatokat és kifogásokat keress, hanem végre fektess időt és energiát abba, hogy megszerezd az önbizalmadat! Mert nemcsak életed csúcsformáját éred el velem, hanem bebizonyíthatod önmagadnak, hogy igenis képes vagy elérni azt, amit kitűztél. A másik, amivel le kell számolnod a kezdet kezdetén, az a mások véleménye miatti lelkiismeret-furdalás. „Honnan van időd három gyerek mellett edzeni?" A gyerekekhez kell az energia, és nem attól a napi egy órától lesz valaki jó vagy rossz szülő, amit edzéssel tölt. Az együttlétek minősége számít a gyerekkel, nem a mennyisége szerintem. És mikor megkérdezem, kit szeretnek legjobban, és azt mondják, egymást és engem, az számít. „Mennyit tudnék dolgozni ehelyett!” Tényleg? A fizikai aktivitás jelentősen megnöveli a szellemi teljesítményt, ez köztudott. Tehát ha akarsz valamit, ne azt nézd, hogy nem lehet, hanem hogy lehet!

Szilvási-Kassai Eszter

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások