Nem mindig a drága a jó - pénztárcabarát csodaszerek a patikából

márc. 3., 2016

Nem mindig a drága a jó - pénztárcabarát csodaszerek a patikából

A nőknek két nagy ellenfele van: az egyik a túlsúly, a másik az idő. Nehezen viseljük az öregedést, a ráncokat, és 30 éves korunk felett már nem szeretjük a szülinapokat ünnepelni.

Pedig nem kell ezt ilyen véresen komolyan venni. Hagy’ jöjjek most a közhelyes, de nagyon is igaz szöveggel, hogy ez a természet rendje, és valakinek még az sem adatott meg, hogy megünnepelje a 30. születésnapját.

Az időt még nem tudjuk megállítani, de a bőrünkön a ráncok és a dehidratáltság kialakulását lassíthatjuk megfelelő törődéssel. Az arckrémek használata elengedhetetlen a fiatalság megőrzéséhez, ami nagyon fontos is, hisz valljuk be, az első reakcióinkat és véleményünket egy arc láttán fogalmazzuk meg.

Ezen a héten egy nagyszerű, de pénztárcabarát szépségápolási tippet hoztam nektek. Mindenki számára elérhetőek ezek a kozmetikumok, nem kell aranyárban mért krémet vásárolni. Elég elmenni a legközelebbi patikába, ahol készséggel állnak rendelkezésünkre a gyógyszerész hölgyek.

Veres Boglárka és Bakk Marika gyógyszerészek segítettek nekem is a tájékozódásban, velük beszélgettem az arcápolásról.

IgenÉlet: Kezdjük az alapoknál. Miért fontos egyáltalán az arckrémek használata?

Veres Boglárka: Az arcbőrnek szüksége van vízre és vitaminokra. Fontos az arckrémek használata, mert a bőrünk állandó hidratálásra szorul a környezeti hatásokkal szemben. Ilyen pl. a szél, a rossz minőségű víz, az életmód, a táplálkozás és a napsugárzás.

Bakk Marika: Amikor a bőr víztartalma csökken, a felhám feszül, száraz tapintásúvá válik, időnként kipirosodik. A ráncok ilyenkor hamarabb megjelennek, sőt az allergiára is hajlamosabbá válik a bőr. Ám ha a bőr hidratált, enyhén savas kémhatású, úgy ellenállóbb a kórokozókkal, a gyulladást, allergiát okozó anyagokkal szemben. A bőr sejtjeinek legfontosabb alkotóeleme a hialuronsav, ez a korszerű hidratálókrémek elengedhetetlen alkotóeleme. Fontos rendszeresen használni a vízmegkötő anyagokat tartalmazó hidratálókrémeket. Tehát több szempontból is ajánlott az arckrémek használata: a szép, hibátlan arcbőr látszata és a környezeti hatások okozta károsodások miatt is.

A natúrkozmetikumok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek

IÉ.: A gyógyhatású készítmények mellett, milyen szépségápolásra használható krémet tudtok elkészíteni?

V.B.: A gyógyszertár laborjában széleskörű szépségápolásra alkalmas krémvariációk elkészíthetők. Ezek egyedi receptúra alapján előállított krémek, amik sok esetben csodákat művelnek a bőrrel. Igény szerint száraz, zsíros vagy kombinált bőrre ható krémeket készítünk. Természetes anyagokból, színezék- és tartósítószermentes krémek ezek, amelyeket illóolajokkal illatosíthatunk. Ilyen pl. a citrom és a nyugtató levendulaolaj.

B.M.: Az arckrémeken kívül készítünk még arcradírokat, testápolókat, de ajakápoló szőlőzsírt is. A téli hónapokban nagy igény van a kézkrémekre is.

IÉ.: Melyek a legfontosabb alapanyagok az arckrémek készítésekor?

V.B.: A legfontosabb alapanyagok:

  • Unguentum Glycerini: a bőr víztartalmának a megőrzésére, a kiszáradásának a megakadályozására szolgál.
  • Unguentum Stearini: ez egy bőrvédő kenőcsalap. Nagyfokú bőrtápláló hatással bír.
  • Unguentum hydrophil nonion: bőrtápláló, bőrvédő alapkenőcs. Önmagában akár mosakodásra is alkalmas. Csökkenti a kiszáradást, a bőrpírt, bőrnyugtató hatású.

IÉ.: Mit tapasztaltok? Mennyire elterjedt a gyógyszertárban kikevert arckrémek használata?

B.M.: Az elmúlt évek során egyre elterjedtebb a kikevert arckrémek használata, sok az érdeklődő is. Amint már említettem, ezek a termékek színezék- és tartósítószermentesek, ráadásul sokkal olcsóbbak, mint a gyári készítmények.

A gyógyszertári készítmények felébe kerülnek a divatos világmárkák termékeinek, de ugyanolyan hatékonyak

IÉ.: Kiknek ajánljátok az általatok kikevert arckrémeket?

V.B.: Azoknak az embereknek ajánljuk ezeket a krémeket, akik érzékenyek vagy allergiásak az erős illatra, akik a natúrkozmetikumok hívei, illetve akik nem engedhetik meg anyagilag a többezer forintos világmárkák termékeit.

IÉ.: Milyen kiszerelésben kínáljátok a készítményeket? Milyen áron?

B.M.: Ezek a hidratáló arckrémek 50, 100, de maximum 300g-os kiszerelésben kaphatók. Az áruk függ az összetevőktől, de 1000-2000 Ft között mozognak.

IÉ.: Most, a tavasz közeledtével mit javasoltok a krémeken kívül? Milyen szépségápolási trükkök vannak még?

V.B.: A tavasz közeledtével megjelennek az első erősebb napsugarak, így elővigyázatosnak kell lenni a szeplőre hajlamos bőrrel. Érdemes beszerezni erre a problémára az ugyancsak patikában kapható fehérítő krémet, amivel megelőzhető a baj. Nagyon fontos a bőr hidratáltságának, meglévő víztartalmának megőrzése. Érdemes a nappali és az éjszakai hidratálók használata, továbbá javasolt heti egy alkalommal az arc radírozása.

B.M.: Jót tesz még a különböző arcmaszkok használata, akár otthon, saját kezűleg is elkészítve. Természetes alapanyagokból, pl. mézzel, tojással, joghurttal, pépesített gyümölcsökkel csodásan puha bőrt varázsolhatunk magunknak.

 

 

 

Szabó JuditSzabó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások