Ősidők szele szisszen elő - Vakuemlék

júl. 27., 2015

Ősidők szele szisszen elő - Vakuemlék

A 70-es évek legvégén, illetve a 80-as években születettek számára kevés olyan kollektív élmény létezik, mint a Walt Disney bemutatja sorozat. A kommunizmus kulturális béklyóiból (jó volt azért az a Lolka és Bolka is) szabadult magyar gyerekeknek szinte kötelező program volt az 1991-től, vasárnap délutánonként sugárzott mesetrió.

A klasszikus felállás a Kacsamesék - Ausztrál Expressz - Csipet Csapat volt, Dagobert bácsival (a Walt Disney figurák Csányi Sándora, csak ő legalább nem vezetett be szurkolói kártyát), Paddy Malone-nal, Sam-mel (Martin Lewis, magyar hangja Benedikty Marcell), végül pedig ott volt Sziporka, Chip, Dale és Kvarg Lipót.

Valakinek az maradt meg emlékként ezekből a hősidőkből, hogy a Walt Disney sorozat után jött a kötelező hajmosás, bennem pedig az az érzés él rendkívül aktívan, hogy másnap iskolába kell menni, amitől finoman szólva sem voltam boldog. Számomra ez a másfél óra volt az utolsó mentsvár a tanulás elől. Utána menthetetlenül kialakult a gombóc a gyomromban.

Azt azonban még maga a nagy Walter Elias Disney sem sejthette, hogy az általa alapított vállalat mesefigurái Magyarországon egy olyan eseménnyel forrnak egybe örökre, amiről a WIKIPÉDIÁN is részletesen olvashatunk. Ezt hívják vakuemléknek, mely egy generációt kovácsolt egybe...

Balczó Mátyás

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások