Lehet kerek fenekünk edzéssel? A személyi edző válaszol

máj. 22., 2017

Lehet kerek fenekünk edzéssel? A személyi edző válaszol

Valljuk be, mi, nők rengeteget foglalkozunk a külsőnkkel. Állandóan azon törjük a fejünket, hogyan tudnánk még egy-két kilót ledobni, hogyan formásodhatnánk itt-ott, hogyan étkezhetnénk egészségesebben. A jövőben itt, az Igenéleten nem maradunk egyedül kérdéseinkkel. Varga Zsuzsa Marietta személyi edző rendszeresen megválaszolja őket. A Ti kérdéseiteket is várjuk!

IgenÉlet: Mindenki kerek feneket és szép melleket szeretne. Ez főleg adottság kérdése. Szerinted elérhető edzéssel is a tökéletes gömbölyded alak? Ha igen milyen gyakorlatokat javasolsz?

Varga Zsuzsa Marietta: Edzéssel, véleményem szerint az arányos és feszes test érhető el. Ez egy egészséges életmód velejárója lesz, ahol figyelünk az étkezés mértékeire és a rendszeres testmozgásra. A fenék kereksége változtatható, de ehhez speciális gyakorlatokra van szükség. A mellek formáláshoz is léteznek gyakorlatok, de csodát ne várjunk. A fenék, a mell és has formálásában óriási százalékban szerepet játszik a genetika.

Vegyünk gyakorlati példákat:

Futás, amit én is rendszeresen űzök, pedig nem a kedvencem, de nagyon egészségesnek tartom.
Kiválóan segíti a fogyást, a szívünk erősítését, a tüdőkapacitás növeléséét, de a fenekünk és mellünk ki kell mondjam, csak laposabb lesz – ha nem végzünk kiegészítő gyakorlatokat a futás mellett.

Kedvenc fenékgyakorlataim:

Terpesz guggolásból felugrások (cardio)

Lábemelés talajon hátra (erőgyakorlat - nehezítésnek lábsúly vagy tárcsa)

Kedvenc mellgyakorlataim:

Négyütemű fekvőtámasz (cardio)

Tárogatás súlyzóval (erőgyakorlat)

IÉ.: A környezetemben sokan küzdenek fáradékonysággal. Erre tudsz javasolni valamit?

V.Zs.M.: Amit tapasztaltam az évek során, hogy a fáradékonyság 3 dolog miatt fordulhat elő egy egészséges embernél:

1. Kevés testmozgás:

Itt arra kell gondolni, hogy ha valaki rendszeresen edz, az immunrendszere is erősebbé válik, ezáltal a szervezete is ellenállóbb lesz a napi stressz és munka ellen, azaz többet bírunk.

Tipp: már heti két edzés is érezhetően növelni fogja az életminőségünket, energikusabbá és vidámabbá válunk.

2. Helytelen táplálkozás:

A villámdiéták értelmetlenek, pár nap vagy hét elteltével a testünk vissza fog állni a kiinduló állapotba. Fontos, hogy az életvitelünknek megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot és vitaminokat juttassunk be a szervezetünkbe.

Tipp: Edzésnapokon kielégítően étkezzünk, a tréning előtt 2 órával vigyünk be szénhidrátot a szervezetünkbe és az edzés után is legkésőbb egy óra elteltével töltsük fel a szervezet raktárait szilárd tápanyaggal. Igyunk sok folyadékot, főleg vizet.

3. Túlzott testmozgás:

Előfordulhat (főként versenysportolóknál), hogy elkap a hév minket és túlzásba visszük a mozgást. Nem alszunk eleget és folyton bombázzunk az izmainkat, nem hagyunk időt a regenerációra. Egy ideig harcol a szervezet, de eljön majd az a pont, amikor feladja a küzdelmet és összeomlik.

Tipp: Tervezzük meg a heti edzéseinket, figyeljünk a pihenőnapokra és a megfelelő mennyiségű alvásra. Ha egy edzésnapon gyengének érezzük magunkat, érdemes olykor az eltervezett tréninget kihagyni, és inkább a test jelzéseire hallgatva, relaxálni egyet.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások