Egyéniség fonalba álmodva

okt. 15., 2015

Egyéniség fonalba álmodva

Ősszel az öltözködésben is a melegre, kényelmesre, elbújósra vágyunk. Puha pulcsira, ölelő kabátra, könnyed, mégis melengető ruhadarabokra. Szabó Mártinál, az M’Arte-Kötöttdesign oldalán meg is találhatjuk a számításunkat. Márti egyedi darabokat tervez, köt, horgol, s próbálja a magyar nőket is egyéniségük vállalására ösztönözni. Szeretne nőies nőket látni az utcákon, a maga részéről mindent meg is tesz ezért.   

IgenÉlet: Az M'Arte különbözik más divatcégektől, hiszen olyan különleges anyagokkal dolgozik, mint a fonal, tüll. Horgolt és kötött ruhákat is készítesz. Miért pont ezekkel a textíliákkal dolgozol?

Szabó Márti: Folyamatosan alakult ki. Egyébként kötöttáru, textiltervező vagyok, de az évszakok változása miatt kerestem olyan anyagot is, amelyet nyáron is lehet hordani. Így jött a tüll. Szeretném, ha a lányok nyáron viselnék ezt a különleges textíliát, ugyanis ha kimegyek az utcára, azt látom, hogy mindenki tömegtermékekben jár. Én nem csak alkalomra tervezek, hanem a hétköznapokra is, hogy a lányok a mindennapjaikban is kicsit nőiesebbek legyenek. PandArte Dóri indított el a jelenlegi pályámon, ugyanis láttam az oldalán egy posztot, mely egy kötött türkiz karkötőt ábrázolt, mely alatt azt kérdezte, tudna-e valaki neki ilyet készíteni. Nekem akkor ugrott be, hogy én tudnék, így vettem fel vele a kapcsolatot. Ezek után született meg az oldal.

Divatosan kötöttben

IÉ.: Nem elég nőiesek a mai nők?

Sz.M.: Nem. Nézd meg, mindenki farmerban, cicanadrágban, leggingsben jár, esetleg néha felvesznek egy tunikát. Az pedig különösen bánt, hogy mindenkit ugyanabban lehet látni.

IÉ.: De mitől lesz egy öltözék nőies?

Sz.M.: A színek, a finomabb anyagok és a változatosság tud igazán nőiessé tenni valakit.

IÉ.: A kötött áru egy időre kiment a divatból, de mintha most újra kezdene helyet követelni magának.

Sz.M.: Amikor bejöttek a kínaiak, tönkretették a ruhaipart, minden nagy ruhagyár bezárt. A kínai üzletek nullára rombolták a ruhák minőségét. De a nagy cégek „home design”-ja is nagyon rontja a színvonalat, hiszen viszonylag olcsón adják a termékeiket, de a minőségük nem a legjobb, sőt! Azért dolgoznak ilyen alacsony árakkal, mert az alapanyag is olcsó. Kínában bedarálják az összegyűjtött PET palackot, abból készítenek fonalat. Pontosan azért működtetem az OLDALAMAT, hogy megmutassam, lehet hordani kötött, illetve horgolt ruhát is, csak megfelelő stílusban. Sok kötős csoportban látom, hogy nagyon szépen dolgoznak nők, de megragadtak a 70-es, 80-as években. A munkájuk gyönyörű, de nem korszerű a fazon, szín és anyagválasztás miatt.

Szabó Márti gyerekeknek is tervez

IÉ.: Sokan nem jutnak hozzá a minőséghez, mert nem tudják megengedni maguknak.

Sz.M.: Sajnos én sem dolgozom olcsón, mert a minőséget képviselem, de ha jön hozzám valaki, akin látom, hogy nem tudná megfizetni az adott terméket, akkor adok kedvezményt. Mivel a minőséget képviselem, én szerzem be az alapanyagot és én készítem a termékeket.

IÉ.: Ha valaki hozzád fordul, már konkrét tervvel megy, vagy együtt tervezitek meg a vágyott darabot?

Sz.M.: Sokan úgy jönnek, hogy már látták az oldalamon az alkotásokat és azok közül választanak valamit. Vagy látnak valamit a neten és megkérdezik, hogy azt elkészíteném-e. De egyre többen jönnek elképzelés nélkül, rám bízzák a tervezést és az alkotást is. Még árnyalatválasztásban is sokszor kikérik a véleményemet. Mindenkivel találkozom, mindenki eljön hozzám, megnézem, hogy néz ki, milyen a személyisége, ezek alapján kitalálom, mi állna jól neki, mi lenne neki való. Ez nagyrészt azóta van, hogy megismerték a munkámat a televízióból, ugyanis Pásztor Annának (Anna and the Barbie's) terveztem egy kötélruhát, melyet a Rising Starban viselt.

Pásztor Anna kötélruhája

IÉ.: A kötél azért valóban elég szokatlan választás.

Sz.M.: Igen. Abszolút egyedi ötlet alapján született meg a terv a fejemben. Anna vagányságát szerettem volna egy nagy adag nőiességgel ötvözni. Mivel Anna extravagáns, ezért a kötélhez nyúltam. Két hónapig, minden kézzel készült a ruhán. Nyolc féle motívumból állítottam össze, többször jött hozzám próbálni, mire megszületett az alkotás.

IÉ.: Egy-egy termék megalkotásához miből merítesz ihletet?

Sz.M.: Önmagamból. Anno Hódmezővásárhelyen tanultam az ország legnagyobb kötőipari cégénél, sajnos ma már nem magyar tulajdonban van. Mindig is szerettem kézimunkázni, egy ideig nem foglalkoztam vele, de négy éve újraindítottam a tevékenységemet. Szeretném a lányokat kimozdítani az átlag, mai magyar valóságból. Külön lehet választani a budapestiek és a vidékiek öltözködését. Sajnos vidéken nagyon látszik, hogy nincs pénzük az embereknek, nagyon sokan hordanak kínaiban vásárolt ruhákat. Azt tudom javasolni, hogy inkább törekedjenek az egyszerűségre, mert az még mindig sokkal jobb, mintha mindenféle össze nem illő ruhadarabokat felvennének. Szerencsére van egy olyan réteg, aki jól keres, érdeklődik a legújabb trendek iránt és követi is azokat. Ők a megrendelőim, körülbelül a 28-50 év közötti korosztály.

Nem csak ruha mutat jól kötöttből

IÉ.: A kötött és a horgolt ruhák mindenkinek jól állnak?

Sz.M.: Jól állhatnak, de tudni kell fazont, alapanyagot és méretet választani. A kötött és horgolt holmi előnytelenül emelheti ki az alakot, de ha jól döntenek, akkor jó lehet. Fontos, hogy a lányok tudják ezeket a ruhákat viselni. A tüllnél is fontos például, hogy viselője suhanjon benne.

IÉ.: Idén ősszel mi a kötött, horgolt trend?

Sz.M.: A szürke, barna és a bézs több árnyalata, de visszajött a marsala (szőlőbordónak lehet leginkább nevezni – a szerk.) is. Az olívazöld és a mélyzöld pedig kimondottan jól áll a mediterrán típusú nőknek. Most még elővehetjük a poncsókat, nagy kardigánokat és tunikákat, utána jöhetnek a kabátszerű, nagy kardigánok. Persze ez mind időjárásfüggő.

 

Sinkovics Szilvia

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások