Megunhatatlan klasszikus: Hortobágyi húsos palacsinta

júl. 8., 2017

Megunhatatlan klasszikus: Hortobágyi húsos palacsinta

Állítólag ezt az ételt az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács. A hortobágyi nevet marketingfogásként adta. 

Elkészítése nagyon egyszerű: összevágott borjúpörkölttel töltött sós palacsinta. A palacsinta amúgy is fent van minden családban a kedvencek listáján. Egy hosszú útról hazatérőnek készítettük el meglepetésként a múlt hétvégén. És azért, hogy a sós és az édes egyensúlyban legyen, félretettünk párat, hogy saját ízlése szerint tölthesse meg magának. Jó érzés, hogy a szeretettel készült étel, milyen boldoggá teszi családunkat. Sütni, főzni igenis jó! 
 
Hozzávalók 20 palacsinta töltelékéhez:
 
  • 1,5 kg marhahús (felsál)
  • 3 vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 3-4 teáskanál őrölt paprika
  • bors
  • 700 g tejföl
  • 20 db palacsinta
 
Elkészítés:
 
Az eredeti recept szerint összevágott marhalábszárból készítjük a pörköltet és utána daráljuk össze. Hogy meggyorsítsuk a folyamatot, mi darált hússal dolgoztunk.
Az összevágott hagymát megdinsztelem. Külön megpirítom a húst is, majd összeforgatom a hagymával. Sózom, borsozom és hozzáadom az őrölt paprikát. Felöntöm vízzel. Kicsit többel, mint amikor sima pörköltet készítünk, hogy legyen jó sok szaftja. Belehelyezem a paprikát és a paradicsomot, és lefedve hosszan, 2-3 órán keresztül főzöm. Ha kész, szűrő segítségéve különválasztjuk a szaftjától a húst. A szaftot visszateszem a tűzre és tejföllel besűrítem. Mi liszt nélkül szoktuk, ezért legalább kétszer főzöm fel, hogy elérjük a kívánt sűrűséget. 

Közben kisütök a sós töltelékes palacsintákhoz 20 darabot. Az alapmasszához tönkölybúzalisztet használunk. Egy palacsintába 2 evőkanálnyi tölteléket teszek és előbb alul-felül, majd két oldalt hajtva csomagolom be őket. A csomagokat egymás mellé rakosgatom egy nagy tepsibe. Összesütöm, kb. 10 percig, majd a sütő lezárása után még bent hagyom, hogy melegen tartsam a hazajövőnek. 
 
Tálaláskor 2 töltött palacsintára bőven kanalazok a tejfölös szaftból. 
Igazi családi kedvenc lesz, próbáljátok ki! 
 
Jó étvágyat hozzá!

Laboncz EdinaLaboncz Edina

Hozzászólások