Pizza liszt nélkül - de tényleg!

szept. 4., 2016

Pizza liszt nélkül - de tényleg!

A pizza mindenkinek nagy kedvence. Főleg a gyerekeké. Végtelenül egyszerű rákattintani egyre a neten, és kb. fél óra múlva már be is csenget hozzánk forró dobozban. Ám akinek nem fárasztó tevékenység a konyhai munka, és szeretné óvni a családját a sok finomított árutól, az vegye a fáradságot és kísérletezzen!

Figyeljünk az egészségünkre, a gyerekekére pedig még jobban, hisz tőlünk függnek, a mi mostani hozzáállásunk határozza meg a jövőbeli életüket. Az étel a szeretet megnyilvánulása. Ne legyen mindegy, a restségnek következményei vannak. Ez a pizza erre jó példa. Kedvenc lehet, ami egészséges. A mi a pizzánknak cukkini az alapja. A gyerek szeme igencsak kikerekedik, amikor közöljük vele, hogy cukkinis pizza lesz vacsira. Aztán az első harapás után már nincs benne egy csepp kétség sem. Elégedetten hümmög, hogy milyen finom. A feltétet meg bárhogyan variálhatjuk, csak kukkantsunk be a hűtőbe és legyünk kreatívak! 

Hozzávalók:
 
Az alaphoz:
 
  • 1 közepes cukkini
  • 1 tojás
  • 1-2 bögre zabpehely
  • 1 teáskanál só
 
A szószhoz:
 
  • 1 sűrített paradicsom (a legjobb, ha magunk is megpróbálkozunk befőzéssel, hosszan, lassan, jó sűrűre)
  • őrölt bazsalikom
  • őrölt oregánó
  • rozmaring
  • fokhagyma
  • bors
 
Feltéthez:
 
  • sajt
  • kolbász
  • lilahagyma
  • csípős paprika
 
Elkészítés:
 
A cukkinit lereszelem és besózom. Hagyom állni egy kis ideig, majd kinyomkodom belőle a nedvességet, amennyire csak tudom. A zabpelyhet lisztnél kicsit durvábbra darálom. A tojással együtt hozzáadom a reszelt cukkinihez és elkeverem. Pihentetem, hogy a zab megszívja magát. Ha ragacsosnak érzem, teszek még hozzá egy kis zablisztet. A tepsit sütőpapírral kibélelem, a masszát pedig szép vékonyan elegyengetem rajta. Az alapot előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütöm. Legyen kopogós a teteje, én így ellenőrzöm, kész-e.
 
Mindeközben a szószt összekeverem. A paradicsomhoz kb. egy teáskanálnyit teszek a zöldfűszerekből. Sózom, borsozom és belenyomok 1-2 dundi fokhagymagerezdet is. Ez mind ízlés kérdése. Kóstolgassunk, kísérletezzünk! Ezt a kikevert szószt rákenem az elősütött pizzalapra. Reszelt sajttal megszórom, majd lilahagymával, kolbásszal, csípős paprikával jól megpakolom. Hintek még rá egy kis sajtot és mehet vissza nagy lángon kb. 5 percre a sütőbe. Nézni kell a színét, állagát, ahogy szeretjük. Gyerekeknek, természetesen, ha nem szeretik a csípőset, kihagyhatjuk a csípős paprikát, használjunk akkor édeset. Variálható még sonkás-kukoricásra, zöldségesre, gombásra vagy tejfölös alapúra, amilyenre csak szeretnénk.
 
Jó sütögetést kívánok!

Laboncz EdinaLaboncz Edina

Hozzászólások