Ősidők szele szisszen elő - Klinika című filmsorozat

aug. 17., 2015

Ősidők szele szisszen elő - Klinika című filmsorozat

Ma is a fülembe cseng az a jellegzetes dallam, mely keddenként a Klinika című német sorozat nyitánya volt a 90-es években. És nem, én nem voltam szerelmes Udo Brinkmannba. Csak azért sem. És tényleg nem. Nekem Christa nővér volt a kedvencem, talán a névazonosság okán, vagy azért, mert számomra kamaszként ő volt a példakép: nővérként kezdte, aztán orvos lett belőle. Mert hitt az álmaiban. Ez akkor így nem tudatosult bennem, de lehetett benne valami. Ma pedig már motivációs trénerek alapigazsága, hogy ha bízol magadban, még a csillagos ég sem jelenthet határt. Maximum a sztratoszféra (lehet, hogy a kettő fedi egymást, fizikából 3-asom volt). Szóval: nem érdekelt Sascha Hehn, de a Christa-t alakító Gaby Dohm-tól még autogramkártyát is kértem anno. És képzeljétek: küldtek. A tinidobozomban őrzöm azóta is, mert nagyvonalú és emberi gesztusnak éreztem, hogy egy tévésztár, mégha nem is hollywoodi, válaszol egy tizenegynéhány éves külföldi kislány kérésére.

A pozitív visszajelzésen felbuzdulva aztán írtam a „kicsit szegényesebb, kicsit szocreálabb, kicsit panelebb, de azért csak a miénk” Szomszédok közönségszolgálatának is, küldenének ugyan pár dedikált Vágási Ferit meg Lenke nénit, de azt írták, sajnos nem áll módjukban teljesíteni a kérésemet, mert a művészek nagyon elfoglaltak, különben is rengeteg ilyen jellegű megkeresés érkezik hozzájuk naponta. Rosszulesett, mert a Lantos utca azért nem a Fekete-erdő, s ha Bajorországból belefér egy képeslap, talán Gazdagrétet sem vitte volna csődbe.

No, de túltettem magam a krízisen, s készültem az iskolai farsangra, amelyen az osztálytársainkkal a Klinika teljes szereplőgárdáját megszemélyesítettük, s még néhány jelenetet is eljátszottunk. Kamasz súlyom okán nem lehettem Christa doktornő, csak Hildegard nővér, de a(z) (r)ész(vétel) a fontos, nem a háj. A múltkor örömmel tapasztaltam, hogy az M3 retrócsatorna újra műsorra tűzte tizenévességem kedvenc sorozatát, de felnőtt fejjel az ugrott be, rajongásom mellett hány, a filmben bemutatott betegséget „észleltem” akkoriban magamon a leukémiától az agydaganatig. Úgy döntöttem, jobb, ha a Klinika-élmény lezárt tinidobozom kincse marad!

Vona-Szabó KrisztaVona-Szabó Kriszta

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások