Hűvös estékre, filmnézéshez: grissini

aug. 20., 2017

Hűvös estékre, filmnézéshez: grissini

A hétvégén végre volt egy szusszanásnyi hűvös, így mindjárt ki is használtam az alkalmat, hogy begyújtsam a sütőt. Grissini, vagyis kenyérpálca készült. A tésztája gyakorlatilag egy pizzatészta, amit kedved szerint ízesíthetsz zöldfűszerekkel, sajttal, vagy csak egyszerűen sóba forgathatod. Én a vékony. ropogós darabokat, Férj inkább a vastagabb, belül puha pálcákat vadászta, Aprólábú pedig nem gördített akadályokat maga elé: elmarta, ami a keze ügyébe került. ;)

Persze, kapható valami hasonló készen is, de egyrészt általában valami leveles vacakból készül, vagyis tele van zsírral, másrészt közelébe nem ér a házinak.

Az elkészítése nagyon egyszerű, egy titka van, nem szabad lisztezni. Ellenkező esetben iszonyat szívás már a tészta kikukacozása is, de mire rávarázsolod a fűszereket, igazi művészet. Lisztezés helyett használj olívaolajat, így nemcsak hogy könnyű megsodorni a pálcákat, de mind a fűszerek, mind a só simán rátapad.

Ezt a mennyiséget mi kb. 1 óra alatt eltüntettük, nagyobb társaságnak inkább dupla adaggal kezdj.

Hozzávalók:

300 g liszt (nálam tönköly fehér) BL80-kenyérliszt

1 csomag szárított élesztő

3 ek olívaolaj +2 ek a tészta kenéséhez

1 tk cukor

180 ml meleg víz

1,5 tk só

A szóráshoz: nagy szemű só, szárított zöldfűszerek ízlés szerint, pl. oregánó, zsálya, kakukkfű, rozmaring

Elkészítés:

A lisztet szitáld tálba, és mivel a szárított élesztőt nem kell felfuttatni, mehet is hozzá minden más is. Dagaszd addig, amíg sima, fényes tésztát nem kapsz. Mivel ez kicsit sűrűbb, mint a hagyományos pizzatészta, kicsit nehezebb dolgod lesz, de ne add fel, és ne adj hozzá több vizet, mert ha nagyon lágy lesz, nem tudsz belőle kukacokat sodorni. Ha a tészta kész, gömbölyítsd ki, és a két evőkanál olajjal kend körbe. Fóliával letakarva keleszd meleg helyen egy órát, amíg a duplájára nem nő.

 

Két tepsit bélelj ki sütőpapírral. Az egyikben sütöd majd, a másikba szórd a választott szórnivalót (pl) fűszerekből és/vagy sóból. (Ebben forgatod majd meg a kész darabokat.)

A megkelt tésztát oszd ketté. Formázd kb. 15x25cm-es téglalappá. Nem kell sokat művészkedni vele, csak nyomkodd szét rusztikusra. ;)

A rövidebb oldala felől vágj belőle kb 1,5 cm vastag szeleteket, és sodorj belőle rudakat.

Tedd át a fűszeres tepsire, jól forgasd meg benne, kicsit nyomkodd is rá, és a két oldalát, ellentétes irányban forgasd el kicsit, hogy legyen benne egy "örvény". Tedd át a sütős tepsire, és tégy így a maradék tésztával is. Nálam két nagy „gáztepsibe” fért bele ez a tésztamennyiség. Így nem értek össze, és sütés alatt sem nőttek össze.

Pihentesd kb. 15 percet, majd told előmelegített, 220'C-os, légkeveréses sütőbe, 10-15 percre. Süsd aranybarnára.

Készíthetsz hozzá mártogatóst például tejfölből, fetasajtból vagy krémsajtból-züldfűszerekkel.

(Pssszt! Én a hússütésből visszamardt, a serpenyő aljára sült "szaftot" tunkiztam vele. ;) )

Jó étvágyat!

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások