Nem ugatnak, cselekszenek

szept. 9., 2015

Nem ugatnak, cselekszenek

Férfiak és néhány hölgy, akik kenyérkereső munkájuk befejezése után egyenruhába bújnak, s beleállnak egy másik műszakba. Elhivatottságból mentenek bajba jutott állatokat. Megvadult gazdák karmai közül szabadítanak ki egykori kedvenceket. Éjjel-nappal járőröznek, hogy a szükségben azonnal ott lehessenek, ahol kell. Az állatvédők nagy vágya, hogy az egész országban működjön szervezetük. Pataki Gáborral, az Újpesti Állatmentő Liga elnökével beszélgettünk.  

IgenÉlet: Hogy lesz valakiből állatmentő? Mikor jön el az a pont az életben, amikor úgy érzi valaki, hogy a saját szabadidejéből, forrásaiból áldozva járja a várost, s segít a bajbajutott kutyáknak-cicáknak?

Pataki Gábor: Állatmentő állatszerető emberekből lesz, akik megunták a tétlenséget, és egy kicsivel vagy akár többel hozzá szeretnének járulni az állatok jólétéhez.

IÉ.: Hányan vagytok a csapatban? A Facebook-borítóképeteket látva sok-sok megtermett férfiember közt néhány hölgy, megbújva.

P.G.: 27-en alkotjuk a csapatot. Ebből a létszámból 10-12-en mindig bevethetőek. Igen, 90%-ban mi, férfiak dolgozunk a ligában, a hölgyek a hátteret biztosítják, mint egy jó házasságban. De az egyik alelnökünk is nő, az örökbeadásért felelős vezetőnk szintén.


IÉ.: Hogy működik a járőr-rendszeretek? Éjjel-nappal szolgálatban vagytok?

P.G.: Újpesten van a bázisunk. A nap 24 órájában működik az állatvédelmi járőrszolgálatunk, a rendőrséggel együttműködve.

IÉ.: Milyen esetekhez „riasztanak” benneteket leggyakrabban?

P.G.: Minden állat ellen elkövetett bűncselekmény és rossz állattartás esetén megjelenünk, és a sérült állatokat is mentjük. Budapesten vadállatmentést is végzünk. Ebben a Fővárosi Állatkert a partnerünk.
 
IÉ.: Milyen kegyetlenkedésre képesek az emberek az állatokkal? Mit tudtok tenni? Van „jogotok” elhozni az állatot a gazdájától?

P.G.: Az ember, ha kegyetlenségről van szó, nem ismer határokat. Szörnyű dolgokat tapasztalunk, de ezt nem fejteném ki részletesen, mert erősen 18-as lenne a karikája.

IÉ.: Hogy szereztek tudomást állatkínzásról?

P.G.: Ingyenes számunkon vagy emailben jelentik, illetve a rendőrségen keresztül.

IÉ.: Mit tesztek egy ilyen esetben? Elhozzátok az állatot a kegyetlenkedő gazdától?

P.G.: Állatot csak bűncselekmény gyanújánál lehet elhozni, helyes kifejezéssel: foglalni. A rendőrség foglalja le, mert bűnjel lesz az állatból.
 
IÉ.: Milyen állatok fordulnak meg leginkább a kezeitek közt? 

P.G.: Leggyakrabban természetesen kutyákat mentünk, de szinte az összes pesti vaddisznóhoz volt „közünk”. Mentettünk már őzet, rókát és madarakat is.

IÉ.: Az oldalatokon egyre több, rendőrséggel való együttműködési akcióról számoltok be: milyen a hatóságok hozzáállása? Rugalmasak?

P.G.: Az újpesti rendőrség híres az állatbarátságáról. Chipolvasó, póráz, élelem, itató van a kapitányságon. Ha éppen nem velünk vannak, hívásunkra pár perc alatt a helyszínre érnek. De a többi kapitányságra sem lehet panasz, szinte minden rendőrön látszik az állatszeretet.

IÉ.: A tetovált, szigorú tekintetű férfiakkal kapcsolatban az érzéketlen macsó sztereotípia terjed. Ám aki az állatokat szereti, rossz ember nem lehet. Hogy oldjátok fel ezt az ellentmondást?

P.G.: Nem foglalkozunk ezzel. Tesszük a dolgunkat, és ennyi. Azt szoktam mondani, hogy a történelemkönyvbe már beírtuk magunkat Magyarország első állatvédelmi járőrszolgálataként, ezután már csak az Állatrendőrség jöhet. Remélem, minél előbb.

IÉ.: A családtagjaitok hogyan viselik az állandó készenlétet?

P.G.: Nem könnyű. Vannak kapcsolatok, barátságok, melyek erre az életvitelre rámennek, de ez inkább azért van, mert munka mellett az állatokat helyezzük előtérbe. Időnk már lassan nincs is a családunkra. Én már annak nagyon örülök, ha kéthetente láthatom a hat kutyusomat anyukáméknál, akik pedig csak 18 km-re laknak tőlem.

IÉ.: Az elhivatottság mit sem ér, ha nincs mellette anyagi erőforrás. Miből gazdálkodtok? Kaptok „hivatalos” támogatást?

P.G.: Az újpesti önkormányzat havonta 325 ezer forintot utal át, amit orvosi költségekre, illetve felszerelésre költhetünk. Hihetetlen nagy segítség ez. Az üzemanyagot mindenki a saját zsebéből oldja meg, ami nem kis feladat. Vannak havonta adományozó magánemberek, valamint céges szponzoraink, akik nem pénzzel, hanem pl. kutyatáppal (Panzi Pet) támogaznak, de a nagy mentőnket ingyenesen szervizelve a Ford Hovány is segít.

IÉ.: Mire lenne szükségetek a zavartalan működéshez? Pénz, paripa, fegyver?

P.G.: Ebben a sorrendben. :) Szeretnénk, ha minden kerületben működne járőrszolgálatát, aztán minden városban, majd pedig minden faluban. Sokszor az emberek bele sem gondolnak, hogy ha a nagy mentőnk csak két címre kimegy Budapesten, az napi 10 000 Ft üzemanyagköltséget jelent. Ezt havonta szorozzuk fel 30-31-gyel, s most csak egy autóról beszélünk.

IÉ.: Pedig feladatok vannak bőven.

P.G.: Igen, vannak. Jelenleg az Állatmentő Liga Budapesten segít bűncselekmény esetében; Újpesten 0-24-ben szolgálatot látunk el; vadmentést végzünk Budapesten; este 19 és reggel 7 óra között a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságára érkezett bejelentésekhez vonulunk – ez leginkább támadó állatot jelent -, valamint az Ebrendészetről örökbeadott kutyákat ellenőrizzük. Meg kell említenem, hogy Újpest állatvédelmi szempontból egy álom, hiszen az önkormányzat állatbarát. Az intézmények előtt itatók vannak, támogatják az ivartalanítást, a rászorulók kutyusai ingyen chipet kapnak. Tizennégy kutyafuttató is van a kerületünkben. Az önkormányzattal és a Rex Kutyaotthon Alapítvánnyal igazi szimbiózisban tudunk dolgozni. De az a vágyunk, hogy ne csak Újpesten legyen jó állatnak lenni.

Az Állatmentő Liga telefonszáma (javítva!!!) Újpest területén, illetve Budapesten vadmentésnél: 80/296-896

Számlaszámuk, ha segítenél: MKB 10300002-10585253-49020017

Szabó Judit - V. Szabó Kriszta

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások