Szubjektív - TOP5 büfékaja a Balatonon (Felidéző)

jún. 9., 2017

Szubjektív - TOP5 büfékaja a Balatonon (Felidéző)

Ebben a nagy melegben sokszor nincs kedvünk nagyot, kiadósat enni. Éppen csak annyit kíván a szervezetünk, amivel egy büfében egyszerűen és gyorsan csillapíthatjuk az éhségünket, és már megyünk is vissza a vízpartra. Erre jó a „street food”. A divatos kifejezés az utcán, akár menetközben is megehető ételekre vonatkozik, ha pedig Balaton-part, akkor „strand food” vagy inkább magyarul, szabad fordításban: büfékaja. No de melyik büfékaját érdemes a Balaton környékén megkóstolni? Íme a TOP5 balatoni büfé, címekkel.

A legjobb lángos

Gyerekkorom óta tudom, hogy a legjobb lángos Balatonon Széplakon van. Rengeteg balatoni büfében ettem már ezt az egyszerű tésztaételt, de egyetlen sem ért fel a széplaki lángos csúcsaihoz. Erzsi néni gyakorlatilag már egy fél életet töltött a 80 Celsius fokot jelentő olajos teknő fölött a balatoni nyarak alkalmával, és az egyébként egykori ecseri büféstől kisebb vagyonért megvásárolt titkos receptből készült lángoson érezni is, hogy itt bizony nem sárral gurigáznak. A lánya pedig a legrockerebb rocker rendelésfelvevő az egész országban. A tökéletes tésztájú lángos szerintem vagy simán fokhagymával vagy sajttal és tejföllel a legfinomabb. Ha valaki még édeset is kíván záróíznek, van palacsinta, illetve gofri is. A háttérzene garantáltan magyar rock.

Siófok, Hungária u. 27/B.

A legjobb velős pirítós

A velős pirítós persze megosztó, de szerintem nagyon jó kaja. El tudok vonatkoztatni az alapanyag metafizikai jelentésétől. Az ország legfinomabb velős pirítósa a Balaton északi partja fölötti Káli-medence egyik falujának, Gyulakeszinek a végében, egy nagy kanyarban található. A nádfedeles büfében nagyon retró a kiszolgálás, az idős hölgy mosoly nélkül, kedvetlenül veszi fel a rendelést. Nem is ajánlanám, ha étteremről lenne szó, de nem az. A kenyér is nagyon finom, a velő pedig nagyon rendben van. Ajánlom még a sonkás-sajtos melegszendvicset. Bár semmi extra, de az embernek egy harapással eszébe jut tőle a gyermekkora.

Gyulakeszi, Kossuth u. 110.

Frenky goes to...

Frenky goes to...

A három legjobb burger

1. A legjobb balatoni burgerek egyike a köveskáli Fő utcán található. A korábban a budapesti Római-parton „garázdálkodó” Frenky nyáron leköltözik a Káli-medencébe, hogy adhassa a gasztro ívet és szórhassa az ízeket az arra járóknak a Frenkie’s Food Trackből. Király burgerei vannak, de szuperek a tortillák is. Én a saját burgerét ajánlom a leginkább, de tényleg végigkóstolható gyakorlatilag az egész étlap, minden étele nagyon finom. Az már csak egy pluszpont, hogy egy udvarban vannak a Káli Kövek Borászattal.

Köveskál, Fő utca 11.

2. A Neked Főztem a zánkai strand büfésorán található. Gyerekkorromban, illetve az ELTE-s gólyatáborok idején még sajnos nem voltak ilyen helyek. Viszont a bucik kifejezetten finomak voltak annak idején is - számomra ezt idézte vissza a zánkai hamburger. A burger és a krumpli is nagyon finom. Nincs sokféle étel, de ami van, az tényleg gasztronómiai élmény. Elsősorban azoknak ajánlom a helyet, akik biztosak szeretnének lenni az alapanyagok minőségét illetően is, ugyanis gyakorlatilag minden helyiektől kerül beszerzésre.

Zánka, Horgász utca 2.

A Káli-medence remek büféket (is) rejt

A Káli-medence remek büféket (is) rejt

3. A Malackrumpli nevű hely a régi füredi hajógyárnál, a szervizúton található. A hely nem olcsó, de tényleg jó! Kiváló a hamburger, illetve a pulled pork. Az ember úgy érzi, minden harapással közelebb jut a sokat keresett boldogsághoz. Az külön örvendetes, hogy az alapanyagokat biogazdaságokból szerzik be a tulajdonosok, így biztosak lehetünk a minőségben.

Balatonfüred, Széchenyi utca 28.

+ 1. A legjobb reggelit pedig a Tihanyban található Tündérsziget nevű reggelizőben tudjuk magunkhoz venni, ahol finom a rántotta, fantasztikusak a sajtok, mennyeiek a sütik és gyakorlatilag mindenből van levendulás verzió is. :)

Tihany, Kossuth Lajos utca 29.

(A válogatás 2016. július 12-én jelent meg.)

Béres FerencBéres Ferenc

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások