Ezt csinálják a legmélyebb depresszióval élők

ápr. 26., 2017

Ezt csinálják a legmélyebb depresszióval élők

Ugyan a depresszióval küzdők életében sok esetben jellemző a cselekvőképtelenség, mégis kialakulnak olyan szokásaik, amelyek a nehezebb periódusban jelennek meg, akár olyan kis rutinok, amelyek segítenek átvészelni egy-egy időszakot. Nekem is volt nehezebb időszakom, nem állítom, hogy depressziós voltam, de hónapokig tartott a rossz periódus. Minden nagyon komoly energiát igényelt. Az, hogy kikeljek az ágyból és felöltözzek, akkoriban felért egy edzéssel. Naponta akár három-négyszer is megfürödtem, mert azt éreztem, hogy a víz nyugtat. A The Might megkérte mentális közösségének tagjait, osszanak meg egy-egy kis dolgot, ami minden depressziós epizódban megjelenik – írta a Huffington Post.

1. Ilyenkor remetévé válok. Otthon akarok maradni, nem megyek sehova. Ez a biztonságos menedékem és nem akarom elhagyni. (Deanne R.)

2. Mindent elkerülök. Nem veszem fel a telefonokat, kihagyom a találkozókat, nem fizetem be a számlákat, minden olyan helyzetet elkerülök, amelyek során találkozhatnék valakivel. Teljesen elrontottam az életemet, főiskolára sem jártam, mert nem tudtam kimozdulni a szobából. (Sarah S.)

3. Alig eszem, akkor is csak üres kalóriákat, viszont annál többet iszom. Tévéműsorokkal, közösségi oldalak böngészésével és játékokkal próbálom elterelni a figyelmemet a valóságról. (Sarah S.)

4. Ilyenkor nemcsak elszigetelem magam, de hagyom, hogy egy hang folyamatosan azt mondogassa a fejemben, hogy engem nem lehet szeretni, nincs értelme az életemnek és nincs értelme próbálkozni. Ezt a hangot „The Glorp”-nak neveztem el, így személyesítettem meg. (Sarah C.)

5. Csak ülök a kanapén és nézem a tévét, a kedvenc műsoraimat vagy sorozataimat. Ilyenkor sem enni, sem zuhanyozni sem tudok. Rengeteg időt tölthetek a kanapén úgy, hogy próbálok más emberek életéből erőt meríteni, akár valódi személyekről van szó, akár nem. (Laura G.)

6. Rengeteget alszom, és mindegyik hobbimat hanyagolom. Hazamegyek és csak fekszem a kanapén, addig amíg meg nem etet valaki. Aztán átmegyek az ágyamba. (Alexandra K.)

7. Verseket és történeteket írok gyerekeknek, de a boldog időszakomból szerzek ihletet, úgyhogy az írásaimban nem jelenik meg a depresszió. (Amanda T.)

8. Általában álmatlanságban szenvedek, dolgozok, edzek és játszom a kutyáimmal. A súlyos depressziós epizódokban semmit nem tudok csinálni ezek közül. Vagy egyáltalán nem alszom, vagy állandóan alszom. Hetente egyszer zuhanyozok, nem akarok találkozni senkivel, még a férjemmel sem, mindent kerülök, ami nagyobb erőfeszítést igényel, mint a vállam felhúzása. Alig eszem, alig beszélek, ha ébren vagyok, akkor vagy a Facebookot vagy a falat bámulom. (Melina A.)

9. Legrosszabb esetben csak ülök bambán a zuhany alatt a sötétben, még az sem zavar, ha hideg a víz. Ha kijutok, becsomagolom magam, izzadok, ülök és egy pontot bámulok. (Leslie G.)

10. Az ételek ilyenkor kartonpapír ízűek, ezért sokszor inkább csak iszom vagy alszom, hogy ne kelljen enni. (Christal S.)

11. Futok. Évek óta futó vagyok. Depressziós szakaszban néhány nap elteltével kikelek az ágyból és futok egy vagy két mérföldet, ez nagyon sokat segít. (Steven W.)

12. Depressziós szakaszban megváltozik a zenei ízlésem. Tinédzser koromban édesanyám mindig tudta, hogy milyen a hangulatom, pusztán az alapján, hogy mit hallgatok. A zene nagyon sokat segít egy-egy nehezebb periódusban. (Desiree N.)

13. Többször fürdök naponta, a víz hangja megnyugtat, segít a hidegben és az egyensúly megtalálásában. (Leanne M.)

14. Folyamatosan takarítok. Ez segít elterelni a gondolataimat a negatív dolgokról. (Rachel M.)

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások