Legyél te is parfümőr, készítsd el saját illatodat a húsvéti locsolkodáshoz! (recepttel)

márc. 24., 2016

Legyél te is parfümőr, készítsd el saját illatodat a húsvéti locsolkodáshoz! (recepttel)

Az illatoknak hatalmas szerepük van a mindennapokban. Az illatokat, szagokat az agyunk tudattalan része érzékeli, így az érzéseink, a gondolataink, a hangulataink önkéntelenül alakulnak ki egy számunkra kellemes vagy kellemetlen illattól. Rengeteg parfüm áll rendelkezésünkre, az édestől a virágillatúig, a frisstől a gyümölcsösig, a pacsulitól a méregdrága világmárkákig. Minden megvásárolható illat ízlés és pénztárcafüggő.

A mai parfümök, bármilyen drágák is, szintetikus alapanyagokból készülnek.
Míg régen illóolajokból álltak, ma acetilénnel, kátránnyal és kőszénnel „gazdagítottak”, semmiképp sem lelhető fel bennük natúr vagy bio alapanyag.

A locsolkodás közeledtével arra gondoltam, megismertetem veletek a házi parfümkészítés alapjait, mert egyrészt nem nagy ördöngösség, másrészt biztosak lehettek benne, hogy tiszta alapanyagokból készülnek. Az sem elhanyagolható indok természetesen, hogy fiúgyermeketek és a párotok végre nem a tízezres kedvencetekkel megy át a tizedik rokon hervadásának elejét venni, hanem az általatok összeállított, saját ízlésvilágotokat tükröző parfümmel indulnak útnak.

Parfümalapok

A parfümkészítéshez mindenképp szükségetek lesz egy sötét üvegcsére.
A parfümnek két alapja is lehet (lehet persze több is, de nem most bonyolítom). Az egyik a vízalapú - a húsvéti locsolásra is alkalmas alap a rózsavíz. A másik az olajalapú - jojoba vagy mandulaolaj.

Az olajos parfümök spriccelésre alkalmatlanok, inkább a parfümpontokra (fül mögé, nyak, nyakszirt, csukló, könyökhajlat) helyezzétek!

Az üvegcse és az alap beszerzésén kívül szükség lesz a parfüm lelkére, az illóolajokra.

Az összeállítás előtt nagyon fontos tudni:

  • A parfümökön belül megkülönböztetünk alapillatot, szívillatot és fejillatot.
  • Az alapillat a parfüm legfontosabb illata. A használat után akár egy óra is eltelhet, mire érezhetővé válik, de utána akár egy napig is tarthat.
  • Mindig az alapillatot csepegtetjük a rózsavízhez vagy olajhoz először. Ilyen alapillat lehet a fahéj, a vanília, a jázmin, az ylang-ylang és a rózsa.
  • A szívillat szerint rendezzük csoportba a parfümöket. Ez a felkenés után félóra elteltével fejti ki hatását. Ilyen pl. a rozmaring, a levendula, a rózsafa vagy az ylang-ylang.
  • A szívillatot csepegtetjük egyből az alapillat után az üvegcsénkbe.
  • A fejillat a legkevésbé tartós, hamar elillanó illat, de ez érződik legelőször a fújás után. Ilyen illat pl. a teafa, a gyümölcsök, a narancs, citrom, levendula.
  • A fejillat lesz az utolsó a sorban a keveréskor.
Saját illatunkkal magabiztosak leszünk!

Ezeket az illóolajokat összekeverjük a bázisunkkal és sötét üvegcsébe zárjuk.

10 ml alapba kb. 10-30 illóolaj csepp kerüljön az elképzelésünknek megfelelő arányban és sorrendben.

Ha olaj bázist használunk, tartósabb parfümöt kapunk. Ezt 2-3 hétig érleljük, naponta rázzuk össze, és tartsuk sötét, száraz, hűvös helyen. Utána még módosíthatunk az arányokon, az ízlésünknek megfelelően.

A rózsavíz alapú parfümöt a locsolás napjáig szintén zárjuk sötét üvegcsébe, mert pár napig ennek is érlelődnie kell. Ha ma elkészítjük, hétfőig bőven „megérik”.

A „pancsolásba” bevonhatjuk a gyermekeinket is, aztán nincs más hátra, mint húsvét hétfőn lenyűgözni a nagymamákat!

Szabó JuditSzabó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások