Egyetlen élelmiszerrel kordában tudjuk tartani a vérnyomásunkat és még fogyhatunk is

febr. 6., 2016

Egyetlen élelmiszerrel kordában tudjuk tartani a vérnyomásunkat és még fogyhatunk is

 

Sorozatunkban minden héten bemutatunk nektek egy olyan élelmiszert, amely nagyon jó szolgálatot tesz az egészségünknek. A BÚZAFŰRŐL már tudjuk, hogy a világ legegészségesebb ételei ezzel készülnek, a KÁVÉ nemcsak felélénkít minket, de kiválóan segít megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását, az AVOKÁDÓ pedig a cukorbetegek legjobb barátja. Most pedig egy igazi csodaszerről rántjuk le a leplet. Ez pedig nem más, mint a banán. Igen, a banán. 

A banán egy rendkívül sokoldalú gyümölcs, amit lehet önmagában enni, szuper turmixokat készíthetünk belőle, de akár süteményekbe is tehetjük. Arra azonban figyeljük, hogy ebben az esetben is a mérték az érték. Ugyanis ha sokat fogyasztunk belőle, akkor nemhogy fogyni, hanem bizony hízni fogunk tőle. Na, de lássuk, mi mindent kell tudni a banánról!

1. Ha az avokádó volt a cukorbetegek legjobb barátja, akkor a banán a magas vérnyomással küszködőké. A káliumtartalmának köszönhetően ugyanis a gyümölcs kordában tartja a vérnyomást, nem engedi az egekig felszaladni, de leesni sem. 

2. Segíti az emésztést a rosttartalmának köszönhetően. Jó a székrekedés esetére, de ha elrontottuk a gyomrunkat, vagy egy vírus nehezíti meg az életünket, a banán akkor is kisegít minket a bajban. Sőt, szintén a rosttartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. 

3. Sejtképző hatása van, gazdag B6 vitaminban, ami segíti a szervezet inzulintermelését, a hemoglobint, az aminósavaknak köszönhetően pedig egészséges sejteket képez a szervezetünkben, ami kulcstényező a fertőzések elleni küzdelemben és a vérszegénység ellen is csodafegyverként tartják számon.

4. C vitaminban gazdag, tehát antioxidáns hatású, amely segít felszabadítani a szabad gyököket a szervezetünkben. Magyarul elpusztítja a káros sejtjeinket. 

5. Növeli a sportteljesítményünket és hosszan tartó teltségérzetet biztosít. A profi sportolók természetes tápanyag tartalma miatt minden edzés előtt banánt fogyasztanak, ugyanis úgy tartják, hogy fokozza az izmok teljesítményét. Yohan Blake, a jamaikai olimpikon futó állítólag ezért eszik meg napi 16 banánt! Te jó ég! Ne kövessük a példáját akkor ha nem mozgunk annyit, mint ő, ugyanis a túlzott banánfogyasztás bizony azzal a következményekkel fog járni, hogy hízunk tőle. Úgyhogy ha éppen fogyókúra kellős közepén járunk, vagy belevágtunk a nagybetű életmódváltásba, akkor azt tudjuk javasolni, hogy vagy edzés előtt vagy reggelire egyétek a banánt. Ha a napot ezzel indítjuk, hosszan tartó teltségérzetet fogunk tapasztalni.

Ahogy azt már írtuk, a banán sokféleképpen beilleszthető a táplálkozásunkba. Most egy palacsinta receptet fogunk megosztani veletek, ami reggelire tökéletes választás lehet.

Nos ilyenre vágynánk:

De ezt nem lehet, mert akkor nagy lesz a fenekünk :) 

Így már mindjárt más!

Nem okozok csalódást, most is pillanatok alatt elkészíthető receptet hoztam. Nem kell hozzá más, mint egy szép érett banán, két tojás és kókuszzsír. Ha ez utóbbi nincs otthon, semmi gond, étolajjal is helyettesíthető, hiszen csak a goffrisütőt vagy palacsintasütőt kell vele beolajozni.

Szóval felverjük a tojásokat, az összetört banánnal elkeverjük és máris mehet sütésre! Ennyi az egész. Nem kell bele plusz édesítőszer, mert a banán önmagában is édes. 5 per alatt tápláló és egészséges reggeli az egész családnak!

Jó étvágyat!

Szilvási Kassai-EszterSzilvási Kassai-Eszter

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások