Köles, de nem a madaraknak

szept. 9., 2015

Köles, de nem a madaraknak

Ha már állatos hét, húsmentes recepteket ajánlunk az elkövetkező napokban. Itt van mindjárt a köles, melytől sokan idegenkednek, pedig csak jól kell elkészíteni, s igazán mennyei tud lenni. Ráadásul „alakbarát” is. Ezt az ételt fogyaszthatják vegánok, vegetáriánusok, gluténérzékenyek, cukorbetegek és mindenki, aki tehermentesítő napot iktat be étkezésébe.

Hozzávalók 2 személyre:

 

  • 25 dkg köles

  • 1 db hagyma

  • 2 cikk fokhagyma

  • 1 kisebb cukkini

  • 1 kis fej brokkoli

  • 1-2 db sárgarépa

  • 1-2 db aszalt paradicsom

  • pár szem mandula

  • 1 evőkanál sörélesztő

  • fűszerek: kurkuma, kömény, majoranna, őrölt koriander, só, bors, római köményből egy kevés

  • lenmagolaj vagy bármilyen hidegsajtolású olaj, ami van otthon

Elkészítés:

Felteszem a megmosott kölest kétszer annyi vízbe főni, amiből lehetőleg nem felejtem ki a sót. (ez velem gyakran előfordul). Ha jók az arányok, akkor úgy 15 perc múlva megdagad és pergős marad, azaz nem fő szét. Megpárolom a hagymát egy kis vízen. Ez azért fontos, mert az olajon sült hagyma teleszívja magát olajjal, így megnehezíti a gyomor munkáját, hosszú idő kell az emésztéshez. Ha megpuhult a hagyma, hozzáadom a kis kockákra vágott sárgarépát, cukkinit, zúzott fokhagymát, illetve a rózsáira szedett brokkolit. Megfűszerezem és tovább párolom, de ügyelek arra, hogy ne főzzem túl. Inkább maradjon egy kicsit ropogós, így megőrizhető a vitamintartalma.

Párolásnál figyelembe kell venni, hogy a cukkini enged egy kis nedvességet magából, de azért egy kicsi vizet adhatunk hozzá, hogy le ne égjen és legyen némi szaftja. A kész zöldségragut leveszem a tűzről, belevágok egy kis ASZALT PARADICSOMOT, ami nagyon különleges ízt kölcsönöz az ételeknek. Ha már nem annyira forró a ragu, hozzáteszem a lenmagolajat. A kész kölest és a ragut összekeverem, majd megszórom pirított mandulával és sörélesztővel, ezután tálalom.

Az étel bőségesen tartalmaz fontos tápanyagokat:

  • köles: lúgos kémhatású, serkenti az immunrendszer működését. Magas a kovasavtartalma, szilíciumot, foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Vitaminok közül gazdag B1, B2, B6, B17 vitaminokban.

  • sárgarépa: béta-karotin tartalma jelentős.

  • brokkoli: A, C, E vitamin, vas, folsav, kalcium, foszfor, kálium. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofilt.

  • cukkini: C vitamin, folsav, kálium, kálcium, foszfor, mangán, cink.

  • lenmagolaj (hidegen sajtolt): a természet multivitaminja! Jelentős az omega3 zsírsavtartalma. Emellett gazdag A, B, C, D, E vitaminban.

  • kurkuma: polifenolokban gazdag, erős antioxidáns. Képes kisöpörni a szabadgyököket a testünkből.

  • mandula: gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban. Egész sor B vitamin komplexumot tartalmaz, s jó adag folsavat is. E vitamint, vasat, kálciumot, magnéziumot, cinket, szeléniumot találunk benne.

Ha mindezeket az információkat tudatosítjuk magunkban, rájövünk, hogy igazi multivitamin bombát viszünk be szervezetünkbe szerves formában, ami teljes mértékben hasznosul is.

Jó étvágyat és feltöltődést kívánok!

Kovács Andrea

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások