Mert szezonja van: Mandulás-sárgabarackos piskóta

júl. 9., 2017

Mert szezonja van: Mandulás-sárgabarackos piskóta

Bár szerencsére még mindig meleg van, de azért múlt hétvégén mégis sikerült munkára ösztökélnem a sütőmet. Kint voltunk a telken, ahol ismét roskadozott a kedvenc sárgabarackfám. Igaz, hogy az idén kisebb szemek voltak rajta, és az is, hogy mindig olyan kis pöttyösek lesznek, mire megérnek, nem olyan szép, hamvasak, mint a zöldségesnél, de el nem cserélném semmire. Azt hiszem, még soha nem ettem jobb sárgabarackot ennél. Persze, tudom, hogy mindenki hasonlóan van a saját fájával... ;)

A lényeg, hogy bár csak egy részét szedtük le - a többi még had érjen (bár én így szeretem a legjobban, mikor még csak félig érett) - így is elég jól el vagyunk látva barackkal.

Mindjárt süti is lett belőle, méghozzá egy olasz, mandulás piskóta, aminek könnyed textúráját az olívaolaj adja meg. Benne isteni sárgabarack, a tetején pedig ropogós mandulaszeletek. Nálunk durván egy napot húzott ki, aztán sütöttem is belőle a következő adagot. Abból már marad, így mondhatom, hogy még másnap, illetve harmadnap is puha és könnyű.

Először egy kisebb tepsiben készítettem, vagyis sokkal magasabb lett, így kicsit több idő kellett neki a sütőben, másodszor a lentebbi méretű tepsit használtam. Így kicsit ugyan alacsonyabb lett a kész süti, viszont sokkal intenzívebb volt benne a barackíz.

Hozzávalók (kb. 27x19cm-es tepsihez):

  • 200 g liszt
  • 170 g cukor
  • 230 ml tej
  • 100 ml olívaolaj
  • 2 tojás
  • 1,5 tk sütőpor
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • 1 citrom leve
  • 1 ek vanília kivonat
  • csipet só
  • 6-7 szem sárgabarack
  • 3-4 ek szeletelt mandula

 

Elkészítés:

Először egy lábosban kezdd el melegíteni a tejet, a cukrot, a citromot és a vaníliát. Folyamatos kevergetés közben langyosítsd meg, amíg a cukor el nem olvad. Elég fura, zavaros folyadék lesz, de ne aggódj, ennek így kell kinéznie. A lényeg, hogy ne forrald fel, csak addig melegítsd, amíg a cukor el nem olvad. Takard le, és tedd félre 15 percre.

A barackot darabold fel. Nekem elég kicsik voltak a szemek, így csak negyedeltem őket, de ha a tieid nagyobbak, akkor is érdemes inkább nagyobbra hagyni őket, így nem fognak lesüllyedni a tészta aljára. Ha szeretnél a tésztában is barackfalatokkal találkozni, akkor két-három szemet vagdoss apróra, ezeket így szórd a tészta tetejére, a többit pedig nagyobbra hagyd, így azok majd a tetején maradnak.

Közben készítsd el a tészta többi részét: egy nagyobb tálban vegyítsd a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Add hozzá a tojást, az olajat és a langyos tejet, és robotgéppel verd kb. 1 percet, amíg csomómentes, habos masszát nem kapsz. Öntsd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, szórd meg a sárgabarackkal, végül pedig a mandulaszeletekkel.

180'C-os sütőben, légkeveréssel süsd 30-40 percet. Mindenképpen ellenőrizd tűpróbával, hogy a közepe is átsült-e. Ha nagyon barnulna a teteje, félidőben takard le alufóliával.

Ha kész, 10-15 percet hagyd még a tepsiben, felvágás előtt pedig próbáld langyosra hűteni. ;) Ízlés szerint megszórhatod porcukorral, és már tálalhatod is.

Jó étvágyat!

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások