Egyserpenyős: almás-hagymás karaj

ápr. 16., 2017

Egyserpenyős: almás-hagymás karaj

Szeretem azokat az ételeket, melyeknek az elkészítéséhez elég egy serpenyő. És nem csak azért, mert általában hamar elkészülnek, hanem, mert alig kell utána mosogatni. Hát igen, nem vagyok oda a suvickolásért, és hihetetlen, hogy főzés közben kb. öt perc alatt tudom peremig pakolni a mosogatót…

Ez pedig egy jó kiadós étel, ráadásul az almától és a zsályától igazán különleges lesz.

Imádom a friss fűszernövényeket, így amikor csak lehet, ezeket használom. De ha nincs otthon, tökéletesen megteszi a szárított is. Friss zsályával én is csak tavaly óta vagyok így eleresztve, mikor kaptam egy cseréppel. Igazi szívós jószág, ha szereted, érdemes otthon is tartani, mert remekül bírja a kiképzést. Nálam bő fél évig cserépben lakott - csak utána került ki a kertbe –, de néhány hét alatt még a cserépben is annyira megbokrosodott, hogy folyamatosan tudtam róla csipkedni. Ősszel pedig, a maradék levélből isteni pesztó készült. Na jó, kicsit elkalandoztam…

Visszatérve a karajra: most csont nélkülit vettem, de természetesen tökéletes a csontos változat is.

Hozzávalók (2-3 főre):

  • 4 szelet sertéskaraj
  • 2 nagyobb szem burgonya
  • 1 közepes alma
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 ek zsálya (apróra vágva)
  • 2 ek rozmaring (szintén aprítva)
  • 200 ml húsalaplé
  • 1 ek mustár
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • só, bors

Csodálatos egytál

Elkészítés:

Kicsit klopfold ki a húst, sózd és borsozd. Melegíts 2 evőkanál olívaolajat egy akkora serpenyőben, amibe majd a többi hozzávaló is belefér. Süsd meg a hús mindkét oldalát, és tedd félre egy tányérba. A krumplit vágd hosszában félbe, majd kb. fél cm-es szeletekre. Olvaszd fel a serpenyőben a vajat meg a maradék olajat, és dobd rá a krumpliszeleteket. Pirítsd meg, és szórd meg a fűszerekkel. Keverd össze a húsalaplevet a mustárral, és apránként öntsd fel vele a krumplit. Hagyd, hogy a szaft besűrűsödjön, és addig öntögess kis adagokban, amíg a krumpli majdnem puha. Mehet hozzá a hasonló méretűre vágott alma és a szeletekre vágott lilahagyma is. Néhány perc elég, hogy ezek is megpuhuljanak. Tedd vissza a hússzeleteket (ne felejtkezz el a húsléről sem ;) ), takard le, és hagyd állni még 10 percet a gőzben, hogy a hús ismét átmelegedjen.

Jó étvágyat!

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások