Sütés nélküli gesztenyetorta

aug. 13., 2017

Sütés nélküli gesztenyetorta

Teljesen más receptet terveztem erre a vasárnapra, de a spontán öngyulladás veszélye visszatartott attól, hogy bekapcsoljam a sütőt. Szerencsére Aprólábú bedobta, hogy szeretne gesztenyetortát (hogy ez honnan juthatott eszébe!), én pedig gyorsan kaptam is alkalmon, hogy elkészítsem ezt a sütés nélküli darabot.

Tulajdonképpen a Mont Blanch torta nyáriasított változata, vagy nevezhetjük a gesztenyepüré újragondolt formájának is.

Mivel gondolom, más sem szívesen tölt ilyenkor több időt a konyhában, mint amit feltétlenül muszáj, ez a süti pont ideális. Kb. 15 perc alatt elkészülsz vele, a többit pedig bízd a hűtőre.

Én most szögletes formában készítettem, szögletes kekszből, de természetesen ez is készülhet kerek változatban, ahogy a Feketeerdő torta is.

Kész gesztenyemasszát használtam hozzá, és bár nem vagyok a cég embere, a MARONI fehérarany gesztenyepüréjére esküszöm. Nemcsak az íze miatt (bár szerintem a legfinomabb), de az a tapasztalatom, hogy azt csomómentesre tudom keverni a tejszínhabban. Ha mással készítettem, maradtak benne kisebb darabok. Persze, ez sem gond, csak szerintem szebb, ha teljesen homogén a krém.

Amire még ügyelj, hogy a hab legyen hideg, a gesztenye pedig lágy, szobahőmérsékletű!

Hozzávalók:

kb. 150 g vajas keksz

500 ml habtejszín

400 g gesztenyemassza

…és ennyi…

Elkészítés:

A lágy gesztenyemasszát vágd kisebb kockákra, hogy könnyebben elkeveredjen. A hideg tejszínt verd fel, de nem kell keményre, nehogy a vaj kicsapódjon belőle a végére. Ha már kicsit megkeményedett, apránként – miközben a robotgép közepes fokozatával kevered – dobáld hozzá a gesztenyekockákat. Ha már sima, kemény habot kaptál, készen is vagy. Egy spatulával azért még keverd át óvatosan, hogy mindenhova jusson mindenből, majd kezdd el összeállítani a sütit.

A választott forma alját rakd ki keksszel, majd jöhet rá egy réteg krém. Ne sajnáld, mert a keksz be fogja szívni. Nyugodtan lehet 2 cm vastag. Erre egy újabb réteg keksz, majd ismét a krém. A teteje krémmel fejeződjön be. Addig folytasd, amíg a krém el nem fogy.

4-5 órára, de akár egy éjszakára tedd be hűsölni a hűtőbe. Ezután simán szeletelhető. :)

Jó étvágyat!

 

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások