Tényleg kell a mobil egy gyerek kezébe?

dec. 18., 2017

Tényleg kell a mobil egy gyerek kezébe?

Nincs gyerekem, de már most tudom, ha lesz, biztosan nem fogok a kezébe mobiltelefont adni, amíg csak lehet. Felháborodva nézem az anyukákat, akik úgy próbálják elterelni egy, akár egyéves baba figyelmét, hogy odatolják elé az okostelefont, hadd húzogassa, hadd nyomogassa, nézze a Youtube-on a mesét. Aztán az anya büszkén mutogatja, milyen ügyes a gyerek, mert már két évesen jobban bánik a mobillal, mint egy negyvenéves.

Az iskoláskorúaknál pedig szinte természetes, hogy ott vannak a kezükben a legjobb készülékek. Egyelőre egyetlen kutatás sem tudta pontosan kimutatni, hogy ez milyen hatással lehet a fejlődésükre, a szociális készségeikre. A francia kormány döntött, 2018 szeptemberétől nem lehet mobiltelefonokat használni a francia általános- és középiskolákban. Nemcsak órán, de még szünetben sem vehetik elő készülékeiket.

Blanquer szerint „a gyerekek ma már nem is játszanak a szünetben, csak a mobiljaikat bámulják, és ez oktatási szempontból problémás”. Szerencsére Magyarországon is vannak olyan oktatási intézmények, ahol tilos telefont használniuk a gyerekeknek. Egyes pedagógusok szerint a diákok már nem is beszélgetnek, bandáznak egymással, hanem a képernyőt bámulják a szünetben, ez pedig komoly hatással lehet kommunikációs és társas készségeikre.

Aric Sigman pszichológus szerint a mobil nagyon károsan hat a gyerekekre, ha például kétéves koruk előtt kerül a kezükbe rendszeresen készülék, az tartós károkat okozhat az agyuk fejlődésében. A mobil olyan ingerekkel látja el őket, amelyekre nincs szükségük, pont azokat a képességeiket rontja, amiért a szülők odaadják nekik, ilyen például a koncentráció, a figyelem fenntartása, a fókuszálás. Ha a gyerek sokat ül képernyő előtt az káros hatással lehet az empatikus, kommunikációs képességére, sőt a szókincsére is.

Az agyunk három éves korunkig nagyon gyorsan fejlődik, rendkívül érzékeny a körülöttünk lévő világra. Ebben az időszakban szükségünk van a tapasztalatra, a különböző ingerekre, melyeket a kütyük nem tudnak megadni. Ha egy gyerek, túl sokat ül képernyő előtt és nem kapja meg ezeket az ingereket, az az agyában komoly fejlődési rendellenességeket okozhat. Három éves korig jó, ha megvonjuk tőlük ezeket a készülékeket, később pedig érdemes megtalálni az egészséges határt.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások