Gyors szilvás tart

okt. 14., 2017

Gyors szilvás tart

Van úgy, hogy nem bonyolítom túl a saját életem. Például nem készítek pitetésztát, pláne nem leveleset. Ez utóbbit amúgy is csakis évente egyszer - karácsonykor. Ilyenkor kicsit csalok, és előveszem a kész leveles tésztát, hogy abból készüljön a süti. 

...Mert a nasi azért mégiscsak kell! ;)

A tetejére nem a hagyományos szilvát használtam, hanem az arany belsejű, édes fajtát. Két-három éve találkoztam először ezzel a fajta szilvával, aminek bevallom, nem tudom, mi a pontos neve. Ez kerekebb, pici a magja, de nem a ringló, mert annál sokkal édesebb, viszont nem olyan kásás a szerkezete, mint hagyományos kék szilvának. Ha tehetem, ebből sütök, mert, ahogy már mondtam, sokkal szilárdabb, nem sül szét, és nagyon finom édes.

Ilyen nagyon gyors, és egyszerű választás volt ez a szilvás tart is. A meleg, és ropogós tészta, a lágy krém és az édes szilva. A tetejére szórt kakukkfűtől pedig igazán különleges lett.

Ha nem szereted a kakukkfüvet, akkor ízesítheted a sajtkrémet egy csipet kardamommal, ami szintén nagyon jó barátja a szilvának.

A sajtkrém azért jó, hogy a szilva alatt van, mert egyrészt isteni krémes, másrészt így nem ázik el a tészta a gyümölcstől.

A hozzávalók elegendőek egy teljes csomag tésztához, de ekkora adagot csak akkor készíts, ha még frissen el is fogy, mert a leveles tészta másnaposan már nem az igazi. Tényleg 20 perc alatt elkészül (sütéssel együtt) ezért érdemes mindig frissen készíteni.


Hozzávalók:

1 csomag friss leveles tészta

kb. 500 g szilva

150 g mascarpone

1-2 ek porcukor

a tetejére 3-4 ág kakukkfű, vagy a krémbe 1/2 kiskanál kardamom

méz

A mascarponét keverd habosra a cukorral (és a kardamommal). A szilvát magozd ki, és vágd vékony cikkekre (max 4-5mm).

Hajtogasd ki a tésztát, és a kés nem éles oldalával készíts egy keretet a tészta oldalától kb. 2 cm-rel beljebb. A közepét szurkáld meg egy villával, hogy ne púposodjon fel a tészta. Kend meg a krémmel - a kereten belül -, majd sorakoztasd rá a szilvaszeleteket. Morzsold rá a kakukkfüvet, és told 200 fokos sütőbe, kb. 15 percre. A tetejére csorgass mézet, és tálald forrón.

 

Jó étvágyat!

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások