Elkészült hazánk boldogságtérképe - mennyire vagyunk boldogok?

márc. 25., 2018

Elkészült hazánk boldogságtérképe - mennyire vagyunk boldogok?

Már jó pár éve képet kapunk arról, hogy mi magyarok mennyire érezzük boldognak magunkat, mitől függ ennek megélése, és hogyan osztható fel az ország ebből a szempontból. A Jobb Veled a Világ Alapítvány és az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportjának köszönhetően idén is elkészült hazánk boldogságtérképe.

Az eredmény az előző évekéhez hasonló, boldogabbak a kisvárosban élők, a nők, a jómódúak, a 36 és 50 közöttiek, a kapcsolatban vagy házasságban élők, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők.

Magyarország boldogságtérképe 2018 - Forrás: www.boldogsagprogram.hu

Egyáltalán nem csodálkozom azon az eredményen, hogy a Budapesten élők boldogságszintje a magyar lakossági átlag alatt van, ez a megállapítás az eredmények alapján igaz a mentális egészség és a pszichológiai immunitás vonatkozásában is. Változatlanul Észak-Magyarországon a legkevésbé boldogok az emberek, és a Nyugat-Dunántúlon lakók vallják magukat a legboldogabbnak. A megyeszékhelyek közül a Szombathelyen élők a legboldogabbak. A Közép-Magyarország területén élők boldogságszintje ugyanakkor a magyar lakossági átlag alá került. A megyék szintjén jelentkező változás, hogy Békés megye bekerült a legboldogabb megyék közé. A boldogság a Dunántúlon továbbra is szignifikánsabb, a nagyvárosok boldogságrangsorát is Győr vezeti. Nógrád megye változatlanul a legkevésbé boldog, és Salgótarján is a megyeszékhelyek rangsorának az utolsó helyét foglalja el.

A probléma gyökere többek között a negatív jövőképben rejlik, ami arról szól, hogy ezek a személyek bizonytalannak, kilátástalannak érzik a jövőt, nem tudnak egyről a kettőre jutni, a pesszimizmus pedig az egész életüket beárnyékolja. Még az is kimutatható, hogy a megküzdési és boldogságteremtő képességük is alacsonyan kimunkált. Azonban nem szabad elkeseredni, Bagdi Bella, a Jobb Veled a Világ Alapítvány vezetője, korábban egy interjúban lapunknak elmondta, ahogyan az autóvezetés, úgy a boldogság is tanulható.

Egyszer egy bölcs ember azt mondta, nem a nagy dolgokra kell várni, hanem az élet apró pillanatait kell kiélvezni. Emellett pedig nagyon hiszek a közösségben, abban, hogy egy jó csoportban nemcsak boldogabbnak érezzük magunkat, de a nehézségeken is átsegít. És ahogy az Alapítvány is vallja, a jó cselekedetek boldogítanak.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások